Hoppa till huvudinnehåll

Hälsningar från korren: Förkorta sommarlovet och dela upp dagarna på fler lov under skolåret

Profilbild på Johnny Sjöblom, korrespondent för svenska Yle i Tyskland
Profilbild på Johnny Sjöblom, korrespondent för svenska Yle i Tyskland Bild: Yle korrespondenter,hälsningar från korren

Efter många skolfria veckor går sommarledigheten för elever och lärare mot sitt slut. Där som det långa sommarlovet har blivit något av en institution i Finland finns det också andra sätt att organisera loven. Upplägg som dessutom eventuellt tar elevers och lärares ork bättre i beaktande. Vår medarbetare i Tyskland Johnny Sjöblom talar varmt för att sprida ut lovdagarna.

Jag firar min födelsedag i slutet av juli.

Som barn var det här förstås en av sommarens stora höjdpunkter, men samtidigt var det också en dag som fylldes av ett visst vemod.

Senast på födelsedagskvällen fanns den nämligen där. Känslan av att det härliga nu lider mot sitt slut.

Snart är sommaren slut och framför allt snart är sommarlovet slut.

Oftare lov

Att bo i Tyskland har gett mig en helt annan syn på sommarlov och skollov i allmänhet.

Där som jag växte upp med tanken att det finns bara ett sätt att lägga upp skolloven och där allt verkar basera sig på ett i mitt tycke överlångt sommarlov har jag här kommit i kontakt med ett annorlunda upplägg.

Jo, man har också här i Bayern ett relativt långt sommarlov som sträcker sig över sex veckor, men därtill har man många andra längre lov som är utspridda rätt så jämnt över skolåret.

Man har en vecka höstlov, två veckor jullov, en vecka så kallade Faschingsferien, två veckor påsklov och så ännu två veckor pingstlov.

Efter att själv, via skoleleven därhemma ha genomlevt det här upplägget i fyra skolår skulle jag när som helst byta bort det långa sommarlovet.

Här har skoleleverna alltid nästa lov inom synfältet. Man behöver aldrig streta på mot en ytterst avlägsen lovhorisont dold av långa skoldagar, läxor och prov.

Hemma har jag hittills inte upplevt någon större sorg över att ett lov går mot sitt slut. Det hjälper oftast när man kan säga att nästa lov är ju redan om sex eller sju veckor.

Lov på våren?

Att sommarlovet, som det ofta hävdas måste inledas i början av juni bara av den enkla anledningen att lärare och elever helt enkelt inte orkar längre än så borde i mitt tycke få varningsklockorna att ringa.

Kanske det eventuellt bara därför, med tanke på orken skulle finnas tillräckliga skäl att gå in för ett lite längre lov under våren i stället.

Här känner jag redan till motargumentet – vädret i Finland på våren talar inte för ett längre lov.

Till det kan jag bara säga att det tyska november- och februarivädret oftast inte heller talar för något längre lov, men trots det har man lov i alla fall.

Också här kan det förstås som förälder vara svårt att få semesterpusslen att gå ihop, men då så gott som varje lov infaller i samband med helgdagar blir det förstås aningen lättare.

Ett långt sommarlov har förstås sin charm, men åtminstone för egen del så var de sista veckorna av lovet ofta tristess varvat med ständiga tankar kring att den långa höstterminen närmar sig.

Själv skulle jag gärna ha avnjutit mina lovdagar i fler omgångar.

Juni eller augusti?

Att omorganisera skolloven i Finland skulle säkert vara utmanande och jag säger inte heller att det måste göras.

Men samtidigt tycker jag att saken är värd att diskutera, för ingen vinner på att man bara säger att så här är det och så här ska det alltid vara.

Samtidigt tycker jag också att sommarlovets placering mycket väl kan diskuteras i samma veva, alltså den ständiga kampen mellan juni och augusti.

Man talar ju i det här sammanhanget ofta om vädret och turisterna som kommer till Finland under sensommaren.

Semesterstängt Finland

De folkrikaste delstaterna här i Tyskland har merparten av sin sommarledighet i augusti och den som då förirrar sig till Finland kommer i själva verket till ett land som redan har börjat förbereda sig för höst och vinter.

Av egen erfarenhet kan jag ändå säga att man som semesterfirare i ett augustifinland tyvärr måste vara förberedd på att mycket redan är stängt, åtminstone utanför städerna.

Glasskiosken är igenbommad, caféet håller öppet endast på veckoslutet, det lilla muséet likaså.

Även om vädret ofta tyder på något helt annat är det känslomässigt redan höst.

Men tillbaka till min födelsedag. Också nuförtiden är den nämligen en dag av nedräkning.

Men där jag tidigare såg sommaren försvinna räknar jag nu ner dagarna till semestern och till att sommaren börjar på riktigt den första augusti.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes