Hoppa till huvudinnehåll

Rekordsniffande droghund efterlyst av colombiansk kartell – "de kriminella organisationernas skräck"

Droghunden Sombra.
Sombra har blivit känd efter framgången som droghund. En selfie om dagen håller veterinären borta. Droghunden Sombra. Bild: EPA-EFE/COLOMBIAN ANTI-NARCOTICS POLICE hund,Sombra

Den colombianska Gulf-kartellen har satt ett pris på droghunden Sombras huvud. 6000 euro, död eller levande.

Sombra är en sex år gammal schäfer som har hjälpt den colombianska polisen att hitta flera ton kokain bland till exempel resväskor, på båtar och i stora frakter av frukt.

Nu har polisen avslöjat att Colombias mäktigaste droggäng, Gulf-kartellen, har satt ut en belöning på Sombra. 6000 euro till den som lyckas sätta stopp för Sombra.

Efterlysningen har tvingat polisen att förflytta hunden från den karibiska kusten in till huvudstaden Bogotá.

Droghunden Sombra.
Sombra har hittat tusentals kilogram gömd kokain på flygplatser i Colombia. Droghunden Sombra. Bild: EPA-EFE/COLOMBIAN ANTI-NARCOTICS POLICE hund,Sombra

Drogproduktionen ökar i Colombia

I Bogotá jobbar Sombra numera på flygplatsen El Dorado International Airport. Efter hennes sex timmars skift transporteras Sombra oftast tillsammans med två beväpnade vakter i en paketbil med tonade fönster till kenneln.

– Vi ansvarar för hennes säkerhet, berättar Jose Rojas som är Sombras vårdare.

Sombras expertis behövs nu mer än någonsin efter att Colombias drogproduktion har ökat under det senaste året, vilket sätter press på relationerna till USA.

Enligt en rapport från det Vita huset visar att mängden land som bönder och narkotikahandlare använder för att skörda bland annat kokabuskar har ökat med elva procent jämfört med 2017. Trots att USA har satt tio miljarder dollar på sin anti-narkotikaverksamhet.

Colombias nya president Ivan Duque har lovat att ta till hårdhandskarna mot droghandeln. Drönare ska hitta plantorna och flygplan ska bespruta dem med gift. Men trots modern teknologi är det detektivarbete som Sombra gör väldigt viktigt.

Droghunden Sombra.
Att arbeta som droghund i Colombia är väldigt farligt. Flera av Sombras kollegor har dödats. Droghunden Sombra. Bild: EPA-EFE/COLOMBIAN ANTI-NARCOTICS POLICE hund,Sombra

”Schäfern Sombra är de kriminella organisationernas skräck”

En av Sombras senaste upptäckter var en leverans på fem ton kokain i slutna packkorgar med bananer från Gulf-kartellen till Europa. Polisen uppger att hennes nos har sniffat sig fram till över 245 drog-relaterade gripanden.

– Hennes luktsinne är på en helt annan nivå än andra hundar, säger Rojas.

Det har inte gått obemärkt för kartellerna. Enligt det colombianska tidningen El Espectador är schäfern Sombra de kriminella organisationernas fasa.

Droghunden Sombra.
Sombra beskrivs som en skräck för de kriminella organisationerna i Colombia. Droghunden Sombra. Bild: EPA-EFE/COLOMBIAN ANTI-NARCOTICS POLICE hund,Sombra

En stjärnsniffares vardag

På en vanlig dag stiger Sombra upp klockan sex på morgonen och åker till flygplatsen El Dorado för att inspektera laster och väskor. Med sin neonväst, gapande mun och sina spikraka öron ser hon mer ut som ett husdjur än en av det mest framgångsrika narkotikapoliserna i Colombia.

Sombra lever i en farlig värld. Enligt Colombias polis har ungefär 1800 poliser och flera hundar dött i kriget mot droggängen i landet under de senaste 20 åren. Trots detta är hon iskall på jobbet och tar selfies med fans som känner igen henne från tidningarna.

Enligt vårdaren Rojas har beröm och uppmärksamheten inte stigit åt huvudet på Sombra.

– Jämfört med andra hundar är Sombra mycket lättare att jobba med. Hon förstår order, säger Rojas.

Källa: AP, BBC