Hoppa till huvudinnehåll

IAAF förlängde dopningsavstängningen inför EM i friidrott – ryska laget vågade tro på något bättre: ”Vi är besvikna”

Sebastian Coe och Rune Andersen på presskonferens.
Sebastian Coe (vänster) och Rune Andersen sysselsätter sig med den ryska dopningsavstängningen. (Arkivbild) Sebastian Coe och Rune Andersen på presskonferens. Sebastian Coe,rune andersen

På grund av statsunderstödd dopning har Ryssland inte fått delta i internationella tävlingar sedan 2015. Inför EM i friidrott i Berlin hoppades det ryska laget på ändring – men fick se sig besviket när IAAF förlängde avstängningen.

Det internationella friidrottsförbundet IAAF har förlängt Rysslands dopningsavstängning då bara en dryg vecka återstår till EM i friidrott.

Det har ändå skett än förbättring så här långt, påpekar förbundet.

– På vissa plan har de nått och till och med gjort mer än vad som krävs, konstaterar Rune Andersen som leder processen på IAAF, enligt AFP.

Kollegan och IAAF-presidenten Sebastian Coe håller med om förbättringen men påminner om det återstående arbetet:

– Det har gått framåt på många nyckelområden men några hål måste ännu fyllas igen.

Denis Lukjanov kastar slägga.
Denis Lukjanov (slägga) hör till idrottarna som fått tillstånd att tävla under neutral flagga. Denis Lukjanov kastar slägga. Bild: /All Over Press Denis Lukyanov

Beslutet innebär att Ryssland inte heller i EM i Berlin får delta som ett lag under rysk flagga – enskilda idrottare kan få undantagstillstånd för att tävla under neutral flagga.

Se listan på de hittills godkända idrottarna här.

”Räknade med positivt beslut”

Presidenten för det ryska friidrottsförbundet Dmitrij Sjljachtin var besviken.

– Jag sticker inte under stol med att vi räknade med ett positivt beslut, att delvis få vara med igen. Tyvärr gick det inte så, säger Sjljachtin.

– Vi är besvikna.

Dmitrij Sjljachtin leder rysk idrott.
Dmitrij Sjljachtin var inte nöjd efter IAAF-beslutet. Dmitrij Sjljachtin leder rysk idrott. Bild: /All Over Press friidrott,Dmitrij Sjljachtin

Härnäst vill IAAF att Ryssland uppfyller tre kriterier: Att landets friidrottsförbund står för kostnaderna i dopningshärvan, ryska antidopningsbyrån Rusada får tillbaka sina befogenheter av världsdopningsbyrån Wada igen och att ryska myndigheter ger tillgång till Rusada-dopningstester i Moskvalaboratoriet från tidsperioden 2011–15.

– Vi kommer att fortsätta arbeta för att komma tillbaka, säger Sjljachtin.

Nästa gång IAAF tar upp ärendet är i december. EM i friidrott går av stapeln den 7–12 augusti.

I den ursprungliga så kallade Wada-rapporten 2016 kom Richard McLaren fram till att över 1000 ryska idrottare varit inblandade i ett statsunderstött dopningsprogram i Ryssland.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport