Hoppa till huvudinnehåll

Tänak leder efter fem specialsträckor – Latvala bästa finländare på tredje plats

Ott Tänak ångar på i Jyväskylä.
Ott Tänak ångar på i Jyväskylä. Ott Tänak ångar på i Jyväskylä. Bild: Vesa P�pp�nen / AOP rally,Rally-VM,Ott Tänak,Water Research Commission

Det är Estland och Norge i topp när VM-rallyt i Jyväskylä är nästan halvvägs in på den andra tävlingsdagen. Ott Tänak leder knappt före Mads Östberg. Jari-Matti Latvala är trea och bästa finländare.

När fem av totalt 23 specialsträckor är avklarade i VM-rallyt i Jyväskylä är det Ott Tänak som leder loppet. Marginalen ner till tvåan Mads Östberg är dock bara 1,1 sekunder. Jari-Matti Latvala är trea, 10,8 sekunder bakom den ledande estländaren.

– Vi körde för fullt på varje specialsträcka, sade Tänak om sin strategi till Yles Ralliradio.

Övriga finländare långt efter

Teemu Suninen är näst bästa finländare på femte plats, men där har det redan uppstått en lucka på 16,4 sekunder gentemot ledande Tänak. Esapekka Lappi, som vann Jyväskylärallyt i fjol, är på åttonde plats, efter att ha missat rejält på dagens första etapp vid Moksi.

– Motorn stannade vid en stor korsning, och jag fick inte i gång den på något sätt, beskrev Lappi sin spinn.

– Dit gick en halv minut och segermöjligheterna for iväg. Jag kan inte förklara hur det gick så här. Jag är bara dålig och besviken på mig själv, sade Lappi till Yles Ralliradio.

Esapekka Lappi iklädd toyotas stallkläder i Tyskland.
Esapekka Lappi är inte nöjd med sina prestationer i Jyväskylä (arkivbild). Esapekka Lappi iklädd toyotas stallkläder i Tyskland. Bild: imago/Eibner/ All Over Press Esapekka Lappi,Rally

Esapekka Lappi är för tillfället åtta men hela 49,1 sekunder bakom ledande Tänak.

Svårt för VM-ledarna

Om det går dåligt för Lappi, så kan det samma sägas om VM-ledaren Thierry Neuville samt tvåan Sebastian Ogier.

Neuvilles bil spann runt på femte etappen i Äänekoski och dyrbar tid spilldes.

– Jag begick ett misstag. Noten var lite för optimistisk. Jag tänkte korrigera det och då missade jag följande not. Jag åkte rakt och bilen spann runt, sade belgaren.

Thierry Neuville under VM-rallyt i Polen.
Thierry Neuville har det svårt i Mellersta Finland (arkivbild). Thierry Neuville under VM-rallyt i Polen. Bild: Norbert Barczyk / PressFocus/REX/All Over Press Thierry Neuville

Neuville hade haft problem hela dagen men missödet på etapp fem gjorde att han förlorade ytterligare en halv minut till.

Det passar givetvis fransmannen Sebastien Ogier som ligger strax bakom Neuville i VM-sammandraget.

– Jag kunde vid vissa lägen ha pressat på mera, men jag kämpar i första hand mot Thierry, sade Ogier och syftade på att VM-kampen är viktigare än denna enskilda VM-deltävling.

Etappseger för Latvala

Teemu Suninen låg bra till efter två etapper, men föll aningen under de följande specialsträckorna. Jari-Matti Latvala vann den tredje specialsträckan i Urria och ligger drygt tio sekunder från täten.

– Nu kör vi, inga problem, hälsade Latvala till Ralliradio.

– Nu gick det mycket bättre. Dagens första specialsträcka var inte lätt. Mycket väntande och så är förstås pressen större när det är hemmaplan. Men rytmen känns bra och självförtroendet är på topp.

Jari-Matti Latvala tog etappseger i Jyväskylä.
Jari-Matti Latvala tog en etappseger i Finlands VM-rally. Jari-Matti Latvala tog etappseger i Jyväskylä. Bild: All Over Press / Vesa Pöppönen Jari-Matti Latvala,WRc,rally

På fredagen körs ännu sex etapper med start klockan 14.24 i Oittila.

Ställningen i täten efter 5/23 specialsträckor:

1) Ott Tänak Estland, Toyota 27.22,2
2) Mads Östberg Norge, Citroen +1,1 sekunder
3) Jari-Matti Latvala/Miikka Anttila, Toyota +10,8
4) Hayden Paddon Nya Zeeland, Hyundai +14,8
5) Teemu Suninen/Mikko Markkula, Ford +16,4
6) Elfyn Evans Storbritannien, Ford +25,7
7) Sebastien Ogier Frankrike, Ford +28,7
8) Esapekka Lappi/Janne Ferm, Toyota +49,1
9) Craig Breen Irland, Citroen +54,0
10) Thierry Neuville Belgien, Hyundai +1.07,5