Hoppa till huvudinnehåll

Favoritmålvakten hyllas från Island till Nigeria – utmattande kamp mot cancer fick Carl Ikeme att lägga av före Premier League-starten

Carl Ikeme spelade fotboll.
Carl Ikeme är legendarisk i Wolverhampton. Carl Ikeme spelade fotboll. Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press Carl Ikeme

Efter ett års kamp med cellgifter gick fotbollsmålvakten Carl Ikemes hälsa mot det bättre. Men när läkaren rekommenderade att lägga av var det ingen fråga om saken: Wolverhampton-ikonen Ikeme blir överöst med kärlek efter det tunga beslutet.

Den 32-årige målvakten drog det längre strået mot sin leukemi efter en ettårig kamp men försvagades så att läkaren rekommenderade att lägga av med fotbollen.

– Jag talade med läkaren och han rekommenderade att jag lägger av på grund av all behandling min kropp varit med om. Han tror det är det bästa alternativet för mig och jag kan inte riskera att komma tillbaka, min hälsa är min prioritet, konstaterar Ikeme på Wolverhamptons webbplats.

Carl Ikeme hyllas av fansen.
Fansen hyllade cancersjuka Ikeme under säsongen. Carl Ikeme hyllas av fansen. Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press Carl Ikeme

Ikeme representerade den engelska klubben i över 200 matcher – ända sedan han som 14-åring anslöt sig till Wolverhampton år 2000. Trots att han lånades ut nu och då är han väldigt populär i Wolves.

– Det är roligt att jag hållit mig till en enda klubb för det är sällsynt nuförtiden. Jag är stolt över att jag alltid kan komma tillbaka till Wolverhampton och ha vänner här, vara omtyckt – det är fantastiskt, säger legendaren.

Såg på succésäsongen mitt i sin egen kamp

Wolverhampton gjorde en fenomenal säsong i Championship, vann serien och avancerade till Premier League – allt samtidigt som Ikeme kämpade mot cancern. Däremot var målvakten med 2014 när laget vann League One (tredje högsta serienivån i England).

– Carl är mer än bara en spelare i våra ögon. Han är en broder och en viktig del av vår familj, sade Wolves-chefen Jeff Shi enligt BBC.

Hoppa över Twitterpostning

Också det nigerianska landslaget, som Ikeme representerat, hyllade honom under årets VM-turnering. Trots att det var klart att Ikeme inte kunde spela var han med som 24:e spelare i truppen.

– Det som grämer mest är att Carl inte är här, sade landslagstränaren Gernot Rohr under turneringen, där Nigeria åkte ut i gruppspelsskedet.

Får kärlek från alla hörn i världen

Som tecken på Ikemes omåttliga popularitet världen över visade till exempel det isländska landslaget sitt stöd under VM. Då höll laget upp en Ikeme-tröja i samband med matchen mellan Island och Nigeria.

Lagkamraterna i Wolves har inte heller varit sena med att tacka Ikeme offentligt. Till exempel Léo Bonatini lade upp en bild på laget på sociala medier.

Hoppa över Twitterpostning

Ikeme hann göra en Premier League-match för Wolves för sex år sedan. Lagets comeback i ligan sker den 11 augusti hemma mot Everton.

Läs också