Hoppa till huvudinnehåll

De Bona helt osynlig mot sin gamla klubb – imponerande EIF tog klar bortaseger mot Jaro

EIF-spelarna kramar om varandra efter att laget gjort mål.
EIF:s suveräna säsong fortsätter, nu föll Jaro i Jakobstad. EIF-spelarna kramar om varandra efter att laget gjort mål. Bild: Patric Westerlund / Yle fotboll,Ekenäs,Ekenäs IF,Raseborg,Västnyland,fotbollsspelare,Kokkolan Palloveikot,Ettan

I fjol blev Felix De Bona skyttekung i fotbollsettan för Ekenäs IF. I dag debuterade han för sin nya klubb Jaro – mot just EIF. Men De Bona gjorde en slät figur och överglänstes klart av Ekenäsanfallaren Hanson Boakai som hade stor show när EIF vann med 3–0 i Jakobstad.

På förhand handlade snacket om Felix De Bona, EIF:s succéspelare från i fjol som efter en trögare säsong hittills i år släpptes och i veckan i stället snabbt skrev på för Jaro. Skulle han få en nytändning i ny miljö, dessutom mot bekant motstånd?

Svaret på den frågan blev ett rungande nej. De Bona såg aldrig ut som en potentiell målskytt mot sina före detta lagkamrater, och de gånger han kunde ha fått lägen svek hans touch.

I stället var det EIF:s kanadensiska anfallare Hanson Boakai som glänste i Jakobstad. Efter en händelsefattig och mållös första halvlek där Boakai redan hunnit visa upp sin snabbhet glimtade han till rejält när gästerna strax efter paus ryckte ifrån och seglade iväg till tre övertygande poäng.

Selander och Ollila målskyttar

Ett par minuter in i andra halvlek slet sig Boakai loss och fälldes av Jaros mittback Pavle Milosavljevic. Straffen var solklar, och Riku Selander var säkerheten själv när han förde upp EIF i ledning.

Tio minuter senare var det dags igen. Boakai snurrade elegant upp Jaroförsvaret och serverade Aleksi Ollila som från närhåll kunde göra 2–0 för EIF.

Att Jaro skulle göra mål kändes faktiskt aldrig aktuellt, i stället hade EIF bud på mer och på stopptid fastställde Ollila slutsiffrorna till 3–0 med sitt andra mål för dagen. Gästernas anfallsspel var starkt och effektiviteten utmärkt, och samtidigt imponerade Ekenäslagets försvarsspel enormt med mittbackarna Chakib Hocine och Ulrich Meleke i spetsen.

"Första målet väldigt viktigt"

– Jag är väldigt glad. Vi kom hit med skadade spelare och avstängningar. Första halvlek var svår med resan och solen, men i andra halvlek fick vi bättre kontroll och hade farliga lägen, sammanfattar EIF:s tränare Gabri Garcia, som också kommenterade sin ex-spelare Felix De Bona.

– Som tränare försöker du få in spelarna i ditt system, och vi ville spela på ett annat sätt. Vi vet att han är en bra anfallare och därför behövde han flytta, säger Garcia.

Bredvid honom på presskonferensen satt Jaros tränare Tomi Kärkkäinen och såg sammanbiten ut.

– Vi visste att ett av seriens mest kompakta lag stod för motståndet, och att första målet var väldigt viktigt. Vår spelare sa att det inte var straff, jag vet inte. 2–0-målet knäckte sedan vår ryggrad, säger Kärkkäinen.

Tåget har gått för Jaro

EIF:s säsong är inget annat än en sensation, och laget går från klarhet till klarhet. De tre veckorna har klubben satts på rejäla prov, med matcher mot topplagen HIFK, KPV och Jaro. Resultatet blev sju poäng av nio möjliga för ett lag som nu på allvar slåss om en ligaplats.

För Jaro verkar däremot tåget ha gått vad toppstriden beträffar. Två emotsedda hemmamatcher på Jakobs dagar (Kajaani i onsdags och EIF i dag) gav en poäng och laget har nu sju poäng upp till tätpositionerna i serien.

Publiken tänder inte heller till, utan stannade på 1572, en besvikelse för att vara lördagsmatchen under stadens årliga festvecka. ”1500 för mycket” muttrades från åskådarplats när siffran offenliggjordes, samma huvudläktare varifrån det också hördes spridda krav på tränare Kärkkäinens avgång.

Tonåringar i bägge målen

Nu satsade Jaro på två nya anfallare, förutom De Bona också hans forwardskollega Denis, tillbaka i Jakobstad igen, men utdelningen uteblev helt.

– De blir bara bättre med tiden. Vi har fått en del del nya spelare och det tar tid innan de kommer i gång, säger Kärkkäinen som inte ville gå med på att säsongen i praktiken är över för Jaro.

– Absolut inte. Inte på något sätt. Det finns ännu över 30 poäng att spela om, det här serien lever. Men vår trend måste brytas, säger Jarotränaren.

Noterbart i Jakobstad var också att bägge lagen på grund av skadeläget körde med oprövade målvakter i toppmötet. Jaros 19-åring Jonas Edström gjorde karriärens andra match i division 1, medan Jonathan Jäntti satt på bänken i EIF och ersattes av 17-åriga talangen Mehdi El Moutacim.

Tonåringarna gjorde på inget sätt bort sig i en match som framför allt visade att EIF helt enkelt lyckats bättre än Jaro med sitt lagbygge och sitt taktiska upplägg denna sommar.

Jaro–Ekenäs IF 0–3 (0–0)

51 min 0–1 Riku Selander (straff)
57 min 0–2 Aleksi Ollila
90+1 min 0–3 Ollila
Publik: 1572.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport