Hoppa till huvudinnehåll

The Sunday Times: Sabotage gav Qatar fotbolls-VM 2022 – speciellt Australiens och USA:s ansökningar drabbades hårt

Qatar arrangerar fotbolls-VM 2022.
Qatar tar över efter Ryssland – om planen håller sig. Qatar arrangerar fotbolls-VM 2022. Bild: imago/Contrast/ All Over Press Qatar

Utbredd och beställd propaganda i länderna som tävlade om att få arrangera fotbolls-VM 2022 – det var Qatars strategi, skriver The Sunday Times. Qatar har fått utså mycket kritik redan tidigare och de pinfärska avslöjandena hjälper inte värdarna på traven.

Enligt källor till brittiska The Sunday Times ska Qatar ha använt fult spel för att få stå värd för fotbolls-VM 2022. Före detta CIA-agenter samt pr-experter anställdes för att sabotera konkurrenternas kampanjer.

Till exempel ska en känd akademiker ha fått 9000 dollar för att skriva en negativ rapport om kostnaderna för ett VM i USA. Australiens och USA:s ansökningar var de största offren i processen.

I varje kandiderande land anställdes journalister, kändisar och bloggare för att lyfta upp de negativa konsekvenserna av ett VM i respektive land. Propagandans syfte var att skapa en uppfattning om att allmänheten i varje land är mot ett VM-arrangemang.

Redan tidigare har Qatar kritiserats hårt. Speciellt arbetarnas förhållanden som beskrivits som slavlika har väckt uppståndelse.

Qatar fick VM 2022 i december 2010 framför näsan på USA, Sydkorea, Japan och Australien. På grund av extrem hetta om somrarna ska VM spelas 21.11–18.12.2022.

Om informationen bekräftas kan Qatars dröm om VM få sig en törn.

Källor: The Sunday Times, HS, Iltalehti

Läs också

Nyligen publicerat - Sport