Hoppa till huvudinnehåll

Mali till val efter fem år av konflikter

Valet i Mali
Valurnor i huvudstaden Bamako. Valet i Mali Mali

Konfliktfyllda Mali går under söndagen till val - trots att många inte kommer kunna använda sin rösträtt på grund av våldsamheter. Sittande Ibrahim Boubacar Keita hoppas på en andra period som president, trots att landet har drabbats av ett tuareguppror och ett beväpnat jihad under hans tid.

2012 gjorde tuaregerna i norra och östra Mali uppror. Upprorsmakarna var välbeväpnade och veteraner från arabvårens stridigheter i Libyen, och den maliska militären togs på säng.

Nu, sex år senare, kräver tuaregerna självständighet, och våldet har smittat av sig och lockat andra aktörer. Historiska universitetsstaden Timbuktu är i islamistiska grupperingars våld som de senaste åren trappats upp rejält.

Islamisterna har i sitt jihad till och med börjat anfalla de internationella styrkor som skickats till landet för att hjälpa Mali återställa ordningen.

Det är i den verkligheten Mali går till val i dag.

Valet i Mali
Vallängder. Valet i Mali Mali

"Ingenstans var jag rädd"

Boubacar Keita har suttit en presidentperiod, och hoppas nu på en andra. Åtta miljoner är registrerade för att rösta, men i stora delar av landet fungerar valsystemet inte, då våld hindrar folk från att utöva sin demokratiska makt.

Keitas största rival heter Soumalia Cissé, driver sin kampanj på en traditionell "dags för en ny start"-plattform.

- Folk vill ha förändring. Den här regeringen var ett misstag som vi ska glömma bort, säger Cissé.

Keita hjälpte inte sin egen situation då han sköt ned kritik mot hur regeringen har arrangerat valet. Keita har rest runt i landet under kampanjen och han säger enligt Reuters att Mali redan är ett fredligt land, och att han inte kände sig osäker någonstans.

Bild av Ibrahim Boubacar Keita och Angela Merkel
Tysklands förbundskansler Angela Merkel träffade presidenten Ibrahim Boubacar Keita i september 2016. Bild av Ibrahim Boubacar Keita och Angela Merkel Mali

Men det är en överdrift av astronomiska proportioner att påstå att landet lever i fred. De tre senaste åren har våldsamheterna i Mali tredubblats och antalet våldsamma dödsfall har dubblerats.

Till och med huvudstaden Bamako har drabbats; 2015 omkom 20 personer i en räd på ett Radissonhotell, och senast förra månaden dödades tre personer då ett fordon lastat med bomber körde in i ett antiterrorcenter och detonerade.

Förutom Keita och Cissé ställer 22 andra kandidater upp i valet. Endast en är kvinna, Djeneba N'Diaye.

- Det som en man kan göra kan en kvinna göra. Det är vi som skapar hinder och begränsningar.

En annan som ställer upp är Cheick "Modibo" Diarra, en astrofysiker och före detta inrikesminister, som anställdes 2012 för att lugna ner landet efter statskuppen 2012 (som slutade i valet av president Keita).

Hoppas på fredligt val

Mali har en årlig tillväxt på 5 procent och exporterar i första hand guld och bomull. Den ekonomiska kurvan urvattnas lite av vetskapen om att FN:s fredsbevararoperation är den dödligaste någonsin.

170 FN-soldater har dött i operationen, som pågått i drygt fem år.

Soumalia Cissé har redan anklagat presidenten för att ha fifflat med resultatet på förhand, men traditionellt sett har Mali alltid haft ärliga och väloljade val.

Nu hoppas flera länder, med Frankrike i spetsen, att det går lugnt till också i år. Frankrike och FN har investerat redan nämnda människoliv men också enorma summor pengar i sina styrkor i Mali, så upptrappade konflikter eller stridigheter med nu lugna grupperingar vill man undvika.

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres uppmanade alla inblandade att fredlig och transparent process. Premiärminister Soumeylou Boubeye Maiga menar att det gäller att lita på att valet går rätt till.

- Jag tror vi alla är överens om att vi inte kan hålla ett perfekt val. Men vi kan hålla ett val som alla accepterar.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes