Hoppa till huvudinnehåll

Bortamatch mot Jaro blev ny höjdpunkt under EIF:s succésäsong: ”Man tror inte att det är sant”

William Lindqvist, EIF
William Lindqvist har varit van att kämpa i de nedre regionerna av Ettan med sitt EIF. Nu slåss klubben på allvar om en ligaplats. (arkivbild) William Lindqvist, EIF Bild: Yle/ Bubi Asplund lindqvist william,Ekenäs

Augusti månad startar och säsongen är över halvvägs – med Ekenäs IF i delad serieledning i fotbollsettan. Inte undra på att EIF-spelarna själva får kolla på tabellen med jämna mellanrum för att inse att det är sant.

3–0 borta mot Jaro mitt under Jakobs Dagar. Hela EIF-säsongen har varit en stor succé, men frågan är om inte lördagens insats var den allra största höjdpunkten hittills.

– Det kan man nästan säga. Vi gjorde tre mål på bortaplan och höll nollan fast vi startade klockan sex på morgonen och kom hit samma dag. I andra halvlek tycker jag vi spelade riktigt bra, säger Ekenäsförsvararen William Lindqvist efter trepoängaren i Jakobstad.

Ert försvarsspel är oerhört imponerande. Bara nio mål insläppta hittills under säsongen och nu en nolla borta mot Jaro. Vad är hemligheten?

– Det är egentligen hela lagets försvarsspel. Alla förstår att de måste jobba som ett lag, från anfallet neråt. Det är inte bara vi nere i försvaret som måste jobba utan vi har mycket stöd från de andra också, säger Lindqvist.

Borta mot Jaro ställdes EIF-försvaret också mot Felix de Bona, som förra säsongen blev seriens skyttekung i Ekenäströjan, och så sent som förra veckan ännu var en EIF-spelare.

– Det är alltid lite speciellt att möta såna som spelat i samma lag för, och dessutom så nära inpå. Det gav lite extra vilja, erkänner Lindqvist.

Boakai och Ollila glänste

Men De Bona fick inget uträttat mot sina tidigare lagkamrater. I stället var det EIF:s anfallare som glänste. Akseli Ollila gjorde två mål medan kanadensaren Hanson Boakai var bäst på plan och låg bakom de två första bortamålen.

– Hanson spelar på topp för oss men han är ingen typisk anfallare, han kommer mycket emot och möter. Han är skicklig med boll, det är mycket sällan han tappar den, man kan alltid förvänta sig att han tar sig förbi sin motståndare, analyserar Lindqvist.

Nu har ni spelat mot KPV, HIFK och Jaro, de tre lagen som fanns med er i tätkvartetten och ni har tagit sju poäng av nio möjliga. Hur långt kan det här egentligen bära?

– Det är en bra fråga. Vi försöker köra på bara så hårt som det går och så får vi se hur långt det räcker. Det är en annorlunda situation är förr, alla andra år som vi varit i Ettan och jag varit med har vi varit i botten. Nu är vi i toppen i stället.

Nämen exakt. Det är snart augusti och ni är nån poäng från en ligaplats. Hur låter det?

– Man tror ju inte att det är sant. Man måste kolla tabellen många gånger emellan för att tro det.

Hur ska ni göra för att hålla det här flytet resten av säsongen?

– Ja-a. Vi kommer att köra på som vanligt. Allting löper bra så vi kommer inte att ändra så mycket. Nya krafter bara. Kajana hemma nästa, vi ska ta dem också, säger William Lindqvist.

"Som helhet en katastrof"

Jaro då? Förståeligt nog betydligt bittrare miner i det rödklädda lägret efter storförlusten. Lagets bästa spelare Jonas Emet var den första att erkänna att en poäng på veckans två matcher mot Kajaani och EIF var en massiv missräkning.

– Klart att det är en stor besvikelse. Som helhet är det en katastrof, men vi får vad vi förtjänar, sammanfattar Emet efter ett resultat som innebär att seriens tättrio med HIFK, EIF och KPV finns långt före Jakobstadsklubben i tabelltoppen.

– Tyvärr är det långt upp just nu. Det är bara vinster som räknas nu, ta en match i taget och glömma tabellen för en stund. Det är bara att göra saker bättre, annat kan vi inte göra, säger Emet.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport