Hoppa till huvudinnehåll

Veli-Matti Salmi leder en grupp frivilliga skogsarbetare mot skogsbränderna i Sverige: "Det här kommer man minnas länge"

Skogsbrand i Sverige
Skogsbränderna i Sverige är historiskt stora. Skogsbrand i Sverige Bild: AFP / Lehtikuva Ljusdal,skogsbränder,Fire in the Mountains

Veli-Matti Salmi från Haparanda har fullt upp med släckningsarbete i Lillhärdal i Jämtlands län. Nu har han fått hjälp av det länge eftertraktade regnet.

– Om man någonsin skulle önska regn under sommaren så är det här ett väldigt bra tillfälle, säger Salmi.

I Jämtland har temperaturen hållit sig kring 30 grader, samtidigt som den kolsvarta och nerbrända marken suger upp all värme från solen.

– I vissa områden med glödbäddar har temperaturen stigit ända upp till 300 grader.

Skulle vinden ha blåst annorlunda kunde det ha varit väldigt farligt― Veli-Matti Salmi

Salmi berättar om morgonen på onsdagen då han för första gången såg skogsbranden. Det var en otrolig syn.

– Alla bara stog och gapade och knäppte bilder. Hur kan det se ut så här? Det här är någonting som man kommer att minnas väldigt länge, säger Salmi.

Salmi arbetar som skogsspecialist i Haparanda och blev ombedd att delta i släckningsarbetet i första hand för att fungera som tolk.

– Språkkunskaper ger belöning ibland. Jag kom hit för min svenska och för att fungera som någon slags ledare, säger Salmi till Helsingin Sanomat.

Han fungerar som ledare för en grupp av frivilliga skogsarbetare. Gruppen består av 18 finländare och fyra ester.

Skogsbrand i Sverige
Värmen kan stiga till flera hundra grader i brandområdet. Skogsbrand i Sverige Bild: AFP / Lehtikuva skogsbränder,Forest Fire,Wildfire

Frivilliga arbetare sida vid sida med räddningspersonal

Lördagen var hetsig, berättar Salmi. Ett större brandområde på ungefär två hektar skulle släckas.

– Där fanns till exempel lantbrukare och markägare som hjälpte till och gjorde vad de kunde, säger Salmi.

Regnet avgör mycket. Bland annat hur länge Salmi och hans trupp behövs i Jämtland.

– Vi kommer att få se hur det ser ut, just nu regnar det ganska rejält. Det kan hända att vi är här en hel vecka, eller så har regnet har gjort en stor del av arbetet åt oss, säger Salmi.

Det har varit oerhört viktigt att någon i vårt gäng kan svenska. Vi får inte tolka order på fel sätt.― Veli-Matti Salmi

Uppdraget för de finländska frivilliga brandsläckarna var till en början att hålla koll på de yttre kanterna av brandområdet. Elden var på väg mot en gammal urskog, men gruppen lyckades hindra lågorna från att sprida sig.

– Skulle vinden ha blåst annorlunda kunde det ha varit väldigt farligt, säger Salmi.

Senare har gruppen haft fullt upp med att hitta ställen som fortfarande brinner och försökt dämpa elden och glödbäddarna så mycket som möjligt.

Alla gånger har de inte lyckats, men då har de haft möjlighet att kalla in en helikopter som vattenbombar platsen.

Skogsbrand i Sverige
Den frivilliga arbetskraften livsviktig i släckningsarbetet. Skogsbrand i Sverige Bild: AFP / Lehtikuva Ljusdal,skogsbränder,Forest Fire

Befolkningen tacksam för finsk "sisu"

Invånarna i Lillhärdal har varit glada över frivillig hjälp från Finland.

– Vi har blivit erbjudna gratis bastu på badhuset och det verkar som om folk uppskattar vårt arbete. Den lokala räddningstjänsten har sagt till företaget som sköter eftersläckningen att de inte får släppa i väg finnarna, säger Salmi och skrattar till.

Han har också hört ordet sisu under tiden i Lillhärdal.

– Ibland har vi bett om hjälp för att släcka en brand, men ingen har kommit, så vi har tvingats släcka själva. Då har det hänt att "sisu" har kommit på tal, säger Salmi.

I Finland borde vi också börja tänka på vad vi skulle göra i en liknande situation.― Veli-Matti Salmi

Fördelen att kunna svenska är avgörande i släckningsarbetet. Det finns inget utrymme för att missuppfatta kommandon från räddningscentralen.

– Det har varit oerhört viktigt att någon i vårt gäng kan svenska. Vi måste göra vår uppgift och inte göra fel, säger Salmi.

Skogsbrand i Sverige
Bränderna har förstört mångas levebröd. Skogsbrand i Sverige Bild: AFP / Lehtikuva Ljusdal,skogsbränder,Wildfire,Forest Fire

Hur kunde det gå så fel?

Ingen har omkommit i skogsbränderna i Sverige, men flera personers levebröd har gått upp i rök.

– Markägarna är förstås oroliga. Det är historiskt stora bränder och det är många som har väldigt mycket pengar i skog och skogsfastigheter, säger Salmi.

Salmi tror ändå att den stora skogsbranden som Sverige utsattes för 2014 har fått landet att tänka om.

– Jag tror att Sverige då började tänka på hur man kunde motarbeta en liknande brand, säger Salmi.

Det skulle aldrig hända igen efter 2014, men det har gjort det i år. Däremot kunde årets skogsbränder ha varit värre om bland annat Salmis gäng av finska skogsarbetare och många andra inte varit förberedda.

– Om det här är framtiden, med extremt torra och varma somrar, så måste vi börja tänka på hur vi arbetar i skogen. I Finland borde vi också börja tänka på vad vi skulle göra i en liknande situation, säger Salmi.

Bland annat föreslår Salmi att utbildningen om hur man bekämpar skogsbränder kunde förbättras.