Hoppa till huvudinnehåll

Finländska brandmännen har börjat släcka bränder i Sverige

De finska brandmännen förbereder sig i Ljusdals kommun
De finländska brandmännen förbereder sig för släckningsarbetet i Ljudsdals kommun. De finska brandmännen förbereder sig i Ljusdals kommun Bild: Tero Lähdesmäki/Lehtikuva Ljusdal,skogsbränder,Ljusdals kommun

Den finländska truppen på 30 brandmän har nu påbörjat släckningsarbetet av skogsbränderna i Ljusdals kommun. Samarbetet med de svenska brandmännen fungerar utmärkt, berättar brandchefen Ari Virtanen.

Uppdraget som den finländska truppen har fått är att hindra branden från att sprida sig längs en sju kilometer lång sträcka.

Begränsningen av elden sker genom att brandslangarna dras tomma in till branden i skogen för hand och med hjälp av fyrhjulingar. Därefter trycker man på pumpen och låter man vattnet göra jobbet.

Den svåra terrängen i Ljusdal försvårar släckningsarbetet eftersom fordon inte kan ta sig fram. Det leder till ett väldigt fysiskt krävande arbete.

– Däremot finns det skogsvägar som låter brandbilarna komma väldigt nära in till brandområdet, så det underlättar väldigt mycket, säger Virtanen.

Kårböle i Sverige
Skogsvägarna i Ljudsdal underlättar arbetet som annars kunde vara mycket svårare. Kårböle i Sverige Bild: AFP / Lehtikuva Skogsbrand,skogsbränder,Sverige

Samarbetet fungerar bra

Enligt Virtanen skiljer sig inte det svenska brandmännens arbetssätt från det finska, vilket underlättar samarbetet mellan brandmännen i området.

Truppen, som är formad av brandmän från räddningsverken i Norra Savolax, Lappland och Uleåborg-Nordöstra Österbotten, anlände till Ljusdal på lördagskvällen.

Tanken är att de ska fungera som utbytare för de svenska brandmännen, för att ge dem chansen att vila.

Brandsituationen i Sverige är fortfarande kritisk. De historiskt stora bränderna har nu sträckt ut sig över ett område på 250 kvadratkilometer.

Artikeln är en översatt version av Yle Uutisets artikel.