Hoppa till huvudinnehåll

Domaren beredd med både fukt- och värmetermometrar i hettan – 15 000 åt vinnaren i S:t Karins

George Loffhagen spelar tennis.
George Loffhagen. George Loffhagen spelar tennis. Bild: Yle/Lina Frisk. tennis,admares open

Tennisturneringen Admares Open lockar tennisproffs till S:t Karins den här veckan. Arrangörerna Åbo Lawn-Tennisklubb ser turneringen som en viktig motivation för lokala unga förmågor.

Johan Skogman, turneringsledare och verksamhetsledare för Åbo Lawn-Tennisklubb, står och ser på en av dagens första matcher. Han har jobbat med turneringen i princip hela sommaren och är nöjd över att turneringen äntligen är igång.

Turneringens kvalspel ordnades redan under helgen med 32 spelare från 15 olika länder.

- Turneringen har inletts enligt planerna. Däremot hände en lite olycklig sak under kvalen. Två australier som hade rest hit möttes redan i första matchen. De flög 25 timmar för att spela mot varandra. Det var lite otur.

Johan Skogman.
Johan Skogman. Johan Skogman. Bild: Yle/Lina Frisk. tennis,S:t Karins,tennisturnering

- Vi hade också egna spelare i kvalet. Två 16-åringar, Tuomas Rikkonen och Kasper Byskata, fick prova på proffstennis. De åkte i och för sig ut i första matchen, men det var en god erfarenhet för dem båda.

Möjlighet att samla ATP-poäng

Tennisturneringen är en del av ITF Pro Circuit, tennisen lägsta proffsnivå. Turneringen fungerar lite som en inkörsport till proffstennis, förklarar Skogman.

Det ordnas tre turneringar av den här storleken efter varandra i Finland, i S:t Karins, Hyvinge och Helsingfors. Prissumman för vinnaren ligger på sammanlagt 15 000 dollar.

En tennisplan.
En tennisplan. Bild: Yle/Lina Frisk. tennis,S:t Karins,s:t karins tennishall

Men det viktigaste med tävlingen är inte pengarna, utan ATP-poängen.

ATP-poäng är rankingpoäng för spelarna. Det krävs ett visst antal ATP-poäng för att få delta i tävlingar av högre nivå och med högre prispengar.

- Vi ordnar de här tävlingarna i Finland för att ge de finska spelarna en möjlighet att få sina första ATP-poäng, säger Skogman.
bild.

Benen på en tennisspelare som håller i ett tennisracket.
Benen på en tennisspelare som håller i ett tennisracket. Bild: Yle/Lina Frisk. S:t Karins,tennis,s:t karins tennishall

Enligt Skogman är turneringen speciellt viktig för ungdomar i regionen som är på väg uppåt.

- För dem är det viktigt att få delta i tävlingen eller att få se proffsspelare spela på nära håll. Det brukar leda till att våra egna spelare höjer sin nivå.

Hoppas på inhemsk framgång

Intressanta namn bland de tävlande i S:t Karins nämner Skogman bland annat Eero Vasa som representerat Finland i Davis Cup.

- Dessutom har vi ett väldigt hett namn, Otto Virtanen, som är endast 16 år. Han vann Wimbledon pojkdubbeln för ett par veckor sedan. Där har vi kanske ett stort namn på kommande.

Eero Vasa slår en boll.
Eero Vasa. Eero Vasa slår en boll. Bild: All Over Press Eero Vasa,tennis

- Vi hoppas ju att vi ska få en finsk spelare ända fram till final och överlag framgång för finländska spelare. Det är ju därför vi ordnar tävlingen.

Det lovas närmare 30 grader under hela turneringsveckan. Och i värsta fall kan värmeböljan kan ställa till det ordentligt för turneringen.

- Vi hoppas att värmen inte ska påverka turneringen negativt. Det finns regler för när man får spela. Det är en väldigt invecklad formel, en kombination av luftfuktighet och värmegrader. När den överskrids måste man ställa in spelet. Huvuddomaren har förberett sig med både fukt- och värmetermometrar.

Höja prissumman eller slopa ATP-poängen

För att ordna den här typen av turnering krävs en hel del jobb – och frivillig arbetskraft.

- Vi har en budget på 40 000 euro och för att få ihop de pengarna behövs sponsorer. Det är inte så lätt i dagens läge. Vi har ett femtiotal frivilliga vilket heller inte är så lätt att få ihop den här tiden på året.

Aaron Prandstetter.
Aaron Prandstetter. Aaron Prandstetter. Bild: Yle/Lina Frisk. S:t Karins,admares open

Tennisens turneringssystem kommer att ändras nästa år. Det kommer också innebära förändringar för turneringen i S:t Karins – om den fortsätter.

- Vi har två möjligheter om vi vill fortsätta. Antingen fortsätter vi med samma prissumma, men då kommer vi inte längre att ha ATP-poäng på spel. Den andra möjligheten är att vi höjer prissumman till 25 000 dollar. Då har vi rätt att ge ut ATP-poäng.

Turneringen avgörs under veckoslutet. På fredag spelas semifinalerna i singel och finalen i dubbel. På lördag spelas singelfinalen.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland