Hoppa till huvudinnehåll

Monika Fagerholm: Författarskolan handlar inte om att skapa nästa stora finlandssvenska författare

En kvinna står bredvid en svart vägg. Hon har gröna växter bakom sig
Författaren Monika Fagerholm har gett ut åtta böcker. En kvinna står bredvid en svart vägg. Hon har gröna växter bakom sig Bild: Anna Björkqvist / Yle Monika Fagerholm,författare,Västnyland,författarskola

Nästan 50 personer sökte i år till författarskolan på Västra Nylands folkhögskola i Karis. På kursen får deltagarna lära sig att skriva ut sin vision och sina inre tankar, snarare än att skapa en attraktiv förlagsprodukt.

I år har kursledarna och författarna Monika Fagerholm och Mia Franck gått igenom 48 ansökningar. Det är något färre än ifjol då antalet var 63. De gallrar ändå ordentligt bland ansökningarna.

- Tolv personer är egentligen vad vi vill ha. Det är en ganska intensiv kurs så det är mycket jobb från båda sidorna, säger Monica Fagerholm om sitt arbete som kursledare.

Det är ändå 14 stycken som börjar på författarskolan i år, precis som förra året.

- Vi hade jättesvårt att välja. Det var otroligt hög standard på ansökningarna, säger Fagerholm.

Viktigt med en vision

De sökande skickade in ett motivationsbrev och ett textprov.

- Folk tror är att vi söker de som är jätte jätte begåvade på att skriva textprov. Det gör vi inte. Vi söker efter någon som har kapacitet.

Alternativet är att bli en självständig konstnär och det har inget att göra med den stora finlandssvenska författaren.

Kapaciteten innebär allt från motivation till att regelbundet kunna arbeta med sin vision. En vision är det allra viktigaste, säger hon.

- Det handlar väldigt lite om att kunna översätta den i begripligt språk, det vill säga ”jag ska skriva den stora finlandssvenska romanen”. Det handlar om de frågor som finns i dig.

- Det är ofta sådant som inte är den finlandssvenska romanen utan något större – ett krig med dig själv.

Men om det inte handlar om att få fram nästa stora finlandssvenska författare – så är det här då bara för ens egen nöjes skull?

- Nej och det här är det som stör mig. Det där är inte de två alternativen. Alternativet är att bli en självständig konstnär och det har inget att göra med den stora finlandssvenska författaren.

Bloggskribent.
Att skriva en bok tar tid. Under författarskolan skriver kursdeltagarna ett råmanus som de sedan kan arbeta vidare på. Bloggskribent. Bild: Creative Commons / LEEROY Agency skribent

Monika Fagerholm betonar att deras utbildning inte är kopplad till något förlag.

- Fastän vår skola heter en författarskola så handlar det inte om att vi utbildar människor som ska bli utgivna på de finlandssvenska förlagen.

- Vi försöker ge folk en insikt i vad det innebär att arbeta konstnärligt. Att arbeta konstnärligt handlar inte om att ge produkter till de finlandssvenska förlagen.

schildts & söderströms
Schildts & Söderström och Förlaget ger ut finlandssvenska böcker. schildts & söderströms Bild: Yle/Ida Henrikson schildts & söderströms

Förlagen har ändå varit intresserade av flera av förra årets kursdeltagare och många kommer att få sina alster utgivna.

- Men om du kommer på kursen med den utgångspunkten så brukar det gå på tok. Det är inte någon annan som ska vilja utan du själv. Så snabbt någon ställer yttre krav på dig så låser du dig.

Kräver skinn på näsan

Att vara författare i Svenskfinland, där alla känner alla, kan vara utmanande.

- Ett konstnärligt arbete kräver skinn på näsan, integritet och att kunna gå din egen väg. Snegla inte åt sidorna, gör inte vad folk ber dig om, säger Fagerholm.

Handledning och stöd från gruppen är viktiga då man skriver. Fr.v Katarina Fagerström, Keth Strömdahl och Sonja Ahlfors lyssnar på Monika Fagerholm.
Monika Fagerholm har både deltagit och ordnat skrivkurser. Här är en bild från 2015 då hon ordnade en kurs för nio kvinnor. Handledning och stöd från gruppen är viktiga då man skriver. Fr.v Katarina Fagerström, Keth Strömdahl och Sonja Ahlfors lyssnar på Monika Fagerholm. Bild: Jan Nyman / Långfilm productions 6512 0059 000

Det är något som författarskolan försöker lära sina deltagare. Fagerholm tar som exempel en träff hon hade med en ung kvinna under förra årets författarskola. Kvinnan skrev om något väldigt personligt.

- Det handlade ganska mycket om sex. Hon kom med blossande kinder och nästan rodnande. ”Herregud jag skriver sådant här och jag trodde aldrig att jag skulle våga skriva något sådant för mig själv”, säger Fagerholm.

Att skriva ett bokmanus kan vara en befriande process.

- Skapande handlar om att förstå någonting på ett känsloplan. Det ska vara något som du brinner för och inte vad du tror att andra vill ha. Man ska våga gå dit man skäms.

Därför är det bra att inte ha förlagen inblandade.

Utmanande konst

Att bokstavera ut sina känslor och tankar i ord går inte i en handvändning.

- Att skriva skönlitterärt är egentligen jävligt svårt. Att få tag på det där som är mitt och som bränner i mig, säger Fagerholm.

Då är det kurslärarnas uppgift att hjälpa deltagaren att arbeta med sitt språk och format. Det svåraste kan ändå vara att börja skriva och att regelbundet skriva.

Kursdeltagarna ska lämna in texter en gång i månaden

- Det är obligatoriskt, säger hon.

Utveckla linjen

I dagsläget går kursen ut på att producera ett råmanus. Det är mer än bara ett första utkast.

En vit tegelbyggnad som är Västra Nylands folkhögskola i Karis.
Västra Nylands folkhögskola ligger bredvid Pumpviken i Karis. En vit tegelbyggnad som är Västra Nylands folkhögskola i Karis. Bild: Marica Hildén / Yle västnyland

Målsättningen är att alla har ett råmanus när kursen avslutas i maj. Kursledarna har ändå planer på att utveckla författarskolan med ny kurslinjen.

- Ganska många går på skrivkurser. De har sedan sina utkast och så vet de inte vad de ska göra med utkastet. Det är en konst att bearbeta rätt, säger Fagerholm.

Därför vill hon och Mia Franck skapa en bearbetningskurs. En sådan kurs kräver finansiering och den finansieringen finns inte ännu.

Redaktör Marica Hildén intervjuade Monica Fagerholm i Yle Vegas västnyländska morgonsändning.

Läs också