Hoppa till huvudinnehåll

Tonåriga aktivisten Tamimi släpps från fängelset

Väggmålning föreställande Ahed Tamimi.
Väggmålning föreställande Ahed Tamimi, som blivit en uppskattad symbol för motståndet i Palestina. Vissa tror att hennes ljusa drag gör att konservativa israeler också tvingas erkänna hennes existens och att hon därför är ett samtalsämne i landet. Väggmålning föreställande Ahed Tamimi. Bild: EPA/Abed al-Hashlamoun Ahed Tamimi

17-åriga palestinska aktivisten Ahed Tamimi dömdes i maj till åtta månaders fängelse. Nu släpps hon fri, och är enligt Reuters på väg hem till Västbanken.

Tamimi blev världskänd i vintras då hon som 16-åring fastnade på film då hon slog och sparkade på israeliska soldater som skjutit hennes kusin med gummikula i huvudet.

Hon satte igång en enorm samhällsdebatt i Israel och säkerhetstjänsten krävde att offentligheten kring henne tonas ner i ett försök att kontrollera situationen.

Det ledde bara till mer uppmärksamhet.

Tamimi har kallats Palestinas Jeanne d'Arc och Israel ser henne som en av de PR-mässigt farligaste palestinierna.

Tamimi och hennes familj var redan innan incidenten i vintras kända som aktivister och demonstranter, speciellt mot ockupationen av palestinsk mark och upprättandet av israeliska bosättningar där.

På lördagen greps två italienska medborgare och en palestinier efter att de målat Tamimis ansikte på den israeliska mur som separerar Västbanken från Israel.

Läs mera:

Ahed Tamimi i fängelset i Ofer på Västbanken.

Varför är Israel rädd för en 17-årig flicka? Ahed Tamimi beskrivs som palestiniernas Jeanne d´Arc

Vissa hyllar henne som en frihetshjälte medan andra ser henne som en terrorist efter att hon sparkat och slagit två israeliska soldater. Idag, på sin 17 års dag, skulle Ahed Tamimi ställas inför israelisk militärdomstol men rättegången blev uppskjuten till nästa vecka.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes