Hoppa till huvudinnehåll

Bråd helg för sjöräddningen - en man omkom under lördagen i Nystad

Livboj
Många farliga situationer i havet i jul Livboj Bild: Yle/Peter Sjöholm #fixaskärgården,drunkning,brygga

Det var 11-tiden lördag morgon som en person på ön intill märkte att grannen inte kommit tillbaka efter sin simtur och hen larmade då räddningsverket.

Flera enheter tillkallades och man kunde snabbt lokalisera kroppen. Personen konstaterades död på platsen.

Även i en sjö vid Somero saknas en person sedan lördag eftermiddag efter att hen försvunnit under ytan. Två personer befann sig på platsen tillsammans och den andra kunde räddas av en förbipasserande båt.

Sjöräddningen och räddningsverket har dagligen många utryckningar, helgerna i juli är de stressigaste under hela året. Enligt Västra Finlands Sjöbevakningssektion har man under ett dygn ryckt ut på totalt 23 uppdrag varav 17 var sjöräddningsuppdrag.

Ett sjöräddningsfartyg förtöjt vid bryggan.
Ett sjöräddningsfartyg förtöjt vid bryggan. Bild: Marcus Nordström sjöräddningsfartyg,sjöräddningsbåt

Förutom drunkningen har det rapporterats om åtskilliga markbränder i regionen. Ingen brand har dock spridit sig till något större område.

Föräldrar måste ta sitt ansvar

I år har det redan varit fler drunkningsolyckor i juli jämfört med förra året vilket kan bero på det heta vädret. Enligt en artikel från Åbo underrättelser är det vanligt att föräldrar låter sina barn leka medan de själva är upptagna med telefonen.

Det är speciellt svårt att upptäcka en drunkningsolycka eftersom den ofta är ljudlös. Enligt en badvakt som ÅU har pratat med borde folk vara modigare och fråga när något ser ut att vara på tok, speciellt när det gäller barn. Något som ser ut som lek kan vara en farlig situation.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland