Hoppa till huvudinnehåll

Finlandssvenska fotomodellen Selma vill att modebranschen ska skärpa sig: "Ekologiskt klädda är inte längre naturhippier i säckar"

Selma af Schultén tillsammans med sina fotomodellkolleger vid Helsinki Fashion Week 2018 i Helsingfors.
Hållbara kläder är inga säckar mera, säger Selma af Schultén(i mitten) med kolleger vid Helsinki Fashion Week 2018. Selma af Schultén tillsammans med sina fotomodellkolleger vid Helsinki Fashion Week 2018 i Helsingfors. Bild: Selma af Schultén mode,ekologisk hållbarhet,Selma af Schultén

Ekologiska kläder är inte så tråkigt som det låter, allt fler unga börjar inse det här, säger fotomodellen Selma af Schultén, som visade upp unga modeskapares hållbara kreationer vid Helsinki Fashion Week 2018.

Temat för i år var återvinning, miljö och kläder som skapats av unga designers med återanvändning och etisk konsumtion i fokus.

Det här tilltalar Selma af Schultén, till vardags gymnasieelev i Tölö i Helsingfors.

- Förr tänkte folk att hållbart, ekologiskt mode bärs av "naturhippier som har på sig någon form av säckar."

- Så här är det faktiskt inte mera. Allt fler börjar se hållbara kläder som ett mer realistiskt alternativ. Att de är producerade på ett etiskt sätt blir allt viktigare i köpbeslut.

Selma af Schultén deltar i Helsinki Fashion Week.
Selma af Schultén tycker att hållbart mode blir allt viktigare. Selma af Schultén deltar i Helsinki Fashion Week. Bild: Yle/Anna Savonius fotomodeller,mode,hållbarhetsunderskott,Helsinki fashion week 2018

Af Schultén visade upp kläder av flera internationella, mindre modeskapare, som handplockats just med tanke på temat. De ska kunna visa upp hållbarhet i sina klädesplagg, med innovationer kring återanvändning av fibrer till exempel för att få delta i temaveckan.

- Det känns fint att kunna kombinera mode och ekologisk design. Jag strävar efter att själv göra så ekologiska val i min vardag som möjligt. Med tanke på mitt modelljobb känns det bra att kunna göra det också med kläder.

Otroligt slöseri att bränna osålda modeplagg― Selma af Schultén, fotomodell

Nyheterna om att de stora modehusen bränner upp sina osålda plagg - för att varumärket inte ska sjunka i värde - har nått också Selma af Schultén.

Både Burberrys och H&M har i sina årsrapporter meddelat om att de bränner osålda plagg.

Selma af Schultén deltar i Helsinki Fashion Week 2018.
Selma af Schultén tycker att Norden kunde bli bättre på hållbart mode. Selma af Schultén deltar i Helsinki Fashion Week 2018. Bild: Selma af Schultén fotomodell,mode,ekologisk hållbarhet,Selma af Schultén

Af Schultén förstår att de stora modehusen vill värna om sina varumärken och därför kan beslutet att bränna osålda kläder först låta som ett logiskt alternativ.

- Men beslutet innebär otroligt mycket slöseri. I dagens värld borde vi inte mera ens tänka på att bränna kläder. Det var inte rätt av Burberry och H&M att göra det.

Vad kunde man göra av de osålda kläderna i stället?
- Vad som helst faktiskt, man kan återvinna dem och tillverka nya kläder. Att bränna upp kläder visar att man inte är kreativ, för det finns väldigt många alternativ i dag att välja mellan.

Vi konsumerar fortfarande mycket onödigt

Hur placerar sig Finland och Norden när det gäller kläder och hållbarhet?
- Norden är innovtiv i mycket - till exempel visavi kvinnornas rättigheter - när det gäller miljövänlighet och kläder är vi inte bäst. Vi konsumerar fortfarande väldigt mycket och mycket av det är onödigt.

Knappar av ekonylon, sprätta osålda kläder

Helsinki Fashion Week är ett ungt evenemang och ordnades nu för fjärde året i Helsingfors, i en spektakulär byggnad: oljecistern 468 ute på udden i Degerö . En av de inbjudna modeskaparna är ett hett namn från Italien, Tiziano Guardini.

Han säger att designers för mindre varumärken kan visa vägen - men de stora konsumentgrupperna avgör ändå med sina köpvanor.

Många mindre modeskapare har redan tagit steg i hållbarare riktning för mode - de berättar öppet om att de återanvänder fibrer från andra plagg och att de till exempel skapar knappar av fisknät. Också nya nylonfibrer kan tillverkas av fisknät. Det finns idag många övergivna fisknät i våra hav.

Att återanvända plagg ger mervärde åt oss alla― Tiziano Guardini, italiensk modeskapare
Guardini har prisbelönats i italien för sina hållbara kreationer gjorda av återvunnet material.
Guardini är prisbelönad italiensk modeskapare, här med oljecisternen på Degerö i Helsingfors i bakgrunden. Guardini har prisbelönats i italien för sina hållbara kreationer gjorda av återvunnet material. Bild: Yle/Anna Savonius modeskapare,ekologisk hållbarhet,Helsinki fashion week 2018

Guardini säger att de osålda plaggen utgör ett stort problem för de stora modeskaparna, eftersom det massproduceras kläder i dag och efterfrågan är stor.

- Vi kunde återanvända mycket, t-skjortans fibrer och knappar till exempel och använda dem på ett annat sätt i ett nytt plagg. Möjligheterna är oändliga här.

Han betonar att man genom att skapa något nytt av osålda plagg kan ge mervärde åt oss alla.

- Vi måste bara ändra på vårt sätt att se på klädskapande och konsumtion.

Modeskaparen Tiziano Guardinis arbeten.
Guardini deltar i Helsinki Fashion Week 2018 med sina kreationer. Modeskaparen Tiziano Guardinis arbeten. Bild: Tiziano Guardini mode,ekologisk hållbarhet,återanvändning,Tiziano Guardini

Guardini säger att han själv använder nylonfiber från fisknät bland annat för sina knappar.

- Klädbranschen behöver tänka mer på miljön, att bränna kläder frigör mycket gifter upp i atmosfären, påminner han vidare.

Han säger att det borde bli coolt att återvinna och skapa nytt av gammalt.

- Det borde bli haute couture, mode på högsta nivå, att göra det här. Just nu finns det en marknad för det. Burberry, Gucci, Luis Vuitton kunde ta sig en funderare... Vi behöver alla tänka på vår gemensamma framtid.

Själv lever Guardini enkelt, han sorterar sitt skräp, använder ekologisk tvål. Naturen är viktig för honom och han vill öppna sitt hjärta och sin kropp, som han själv uttrycker det. Att satsa på hållbara produkter blev en självklarhet.

Till Helsingfors kom han efter att ha segrat i tävlingen Green Carpet Challenge i Italien. Efter det kom inbjudan till att delta i temaveckan här.

Han beskriver sina kläder som roliga, färgstarka, hållbara och en del med sportig touch. Trenchmaterialet innehåller den tidigare nämnda återvunna nylontråden. Han återanvänder också ylle.

Guardini använder silke som framställs ur övergivna kokonger - mer ekologiskt då fjärilen redan utvecklats färdigt och lämnat kokongen.

- Det här är viktigt för mig, respekten för livet, säger han.

Å han avrundar:

- Det finns ingen plan B för vår planet. Vi måste vidta åtgärder nu.

Ellinor ville ha hållbarare och personligare sportkläder

Modeskapare Ellinor Brännströms kläder.
Lätta, lösa kläder av Ellinor Brännström. Modeskapare Ellinor Brännströms kläder. Bild: Ellinor Brännström mode,ekologisk hållbarhet,återanvändning,ellinor brännström
Ett annat intressant namn gällande hållbart mode är Ellinor Brännström från Sverige, med studier i både Paris och London bakom sig. Hon fick själv problem med sina knän och behövde slitstarka, lösa sportkläder för att kunna träna.

Träningskläderna produceras ohållbart och det fanns enbart stora märken när jag började, förklarar hon. Sportkläder är "fast fashion" - snabbt omväxlande mode.

- Sportkläder på gymmet är som en uniform, alla är lika. Så jag satsade på en designutbildning om sportkläder i London.

Textilierna är nya, det finns mycket återvunnet nylon av fiskenät också här. Det är något Ellinor använt sig av i sin egen kollektion. Teknologin kring sportkläder är också intressant.

Vi vet att sportkläder innehåller plast, mikroplast och det är bekymmersamt för vattendragen. Hur tänker du här?

- Plast är ett svårt problem och hur gör vi med de kläder som redan finns här... utmaningarna är många. Det finns inga enkla svar.

Brännström har också följt med debatten kring modehusens beslut att bränna osålda plagg.

Hon säger att det är för enkelt att skylla på företagen och hur de producerar. Företagen och konsumenterna måste hitta en balans, en ny balans.

- Jag känner folk som jobbar i företag som nu börjat ta tillbaka sina osålda kollektioner, plockar isär plagg och försöker komma på nya sätt att återanvända dem.

Krävs det först ett stort hallå kring att bränna osålda kläder - för att något nytt ska hända och klädjättarna vänder på riktningen?

- Efter att något katastrofalt sker kommer det ofta någon form av motreaktion. Klädbrasorna känns avtändande på något sätt.

Finns fortfarande en rädsla för att bära inaktuella, icke-trendiga plagg

Brännström säger att de kräsna kretsarna fortfarande skyggar för att bära inaktuella plagg - något hon däremot inte sett i Finland.

- Det är individuellt hur folk klär sig här. Man kan gå med plagg som var aktuella för tio år sedan. Det känns coolt. Jag är positivt överraskad.

Efterfrågan är enorm och säsongerna avlöser varandra

Men utmaningarna inom modebranschen är större än så - och det beror på många olika faktorer.

- Jag vet själv hur svårt det är att presentera många olika "looks" - helheter av olika kläder. I dag är det 40–80 olika looks som krävs, bland dem 20 plagg i olika variationer.

Hon säger att efterfrågan är enorm, fortfarande. Antalet säsonger har exploderat, från höst-, vår- och vintersäsonger, har man nu "pre spring" (säsongen före våren), "pre fall" (säsongen före hösten).

Brännström skapar kläder med ekologisk hållbarhet och återvinning som ledstjärnor.
Brännström skapar kläder med ekologisk hållbarhet och återvinning som ledstjärnor. Bild: Ellinor Brännström mode,ekologisk hållbarhet,återvinning,ellinor brännström

Hon säger att modeskaparna i dag kan uppvisa något nytt och annorlunda i stället för utpräglat kommersiella varor.

- Individuellt uppsydda kläder är däremot dyra i dag och det är fortfarande något att tänka på.

Finland är coolt!

Ellinor Brännström är glad över inbjudan till temaveckan i Finland.

- Det kändes spännande att få komma. "Ni vet ju att jag bara har gjort en kollektion hittills", sade jag men arrangörerna satsade mycket på att få hit mig.

Brännström är glad över att vara i Helsingfors kring temat - här borde Stockholm ta modell.

- Finland är coolt, det tycker jag faktiskt, summerar hon.

Matsvinn, sött vatten av salt havsvatten, elbilar...

Evelyn Mora har grundat Helsinki Fashion Week.
Evelyn Mora har grundat Helsinki Fashion Week. Evelyn Mora har grundat Helsinki Fashion Week. Bild: Yle/Anna Savonius mode,grundare,Helsinki fashion week 2018

Det finns mycket som är annorlunda gällande modeveckan i Helsingfors. Platsen, den tomma oljecisternen, vitmålad med hål överst för att släppa o ljus.

Själva stället, ute på udden på Degerö vid Kronobergsfjärden förvandlas raskt, mitt emellan sand- och grushögar, enorma betongblock och rör finns oljebehållaren, som ett monument över en förgången tid - i ny skepnad.

Modeveckans grundare Evelyn Mora är nöjd.

- Vi började tänka på miljötema redan för två år sedan. Finländska konsumenter uppskattar kvalitet och miljöhänsyn. Dessutom är temat viktigt, rentav obligatoriskt i dag, på alla plan, säger hon.

- Den här platsen är fantastisk, med träd, berg och hav. Ekoidén har lockat internationellt modefolk hit. Även kommersiella aktörer har uppfattat vårt budskap: Att ibland göra riskfyllda val.

Mora berättar att man grundat en så kallad ekoby i anslutning till temat och det är unikt i de här sammanhangen.

- Maten vi serverar är tillagad av rester, matsvinn, vi dricker Östersjöns vatten som omvandlats till sött från salt, vi använder elbilar och -båtar.

Begagnade kläder på loppmarknad
Vad ska man göra med osålda kläder? Begagnade kläder på loppmarknad Bild: Mikael Crawford/Yle Loppmarknader & basarer,lopptorg

När Mora tar ställning till de stora modehusens beslut att bränna osålda kläder kan man skönja en viss resignation i hennes röst.

- Modehusens handlingar får inga konsekvenser. Är det olagligt att bränna kläder? Ingen tar reda på sådant. Finns det ett problem borde det utredas grundligt.

För Mora är avfallshanteringen viktig och om någon besluter att bränna stora mängder avfall borde det ske med tillstånd.

- Men problemet är omfattande och det finns inga enkla lösningar, säger hon.

Håll reda på varifrån kläderna kommer

Försök till att producera nya plagg av återanvända tyger och fibrer finns redan, i samarbete med Världsnaturfonden WWF. men vägen till produktion i större skala är lång.

- Tekniken är ny och dyr, recepten på hållbar återvinning av textiler och fibrer är tillsvidare hemliga. Vi kunde ha genomskinliga patent, som elbilstillverkaren Tesla, men det har vi inte ännu.

- Däremot bistår vi flera länder, bland dem Kina och modeveckorna där kring temat hållbara textilier. Vi presenterar också våra tankar på olika håll i Latinamerika.

Själv reser Mora mycket i jobbet och tycker att Finland står sig väl när det gäller att se in i en hållbar framtid inom mode - samt bredare än så.

- Vi borde kunna dela med oss det vi kan bättre än vi gör i dag. Vi borde också upplysa folk bättre om varifrån kläderna och materialen kommer.

Något allvarligt måste hända innan folk förstår innebörden av klimatförändringen, summerar Evelyn Mora.

Vi har korrigerat språket i artikeln lite. Hippier och varumärken ska det ju vara. Dessutom har vi ändrat på bildvalet, i enlighet med intervjuobjektens önskemål. /Anna Savonius 28.7.2018 kl. 9.45

Läs mera:

Lyxmärket Burberry bränner upp kläder för miljontals euro för att bevara märkets exklusivitet - miljöaktivisterna ursinniga

Det kända brittiska modehuset Burberry brände förra året upp kläder vars värde uppgick till knappt 32 miljoner euro.

Läs mera:

H&M bränner upp tonvis med splitternya kläder varje år

Flera klädkedjor, bland annat den svenska klädjätten H&M, bränner upp tonvis med oanvända kläder varje år, avslöjar danska TV2:s granskande program Operation X. Det här samtidigt som H&M i flera år har tutat ut vikten av hållbarhet och återvinning.