Hoppa till huvudinnehåll

Latvalas vansinniga slutspurt bäddar för sekundstrid om andraplatsen: ”Hade i sexan nästan hela vägen”

Jari-Matti Latvala i farten.
Latvala har klockan emot sig. Jari-Matti Latvala i farten. Bild: Vesa P�pp�nen / AOP Jari-Matti Latvala

När en specialsträcka återstår i det finländska rallyt har Jari-Matti Latvala fått ner Mads Östbergs försprång till 2,5 sekunder. Ott Tänak är på väg mot klar seger.

– Det gjorde vi väldigt bra. Jag hade i sexan (sjätte växeln) nästan hela vägen, säger Latvala till Yles rallyradio.

I går var avståndet upp till norrmannen Östberg över 20 sekunder men sakta men säkert har Latvala ätit upp de sekunderna i Jyväskyläskogarna.

– Det där var helt otroligt gjort av Latvala. Jag trodde att jag körde bra. Han var ännu bättre. På nästa specialsträcka kan jag bara se till att jag inte förlorar med 2,5 sekunder, konstaterar Östberg.

Han tappade 2,6 sekunder till Latvala på den 11,74 kilometer långa nästsista specialsträckan. Den sista specialsträckan är ett 11,12 kilometer långt power stage.

Lappis lopp slutade i katastrof

Ott Tänak ser ut att ta en komfortabel seger och leder med över en halv minuts marginal till Östberg.

Teemu Suninen lydde stallorder och lät Sébastien Ogier passera honom för femte plats. Suninen tog avsiktligt på sig ett tjugosekundersstraff som ger Ogier ett bättre läge att knappa in ytterligare på Thierry Neuvilles 27-poängsledning i sammandraget. Neuville finns på nionde plats i Jyväskylä.

Fjolårssegraren Esapekka Lappi fick ett mindre muntert slut på sitt veckoslut då han åkte ut med några enstaka specialsträckor kvar.

– Jag kom in för fort i kurvan, det var för smalt. Det lyckades inte med femman som jag trodde, säger Lappi.

Den sista specialsträckan körs med start klockan 13.18.

Se WRC:s webbplats för statistikdetaljer.

Rovanperä i farten efter oturen

Kalle Rovanperä var på väg mot en överlägsen seger i WRC2-klassen innan stötdämparen på hans bil sade upp kontraktet på lördagen. I dag har han kört upp sig och som bäst varit bara två sekunder långsammare än Andreas Mikkelsen som kör en WRC-bil.

Eerik Pietarinen leder i WRC2-klassen med över en minut ner till Jari Huttunen. Rovanperä har 13,1 sekunder upp till trean Gus Greensmith, som han slog med hela 11,4 sekunder på den 11,74 kilometer långa senaste specialsträckan.