Hoppa till huvudinnehåll

Knipans badstrand i Ekenäs behöver antagligen inte stänga - vattnet bra efter åtgärder

Sandstrand med mycket folk. Många badar i vattnet. En bit strandbyggnad i bakgrunden. En varm sommardag.
Vattenkvaliteten vid Knipans strand har varierat mycket under de senaste åren. Sandstrand med mycket folk. Många badar i vattnet. En bit strandbyggnad i bakgrunden. En varm sommardag. Bild: Sofia Kajander / Yle Ekenäs,Strand,sommar,hav,knipan

I höstas fanns det farhågor om att Knipans badstrand i centrum av Ekenäs skulle stängas inför badsäsongen 2019 på grund av dåligt vatten. Nu börjar stranden om på ny kula efter att Raseborgs stad skridit till verket med åtgärder för att förbättra vattenkvaliteten.

Man har bland annat lagt till sand, rensat vass och granskat fastigheter i närheten. Man har också tagit prover på vattenkvaliteten med täta mellanrum.

Titta på vattnet innan dopp

I vanliga fall tar man ett prov i månaden, men vid Knipans badstrand har man gjort mätningar varannan vecka i några år.

Proverna skickas sedan till Västra Nylands vatten och miljös laboratorium i Lojo. På ett dygn kan man avläsa ifall provet innehåller e-kolibakterier och övriga bakterier inom ungefär två dygn.

Katianna Kuula
Katianna Kuula vid Sydspetsens miljöhälsa tror att stranden kan vara öppen nästa år. Katianna Kuula Bild: Yle sydspetsens miljöhälsa

Katianna Kuula, direktör för hälsoövervakningen vid Sydspetsens miljöhälsa, uppmanar ändå badsugna att själva ta en titt på vattnet innan de hoppar i.

- Till exempel cyanobakterier, alltså blågröna alger, ska man hålla utkik efter, säger hon.

Bra kvalitet betyder inte automatiskt god klassificering

Vattenkvaliteten vid Knipans strand är för tillfället bra vilket i sig är en god nyhet, men det innebär inte automatiskt grönt ljus. Det är nämligen resultatet av en rad av mätningar under fyra säsonger som bestämmer den så kallade badvattensklassificeringen.

Ifall det råder stora variationer i kvalitetsmätningarna så kan klassen bli dålig trots att vattenkvaliteten varit god under en badsäsong.

Vid Knipans badstrand har alltså resultatet av mätningarna varierat mycket under de senaste åren.

Vattenbryn vid vass. I bakgrunden sandstrand med mycket folk. I vattnet grön växtlighet. Vit träbyggnad i bakgrunden.
Titta på vattnet innan du hoppar i. Vattenbryn vid vass. I bakgrunden sandstrand med mycket folk. I vattnet grön växtlighet. Vit träbyggnad i bakgrunden. Bild: Sofia Kajander / Yle Ekenäs,Strand,sommar,hav,knipan

I och med att staden tagit till åtgärder för att förbättra kvaliteten så börjar perioden för att klassificera badvattnet om.

Det innebär att stranden kommer att vara utan klassificering några år framöver. Efter fyra badsäsonger kommer man att sedan kunna besluta om en aktuell klassificering.

"Man ser många abborrar"

Kuula förutspår ändå att hotet om en stängning inte är lika aktuell i nuläget.

- Jag har inga grodor att spå i men jag tror att Knipans badstrand kommer att vara öppen nästa år, säger hon.

I sommarhettan är det många som begett sig till badstranden för ett svalkande dopp.

Sandstrand med mycket folk. Många badar i vattnet. En bit strandbyggnad i bakgrunden. En varm sommardag.
Simmis lockade mycket folk under torsdagen (26.7). Sandstrand med mycket folk. Många badar i vattnet. En bit strandbyggnad i bakgrunden. En varm sommardag. Bild: Sofia Kajander / Yle Ekenäs,Strand,sommar,hav,simmis i ekenäs

En av de simhugade är Björn Edgren från Åbo som är på stranden med sitt barnbarn. De besöker Ekenäs en gång per år. Edgren är nöjd med vattnet vid Knipan.

- Jag vet inte hur rent det är men klart är det i alla fall. Vi var i Hangö igår och där var det mycket sämre vatten. Det flöt omkring allt möjligt som påminde om alger. Här ser man inte sådant, säger han.

Edgrens barnbarn inflikar att man ser många abborrar under ytan.

På måndagen var vattnet vid Simmis klarare och temperaturen var utmärkt. I dag finns det någon slags brunaktig gröt och en del skum i vattnet. Jag hade inte riktigt lust att gå i

Henna Nissinen som besöker stranden för andra gången under en vecka är inte lika övertygad.

- På måndagen var vattnet vid Simmis klarare och temperaturen var utmärkt. I dag finns det någon slags brunaktig gröt och en del skum i vattnet. Jag hade inte riktigt lust att gå i, säger Nissinen om vattnet vid badinrättningens brygga under torsdagen.

Nissinen valde ändå våga sig på ett svalkande dopp.

- Det är otroligt uppfriskande, säger hon.

En annan besökare, Jampe Guttesen, berättar att han har varit ledsen över vattenproblemen vid badstranden. Nu ser det ändå bättre ut, tycker han.

Man i badbyxor på brygga vid vattnet en varm sommardag.
Jampe Guttesen är glad över att vattenkvaliteten är bättre. Man i badbyxor på brygga vid vattnet en varm sommardag. Bild: Sofia Kajander / Yle Ekenäs,Strand,sommar,hav,jampe guttesen

- Vattnet har varit betydligt renare än vad det har varit på många år. Det har inte heller funnits några blågröna alger, säger han.

Guttesen tycker att det är dåligt för Ekenäs anseende att vattnet tidvis varit så dåligt att man varit tvungen att stänga stranden.

- Det är hemskt dålig reklam, i synnerhet då Ekenäs är känd för att vara en trevlig sommarstad.

Badvakt i gul t-skjorta och röda shorts vid sandstrand. I bakgrunden en brygga.
Kasper Rehn har kunnat leverera goda nyheter om algläget till badgästerna. Badvakt i gul t-skjorta och röda shorts vid sandstrand. I bakgrunden en brygga. Bild: Sofia Kajander / Yle Ekenäs,Strand,sommar,hav,man,badvakt,simmis

Kasper Rehn är badvakt vid Stallörsparkens siminrättning Simmis. Han berättar att han får många frågor om förekomsten av blågröna alger.

- Det har nog varit bra hittills, säger han om algläget.

Artikeln bygger delvis på en radiointervju med Katianna Kuula av Marica Hildén.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland