Hoppa till huvudinnehåll

Grundvattnet sinar i torkan -både i Korsnäs och Närpes uppmanar man nu invånarna att vara sparsamma med vattenförbrukningen

Under hösten kräver trädgården mycket vatten.
Arkivbild. Under hösten kräver trädgården mycket vatten. Bild: Yle/Adrian Perera trädgårdsskötsel (arbete),vattenslang

Grundvattennivån är ovanligt låg i både Korsnäs och Närpes. Om sommartorkan fortsätter måste man i Korsnäs ta i bruk en krisvattenledning.

Grundvattnet i Boviksanden och Mobacken har sjunkit till mycket låg nivå den senaste veckan. Nu hoppas man på ihållande regn. Om sommartorkan forsätter så är man tvungen att ta i bruk en krisvattenledning.

Grundvattennivån i Korsnäs ligger mycket under det normala just nu enligt Vattentjänstverket i Korsnäs. De uppmanar därför sina kunder att använda sparsamt med vatten.

- Invånare ska kanske inte bevattna gräsmattor och duscha för länge, säger Korsnäs kommuns tekniska chef Ulf Granås.

Från båda ställena där Korsnäs tar sitt vatten, Boviksanden och Moback har grundvattnet minskat.

Enligt Granås var det senast så här lågt 2014 då en snöfattig vinter följdes av en rätt torr sommar.

- I år hade vi ganska bra grundflöde men det har inte räckt till att fylla reserverna. Nu behövs regn och i synnerhet ihållande regn, de små skurarna hjälper ingenting.

Vanligtvis mäts grundvattennivåerna en gång i månaden men nu har de börjat mäta det mer frekvent, varje vecka. Och ett problem är att Korsnäs inte har någon vattenreserv. En krisvattenledning som går mot Molpe finns men det är inte helt enkelt att ta i bruk den.

Läget inte lika akut i Närpes - "normalt brukar nivåerna höjas i augusti"

Även Närpes vatten uppmanar sina abonnenter att vara sparsamma med sin vattenförbrukning.

- Grundvattennivån ligger under medeltalet, men situationen är inte alarmerande. Vi kommer ändå att uppmana folk att vara sparsamma med vattenförbrukningen eftersom dygnsförbrukningen just nu slår rekord, säger vd:n för Närpes vatten, Markus Böling.

Böling hoppas att regnet snart skulle komma så att grundvattnet kunde stiga igen. Han påpekar att normalt brukar augusti och september vara månader då nivåerna höjs igen på grund av regn.

- Men vi har väldigt konstigt väder just nu och vi hoppas givetvis på regn.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten