Hoppa till huvudinnehåll

Kambodjas styrande kommunister segrade som väntat i "fuskval"

En kambodjansk kvinna röstar i en vallokal i huvudstaden Phnom Penh.
En kambodjansk kvinna röstar i en vallokal i huvudstaden Phnom Penh. En kambodjansk kvinna röstar i en vallokal i huvudstaden Phnom Penh. Bild: AFP / Lehtikuva Kambodjanska folkpartiet

I Kambodja har premiärminister Hun Sens kommunistiska folkparti CPP utropat sig till segrare i parlamentsvalet.

Det officiella valresultatet väntas först i mitten av augusti, men det står redan klart att det styrande partiet har vunnit valet.

– CPP vinner 80 procent av rösterna, det är en enorm seger, sade partiets talesperson Sok Eysan till AFP.

Segern var väntad eftersom valet inte var fritt. Hun Sen, som tog makten år 1985, har vidtagit många åtgärder för att kunna klamra sig fast vid makten.

Premiärminister Huns Sen röstar i valet bredvid sin fru Bun Rany.
Premiärminister Huns Sen röstar i valet bredvid sin fru Bun Rany. Premiärminister Huns Sen röstar i valet bredvid sin fru Bun Rany. Bild: EPA-EFE/KITH SEREY Kambodjanska folkpartiet

Det största oppositionspartiet CNRP förbjöds att delta och många oppositionsledare fängslades före valet eller flydde utomlands. Flera oberoende medier har stängts eller tagits över av personer i Hun Sens närhet.

Hun Sen har själv förklarat sin popularitet med att han har gett landet stabilitet och ekonomisk tillväxt.

- Landsmännen har valt den demokratiska vägen och utnyttjat sina rättigheter, skrev han på Facebook efter att vallokalerna stängde.

Väljare utanför en vallokal i huvudstaden Phnom Penh.
Väljare utanför en vallokal i huvudstaden Phnom Penh. Väljare utanför en vallokal i huvudstaden Phnom Penh. Bild: AFP / Lehtikuva Kambodjanska folkpartiet

Oppositionen uppmanar till demonstrationer

Oppositionspartiet CNPR, som nu har upplösts, hade uppmanat människor att bojkotta valet.

CNRP:s tidigare ledare Sam Rainsy, som lever i exil i Frankrike, skrev i ett inlägg på Facebook att det inte är någon riktig seger eftersom det inte var någon riktig tävling.

- Resultatet av det här falska valet, som har genomförts i ett klimat av rädsla, är ett svek mot folket, skrev Rainsy.

Han har manat till fredliga demonstrationer mot valet.

Många röstade av rädsla

Valdeltagandet landade på 82 procent, enligt valkommissionen. Många experter anser ändå att det höga valdeltagandet ska tas med en nypa salt.

En del av de väljare som röstade gjorde det av rädsla, eftersom myndigheterna varnade för att alla som bojkottar valet kommer att betraktas som ”förrädare”.

-Jag ville inte rösta men jag gjorde det ändå, sade en anonym väljare i huvudstaden Phnom Penh till nyhetsbyrån Reuters.

Rösträkning pågår i en vallokal i huvudstaden Phnom Penh.
Rösträkning pågår i en vallokal i huvudstaden Phnom Penh. Rösträkning pågår i en vallokal i huvudstaden Phnom Penh. Bild: EPA-EFE/MAK REMISSA Kambodjanska folkpartiet

På sociala medier cirkulerade bilder av röstsedlar som hade förstörts. Nyhetsbyrån AFP:s journalister såg hur tomma röstsedlar sattes åt sidan vid rösträkningen.

Valet har fått mycket kritik av västerländska regeringar och bland andra EU och USA vägrade skicka valobservatörer.

Läs mera:

Diktatorfasoner och nepotism i Kambodja- söndagens val en illusion

En av världens långvarigaste ledare stramar nu ytterligare åt sitt grepp om makten. Premiärminister Hun Sen har styrt Kambodja sedan år 1985, och det är uppenbart att han ämnar fortsätta att göra det ett långt tag framöver.