Hoppa till huvudinnehåll

Trots torka räcker vattnet till både i Pargas och i Kimitoön

Vattenkran
Arkivbild. Vattenkran Bild: Malin Lundberg, ÅRTV Vattenkran,kranvatten,dricksvatten

Fjolårets regniga höst och den snörika vintern är en av orsakerna till att vattnet åtminstone än ser ut att räcka till i regionen.

Det visar Yle Åbolands rundringning till vattenverken.

Yle rapporterade på torsdagen om vattenverk på olika håll i landet som gått ut med uppmaningar till kunderna om att spara på vatten och fundera noga på hur och på vilket sätt man använder vatten.

Varken i Pargas eller i Kimitoön har vattenverken än så länge valt att gå ut med liknande uppmaningar.

Läget fortsättningsvis normalt i Pargas och Kimitoön

Grundvattennivåerna är tack vare en regnig fjolårshöst och snörik vinter på en normal nivå och i bland annat Houtskär och Korpo tillverkas bruksvattnet av havsvatten.

Manne Carla, stadsingenjör i Pargas
Stadsingenjör Manne Carla är glad att vattenläget fortsättningsvis är bra i regionen. Manne Carla, stadsingenjör i Pargas Bild: Yle/Johanna Ventus manne carla stadsingenjör i pargas

Så länge osmosanläggningarna håller och fungerar, så klarar vi oss bra, säger stadsingenjör Manne Carla vid Pargas stads vattentjänstverk.

– I Nagu har vi grundvattentäkter, men de har aldrig sinat och läget är åtminstone vad jag vet ännu helt okej.

På Kimitoöns vatten kan verkställande direktör Raimo Parikka än så länge pusta ut.

– Vi hade en regnig höst och det räddar oss nu, men om torkan fortsätter så kan situationen förändras snabbt. Kanske vi då måste gå ut med uppmaningar om att spara vatten.

Turister och sommarevenemang ökar konsumtionen

Enligt Carla har man i Pargas åtminstone än inget behov av att gå ut med varningar.

Man vid skrivbord.
Vd Raimo Parikka vid Kimitoöns vatten kan tacka den regniga hösten för att vattnet nu räcker till. Man vid skrivbord. Bild: Yle/Monica Forssell raimo parikka

– Under veckoslutet arrangeras Korpo Sea Jazz i Korpo och då är vattenförbrukningen som störst på orten. Går allt bra under veckoslutet ser det nog bra ut för resten av sommaren också, säger Carla.

Sommartid är det dessutom mycket fler invånare i både Kimitoön och Pargas, men än så länge har vattnet räckt till för allas behov.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland