Hoppa till huvudinnehåll

Niklas kunde ha dött av getingsticket: "Nu är jag skraj för allt som surrar"

Niklas Pietilä tillsammans med sambon Frida Hägglund, dottern Esther Pietilä och familjens katt.
Niklas Pietilä tillsammans med sambon Frida Hägglund, dottern Esther Pietilä och familjens katt Frasse. Niklas Pietilä tillsammans med sambon Frida Hägglund, dottern Esther Pietilä och familjens katt. Bild: Yle/Moa Mattfolk Vörå,Österbotten,Esther Pietilä

Niklas Pietilä satt och körde på jobbet när han plötsligt blev stucken i halsen av en geting. Han drabbades av en anafylaktisk chock men klarade sig med livet i behåll. I fortsättningen bör han nu alltid ha adrenalinsprutor nära till hands.

Klockan var tolv på dagen. Niklas Pietilä, som arbetar som chaufför, satt och körde när han plötsligt kände hur det stack till på halsen.

– Jag slog direkt mot stället där det stack och kände att det var en insekt. När insekten sedan flög iväg märkte jag att det var en geting. Jag fick panik, stannade bilen och steg ut, berättar Niklas som befann sig i Nykarleby när incidenten hände.

Bara några sekunder senare kände han hur symptonen började krypa fram.

– Pulsen steg och jag fick svårt att andas, beskriver han reaktionen.

Niklas ringde först till sitt arbete för att meddela att han inte kan fortsätta sitt pass. Sedan började han må så dåligt att han ringde 112.

Han minns hur frustrerande det kändes att sitta vid vägkanten och vänta på hjälp medan han började må allt sämre.

– Jag fick bara mindre och mindre luft och tanken slog mig att livet snart kunde vara över. När kommer de riktigt? tänkte jag.

Innan ambulansen var på plats kom en person förbi och frågade om allt var okej.

– Jag pekade bara på halsen och sa att jag fått ett getingstick.

Personen uppfattade allvaret i situationen och sprang efter hjälp. Hen träffade en person som råkade ha med sig medicinen som dämpar kroppens reaktioner vid bland annat ormbett och insektssting.

– Jag fick två tabletter som jag med nöd och näppe kunde svälja. Vid det laget kände jag mig redan ordentligt yr, armarna och benen krampade.

Närbild av en geting på berg.
I år har vi en exceptionell getingsommar uppger skadedjursbekämpare. Närbild av en geting på berg. Bild: Yle/Vastavalo:Markus Kauppinen Getingar,insekter

– Vad händer om jag slocknar? frågade jag mig själv. Kommer jag att överleva? Hur ska familjen klara sig?

Som tur hann Niklas inte slockna. Ambulansen kom och Niklas fick genast hjälp.

– Jag såg ambulansen komma men efter det är alla minnen mycket suddiga. Jag minns att jag fick en kanyl i armen. Via den fick jag adrenalin och då började det lätta lite.

Cirka en timme efter att ha blivit stucken kom Niklas in på akuten. Där var han inlagt i ungefär sex timmar innan han blev utskriven. Besvären höll ändå i sig i ett par-tre dagar efteråt.

– Det var svårt att äta. Jag hade halsbränna och emellanåt fick jag lite svårt att andas. Det kändes som att ha taggtråd i halsen, beskriver han besvären.

Trots att Niklas kom in på akuten en timme efter getingsticket är han evigt tacksam för de personer som hjälpte honom vid vägkanten.

– Om de inte skulle ha hjälp mig vet jag verkligen inte hur det hade slutat. Jag hade antagligen sjungit på sista versen, tror Niklas.

Traumatisk upplevelse

Niklas berättar att han nu försöker leva normalt igen men att getingincidenten ändå har satt sina spår.

– Nu är jag rädd för minsta lilla surr. Ibland inbillar jag mig också att det surrar.

Han är inte bara rädd för sin egen skull utan också för dotterns.

– Jag är förstås rädd för att hon också ska vara allergisk mot getingstick.

Gäller att utrusta sig med adrenalinsprutor

Niklas visste inte om att han var allergisk mot getingstick innan incidenten hände. Nu kan han se till att vara förberedd ifall en liknande händelse äger rum.

– Det gäller att hela tiden ha medicinen nära till hands och att se till att personer i ens närhet vet hur de ska agera ifall jag blir stucken.

Niklas berättar att det inte är sagt att han själv skulle klara av att trycka in en adrenalinspruta vid ett getingstick.

– Du måste klara av att slå in den i låret tillräckligt hårt.

Medicin på ett metallbord
Framöver kommer Niklas Pietilä alltid att ha en adrenalinspruta med sig. Medicin på ett metallbord Bild: Amanda Vikman/Yle adrenalin

För att hela tiden ha tillgång till en adrenalinspruta har Niklas valt att skaffa tre sprutor.

– En har jag hemma, en på jobbet och en i den egna bilen.

Adrenalinsprutorna, som stundvis har varit slut på apoteken, är alltså livsviktiga för personer som Niklas.

– Ifall jag inte hade medicinen skulle alternativet vara att stänga in mig. Då hade jag kanske lika lätt kunnat dö av värmen istället, konstaterar Niklas skrattande.

Adrenalinsprutor finns igen på apoteken

På apoteken i Vasa centrum berättar man att det nu finns tillräckligt med aprenalinsprutor.

På Centralapoteket berättar man till exempel att det har rått brist på adrenalinsprutor men att situationen har blivit bättre och nu är under kontroll.

Sputor av det vanligaste märket, Epipen, är helt slut på Gamla Apoteket. På Centralapoteket finns det sprutor av märket Epipen för barn men inte för vuxna. Situationen ser likadan ut på Kyrkoapoteket bortsett från att det där ändå går att beställa Epipen-sprutor för vuxna.

Motsvarande adrenalinsprutor finns också av märkena Emirade och Jext. Dem råder det ingen brist på, berättar man på de olika apoteken.