Hoppa till huvudinnehåll

Spana mot himlen i kväll - och skicka gärna in dina bilder av den ovanligt långa månförmörkelsen

På fredagskvällen inträffar en total månförmörkelse, så kallad blodmåne, som pågår ovanligt länge.

Den totala månförmörkelsen kan ses i Europa, Afrika, Mellanöstern och i stora delar av Asien och Australien. I norra Finland är månförmörkelsen total i bara ungefär tio minuter, och kan störas av midnattssolen.

Månförmörkelsen varar i en timme och 43 minuter, mellan klockan 22.30 och klockan 00.13.

Fenomenet når sin kulmen klockan 23.22, skriver Astronomiska föreningen Ursa på sin hemsida.

Ursas grafik av månförmörkelsen.
Astronomiska föreningen Ursas grafik över månförmörkelsen. Ursas grafik av månförmörkelsen. Bild: Ursa / Veikko Mäkelä Materiaalia tiedotusvälineiden vapaaseen käyttöön månförmörkelser

Månen kommer att ligga lågt på himlen, så det lönar sig att följa med fenomenet från en plats där man kan se horisonten.

Det är inte farligt för ögat att följa med månförmörkelsen så ingen särskild utrustning krävs. Vid solförmörkelse kan näthinnan skadas om man tittar direkt mot himlen utan skyddsutrustning.

Om du vill följa med fenomenet från hemmasoffan kan du titta på vår direktsändning (klockan 22.30).

Varför blir månen röd?

En månförmörkelse inträffar när solen, jorden och fullmånen ligger exakt i linje och månen går in i skuggan bakom jorden.

Samtidigt inträffar en solförmörkelse på månen, där solen bildar en röd kant runt jorden.

När månen ligger i jordens skugga bryts ljuset av vår atmosfär. Månen färgas röd eftersom det bara är det röda ljuset som har lång våglängd och kan passera genom atmosfären och träffa månen.

– Det blir en tydlig lektion i hur prisma fungerar, att olika färger av ljus bryts olika, säger Daniel Kastinen som är forskare i rymdfysik till SVT.

Om jorden saknade atmosfär skulle månen bli helt mörk under månförmörkelsen.

Mars syns ovanligt bra under månförmörkelsen

Fredagens totala månförmörkelse är seklets näst längsta i Finland, efter månförmörkelsen den 16 juli år 2000 som varade en timme och 46 minuter.

Samtidigt är planeten Mars ovanligt nära jorden, och kommer att synas tydligare i samband med månförmörkelsen.

- Vi borde kunna se en rödaktig måne med Mars, den röda planeten, alldeles intill, säger astronomen Pascal Descamps till AFP.

Tidigare trodde man att blodmånen var ett dåligt omen, och kombinationen med både blodmånen och Mars ansågs vara särskilt illavarslande. Astronomerna kommer ändå med lugnande ord.

- Det finns ingen orsak till att tro att blodmånar är dåliga omen. Det här är inget tecken på att domedagen är här, människor ska njuta av chansen att få se en månförmörkelse och Mars och inte oroa sig över medeltida vidskeplighet, säger astronomen Robert Massey till nyhetsbyrån Reuters.

Det inträffar 2-4 månförmörkelser varje år, men totala månförmörkelser är mer ovanliga. Nästa totala månförmörkelse inträffar ändå redan den 21 januari 2019.

Skicka gärna era bilder av blodmånen till oss på nyheter@yle.fi. Under lördagen kommer vi att publicera en del av era bilder.

Läs också