Hoppa till huvudinnehåll

USA: Över 700 latinamerikanska barn väntar ännu på att återförenas med sina föräldrar - trots att tidsfristen gick ut

Sjuårige Andy, från El Salvador, återförenades med sin mamma Arely på en flygplats i Maryland den 23 juli.
Sjuårige Andy, från El Salvador, återförenades med sin mamma Arely på en flygplats i Maryland den 23 juli. Sjuårige Andy, från El Salvador, återförenades med sin mamma Arely på en flygplats i Maryland den 23 juli. Bild: AFP / Lehtikuva migranter,barn (familjemedlemmar),USA,familjeåterförening

Natten till fredagen gick tidsfristen ut för amerikanska myndigheter att återförena över 2 000 latinamerikanska migrantbarn med sina föräldrar. Enligt USA:s regering är 711 barn inte "lämpliga" för återförening - bland annat för att man inte kan hitta deras föräldrar.

På tisdagen flögs ett syskonpar plötsligt från New York till Texas för att återförenas med sin mor. 9- och 12-åringen hade separerats från sin mamma vid gränsen mellan Mexiko och USA några månader tidigare.

Mamman hade åtalats och fängslats i Texas, barnen hade förts till New York där de tagits omhand av myndigheter.

När barnen kom till Texas visade sig att deras mamma redan hade avvisats och att ingen visste var hon fanns.

Det här syskonparet tillhör nu de barn som enligt USA:s regering inte är "lämpliga" för återförening inom ramen för den tidsgräns som slagits fast av den federala domaren Dana Sabraw i San Diego.

Det här är ett av många fall som migrationsadvokater redovisat för under de senaste dygnen.

Behandlingen av immigrantfamiljerna kantad av "kaos och grymhet"

Som ett led i Trump-administrationens "nolltolerans" mot illegal invandring, började myndigheterna under våren åtala och fängsla illegala invandrare och samtidigt omhänderta deras barn.

Efter stora protester och hårda påtryckningar både från amerikanska politiker och internationellt, så tvingades USA:s president Donald Trump göra en u-sväng den 20 juni och stoppa familjeseparationerna vid gränsen.

Den federala domaren Dana Sabraw i San Diego beslutade i slutet av juni att alla barn under fem år skulle återförenas med sina föräldrar senast den 10 juli. Barnen som var 5 år och äldre skulle återförenas före klockan 01.00 natten till fredagen, finsk tid.

Annars hotas USA:s regering med juridiska påföljder.

Tiotals familjer demonstrerade vid Capitol Hill mot regeringens migrationspolitik inför torsdagens tidsfrist.
Tiotals familjer demonstrerade vid Capitol Hill mot regeringens migrationspolitik inför torsdagens tidsfrist. Tiotals familjer demonstrerade vid Capitol Hill mot regeringens migrationspolitik inför torsdagens tidsfrist. Bild: EPA-EFE USA,migration

Försöken att återförena familjerna i tid har inte organiserats på ett speciellt bra sätt. Det anser åtminstone advokaten Efren Olivares vid medborgarrättsgruppen Texas Civil Rights Project (TCRP). Enligt honom har USA:s behandling av immigrantfamiljerna kantats av "kaos och grymhet".

Föräldrarna till över 430 barn verkar redan ha avvisats

Då den senaste tidsfristen nu gick ut meddelade USA:s regering att 1 442 barn hade återförenats med sina föräldrar, men att 711 barn inte är "lämpliga fall" för återförening.

Det kan handla om att familjeband inte kunnat bekräftas, att föräldrarna har kriminell bakgrund eller att föräldrarna inte kan hittas.

Enligt regeringens statistik verkar föräldrarna till 431 av de här barnen redan ha avvisats utan sina barn och myndigheterna har inte ännu hittat dem.

En del föräldrar lurades att lämna USA?

Enligt migrationsadvokater har en del föräldrar lurats av myndigheterna att gå med på att lämna USA för att det skulle vara det bästa sättet att få återförenas med barnen så fort som möjligt.

Nyhetsbyrån Reuters har exempelvis talat med Douglas Almendarez som redan har återvänt till Honduras efter sitt misslyckade försök att ta sig in i USA.

Han väntar fortfarande på att få återse sin 11-årige son han separerades från vid gränsen mellan Mexiko och USA.

- De sade till mig att pojken redan skulle vara här (strax utanför Honduras huvudstad Tegucigalpa), men det var en lögn, berättar Almandarez.

Källor: AFP, Reuters, New York Times

Läs mera:

USA: Återföreningen av invandrarfamiljer går för långsamt - en tidsfrist för de minsta barnen gick ut nu

Runt om i USA utspelades på tisdagen scener där små latinamerikanska barn återförenades med sina föräldrar som de inte sett på flera månader. För de minsta barnen gick en tidsfrist nu ut, men den 26 juli borde omkring 2 000 större barn återförenas med sina föräldrar.

Läs också