Hoppa till huvudinnehåll

Det har gått bra för årets sommarteatrar i Österbotten – men skådespelarna har haft det tufft i värmen

Barn och kvinnor springer i Lumpänglars väg.
Arkivbild av Lumpänglars väg, sommaren 2017. Barn och kvinnor springer i Lumpänglars väg. Bild: [c] Ove Lillas Lumpänglars väg

Arrangörerna för årets sommarteatrar i Österbotten tycker att det gått överlag bra, trots gassande sol på läktarna. Men skådespelarna har haft det lite tyngre att uppträda i värmen.

I Nykarleby gjorde "Den eviga sommaren", en sommarteater efter en dikt av Zacharias Topelius succé.

- Vi har haft nästan fullbokade föreställningar hela sommaren, redan veckan efter premiären var allt slutsålt, säger Anci Holm, som är manusförfattare och medlem i arbetsgruppen för Den eviga sommaren.

Enligt Holm övervägde de på grund av det hårda trycket att lägga in en extra föreställning men beslutade sedan att lägga ut några extra bänkar i stället så att fler skulle få möjlighet att se föreställningen.

Skådespelarna har haft det tufft dock och fått torka svetten och dricka mycket vatten mellan de olika scenerna.

- Det är tungt med peruker etcetera i värmen, men våra skådespelare är tuffa, säger Holm.

Korsholms teaters föreställning "Sound of Music" har även varit slutsålt och det är det bästa publiksiffror de haft på flera år.

Sound of Music har gått bättre än förväntat. Det har varit en stor hit och vi har haft fullbokat nästan varje föreställning, säger ordförande Karolina Guarnieri.

Även hon poängterar att solen gassat på skådespelarna, speciellt under första akten men ingen har klagat över det desto mera.

"Hettan kan ha inverkat på publiksiffrorna för vår del"

Sommarteatern "Amors pilar" i Petalax har gått lite sämre än förra året men ordförande Kerstin Knip är ändå riktigt nöjd.

- Den har varit väl mottagen av publiken men hettan kan nog ha inverkat på publiksiffrorna för vår del eftersom läktaren är vänd så att man har solen i ansiktet. På de bakre raderna var det jättevarmt.

Sommarteatern "Lumpänglars väg" i Oravais spelades för andra året i rad så det var lite svalare intresse i år för föreställningen men ordförande Roland Engström är också nöjd med årets säsong eftersom det var andra året med samma föreställning.

Engström poängterar även att i juli månad är det hård konkurrens och i år har det varit mycket andra evenemang i regionen.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten