Hoppa till huvudinnehåll

Nordkorea återlämnar kvarlevorna efter amerikanska soldater - Donald Trump tackar Kim Jong-un

En soldat bär på kvarlevorna efter en soldat inför en honnörsvakt på flygbasen Osan, fredagen 27.7.
En soldat bär på en låda med kvarlevor inför en honnörsvakt på flygbasen Osan, fredagen 27.7. En soldat bär på kvarlevorna efter en soldat inför en honnörsvakt på flygbasen Osan, fredagen 27.7. Bild: EPA-EFE/KIM HONG-JI / POOL Nordkorea,Sydkorea,Koreakriget,kvarlevor

Nordkorea överlämnade idag kvarlevorna efter - vad som tros vara - 55 amerikanska soldater som dödades i Koreakriget i början av 1950-talet. USA:s president tackar Nordkoreas ledare på Twitter.

På fredagen landade ett amerikanskt militärt transportplan på den amerikanska flygbasen Osan i Sydkorea. Ombord fanns 55 lådor med kvarlevorna efter - vad som tros vara - amerikanska soldater.

Kvarlevorna hade hämtats i Wonsan, Nordkorea och återlämningen är en del av de överenskommelser som nåddes under toppmötet mellan USA:s president Donald Trump och Nordkoreas ledare Kim Jong-un i juli.

Nästa onsdag ska det hållas en formell ceremoni för att hedra soldaterna på flygbasen Osan. Därefter flygs kvarlevorna till Hawaii för att undersökas och identifieras.

USA:s president twittrade genast om överlämningen.

Hoppa över Twitterpostning

"Efter så många år, kommer det här att bli ett stort ögonblick för så många familjer. Tack till Kim Jong Un", skrev Trump.

"Dagens handlingar representerar ett viktigt första steg för att inleda återlämnandet av kvarlevor från Nordkorea och för att återuppta letandet i Nordkorea efter de uppskattningsvis 5 300 amerikaner som ännu inte kommit hem", heter det i ett uttalande från Vita huset.

Kvarlevorna efter cirka 5 300 USA-soldater tros finnas kvar i Nordkorea

Miljoner människor dödades i Koreakriget 1950-53. Av dem ungefär 36 000 amerikanska soldater.

7 700 amerikanska soldater som dödades i kriget saknas fortfarande. Kvarlevorna efter 5 300 av dem tros finnas kvar i Nordkorea.

Enligt nyhetsbyrån AP tros Nordkorea ha över 200 amerikanska kvarlevor i lager för närvarande. Det är kvarlevor som hittats i samband med åkerröjning och byggnadsarbeten. Största delen av de döda måste ännu lokaliseras och återfinnas i massgravar och på gamla slagfält.

Amerikanska soldater gör honnör för kvarlevorna på flygbasen Osan i Pyeongtaek, Sydkorea, 27.7.
Amerikanska soldater gör honnör för kvarlevorna på flygbasen Osan i Pyeongtaek, Sydkorea, 27.7. Amerikanska soldater gör honnör för kvarlevorna på flygbasen Osan i Pyeongtaek, Sydkorea, 27.7. Bild: EPA-EFE/KIM HONG-JI / POOL Sydkorea,USA

Mellan åren 1996 och 2005 genomförde amerikanska och nordkoreanska militärer 33 gemensamma operationer där man letade efter amerikanska kvarlevor. Man hittade kvarlevorna efter 229 amerikanska soldater.

Den senaste gången Nordkorea återlämnade kvarlevor till USA var år 2007.

Dagens återförande sammanfaller med 65-årsdagen av det vapenstillestånd som fick slut på striderna i Koreakriget.

Nordkoreas ledare Kim Jong-un fick ett extatiskt mottagande av krigsveteraner på fredagen. Han besökte en militär begravningsplats i huvudstaden Pyongyang för att hedra årsdagen av stilleståndsavtalet.
Nordkoreas ledare Kim Jong-un fick ett extatiskt mottagande av krigsveteraner på fredagen. Han besökte en militär begravningsplats i huvudstaden Pyongyang för att hedra årsdagen av stilleståndsavtalet. Nordkoreas ledare Kim Jong-un fick ett extatiskt mottagande av krigsveteraner på fredagen. Han besökte en militär begravningsplats i huvudstaden Pyongyang för att hedra årsdagen av stilleståndsavtalet. Bild: AFP / Lehtikuva Kim Jong-un,Nordkorea

Källor: AP, Reuters

Läs mera:

Nu kan amerikanerna få hem sina stupade - 65 år efter Koreakriget

Målet för USA är inte bara total nedrustning av kärnvapen i Nordkorea. 65 år efter kriget kan man få fred - och de stupades kvarlevor hemtransporterade.
Det blir också resultatet av mötet i tisdags mellan presidnet Donald Trump och Nordkoreas ledare Kim Jong-Un.

Läs också

 • Allt fler i Finland väljer tåget – smidigt och miljövänligt

  Tåg är enklare än flyg, säger passagerare till Svenska Yle.

  Tågtrafiken ökar kraftigt i Finland och intresset för tågresor ser inte ut att minska. Enbart i juli gjordes 1,2 miljoner resor, en ökning med 13 procent. Orsakerna är många, men enligt VR påverkar även klimatdiskussionen. Svenska Yle har pratar med nöjda tågresenärer som bekräftar att smidigheten och miljön får dem att välja tåg.

 • Nya demonstrationer i Hongkong- nu kräver hongkongborna allmän rösträtt

  Demonstranterna ber Storbritannien om hjälp

  Tiotusentals hongkongbor trotsade tidigare idag förbudet att demonstrera och gav sig igen ut på gatorna i Hongkong efter några dagars lugn. Demonstranterna samlades först utanför det brittiska konsulatet för att be Storbritannien hjälpa sin forna koloni.

 • Dramapodd: Vem våldtog Liv på skolgården?

  Hela skolan fuckas upp av en våldtäkt efter en fest.

  Efter en blöt fest slocknar Liv och vaknar våldtagen ute på gården. Stämningen i hela skolan trasslas till i jakten på den skyldige och fler hemligheter dyker upp i podden "Det som hände Liv".

Nyligen publicerat - Utrikes