Hoppa till huvudinnehåll

Första poängtappet på fem matcher för VPS – knep en poäng i returen till Sandviken trots total Lahtisdominans

VPS släpper in ett mål mot FC Lahti.
Stenio pangar in matchens första mål mot VPS. VPS släpper in ett mål mot FC Lahti. Bild: All Over Press FC Lahti,Vaasan Palloseura

VPS gjorde sin första hemmamatch sedan den 4 juli på måndagen. Gästande FC Lahti såg ändå till att åtminstone till en del förstöra festen – slutresultatet stod 2–2 efter ytterligare en ultradefensiv halvlek av VPS.

Trots att det var den första hemmamatchen på nästan en månad var det bara 1889 personer som hade tagit sig till Sandviken på måndagskvällen. Publiken på plats fick ändå bevittna en spännande match.

Det var gästande FC Lahti som rivstartade matchen. Anfallaren Stenio pangade in matchens första mål efter bara några spelade minuter och strax därefter hade Santeri Hostikka ett jätteläge att föra upp Lahtislaget till 2–0 – men missade istället ett gapande tomt mål.

Efter det vaknade VPS. Två hörnor resulterade i två mål och matchen stod plötsligt 2–1 vid pausvilan.

Ett identiskt resultat i jämförelse med VPS senaste match borta mot KuPS.

Den gången tog motståndarna över matchbilden helt och hållet, och det gick likadant på måndagen. Men till skillnad från bortamatchen i Kuopio klarade VPS inte av att hålla tätt mot ett anstormande FC Lahti.

"Alltid en besvikelse att tappa poäng på det sättet"

Henri Anier stod för distansskottet som träffade både en VPS-försvarare och målvakten Samu Volotinen – som tidigare under matchen bjudit på en riktig kalasräddning – och matchen var kvitterad.

– Visst var vi i gungning, medger VPS Timi Lahti efter matchen i ISTV:s intervju.

– Vi klarade inte av att försvara lika tätt som tidigare. Det är alltid en besvikelse att tappa en ledning, speciellt då deras kvittering gick in via både en försvarare och målvakten, fortsätter han.

FC Lahtis Mikko Hauhia var snäppet nöjdare.

– Man måste alltid vara glad då man lyckas hämta upp sig från ett underläge. Men vi gav dem två på tok för lätta mål. Men det är onödigt att spekulera. Minimikravet var en poäng och det lyckades vi med i dag.

TPS åkte på tredje raka förlusten – dubbla derbyn väntar för "Vepsu"

I kvällens andra fotbollsligadrabbning åkte TPS på sin tredje raka förlust då Tammerforslaget Ilves gästade Kuppis fotbollsstadion.

Också i Åbo fick hemmalaget en riktig mardrömsstart på matchen då Ilves knep ledningen redan i den nionde matchminuten efter ett självmål.

Marius Noubissi pangade sedan in två baljor medan U19-landslagsnobbade Onni Valakari var den enda i TPS som lyckades med målskyttet och slutresultatet stod med andra ord 1–3 till Ilves. Noubissis andra mål och Valakaris fullträff kom båda från straffpunkten.

För Ilves del var segern den andra på raken och tredje på de fem senaste försöken.

I och med kvällens resultat ligger VPS nu trea i ligatabellen fyra poäng efter RoPS och en poäng före FC Honka samt kvällens motståndare FC Lahti. Ilves har i sin tur parkerat på sjätte plats tre poäng efter Esbo- och Lahtisklubbarna medan TPS ligger nästsist.

Åbolaget har två poäng upp till IFK Mariehamn på tionde plats och en poäng ner till jumboplatsen och PS Kemi.

För VPS del fortsätter fotbollsligan med två raka Österbottenderbyn mot SJK. På fredag möts lagen i Seinäjoki medan rivalerna drabbar samman i Vasa en vecka senare.

Läs också