Hoppa till huvudinnehåll

Skogsbränder härjar i Kalifornien – ”De är som en eldtornado”

Minst två brandmän har dödats i de omfattande skogs- och markbränder som härjar i norra Kalifornien. Tiotusentals människor har varit tvungna att lämna sina hem.

På lördagskvällen meddelade polisen att åtminstone 17 personer saknas. Endast 5 procent av bränderna är under kontroll för närvarande, meddelar de lokala myndigheterna.

Bilister stannar för att titta på  branden i San Bernadino Valley i Kalifornien.
Skogs- och markbränder härjar i Kalifornien. Bilister stannar för att titta på branden i San Bernadino Valley i Kalifornien. Bild: EPA-EFE skogsbränder,eldsvådor,markbränder,Kalifornien

Värst drabbat är Shasta County som ligger 400 kilometer norr om San Francisco. Omkring 37 000 människor har tvingats lämna området.

Branden har fått namnet Carr-branden. Branden bröt ut i måndags och har redan ödelagt omkring 200 kvadratkilometer mark.

- Det vi ser nu är virvelvindar av eld, vi kan tala om en eldtornado.― Ken Follet, chef för delstatens myndighet som ansvarar för bekämpning av skogs- och markbränder.

Det handlar om pelare av eld som kan nå en höjd på flera tiotals meter. Temperaturerna inne virvlarna kan röra sig vid 110 grader.

Nationalparken Yosemite stängd för besökare på grund av brandläget.

Skogs- och markbränder förekommer ofta i Kalifornien under de heta och torra sommarmånaderna. Experter säger ändå att årets ”brandsäsong” kan bli ödesdigrare än tidigare.

Detta på grund av de exceptionellt torra åren mellan 2012 och 2017.

- Jag har aldrig varit med om något liknande, sade Liz Williams, som bor i ett av de brandhärjade områden, till nyhetsbyrån AP.

En utbränd bil i norra Kalifornien.
Minst 500 byggnader och ett stort antal bilar har förstörts i bränderna. En utbränd bil i norra Kalifornien. Bild: EPA-EFE skogsbränder,markbränder,eldsvådor,Kalifornien

I december sade delstatens guvernör Jerry Brown att klimatförändringen leder till att stora bränder varje år är något som delstaten måste vänja sig med.

En karta över USA där Kalifornien är färglagt med lila.
En karta över USA där Kalifornien är färglagt med lila. Bild: Yle/Rose-Marie Dahlström Kalifornien,USA,Kalifornien,delstater,kartor

Källor: Reuters, AP, BBC