Hoppa till huvudinnehåll

Många hittar extraknäck via sociala medier men oftast är jobben kortvariga

Bärplockare och lingon
Att plocka bär och sälja dem via sociala medier är ett populärt extraknäck. Bärplockare och lingon Bild: All Over Press lingon,bär,bärplockning,bärplockare,skogar,bärplockare

Unga men också äldre personer vänder sig till sociala medier för att hitta jobb.

Johanna Saarinen från Liljendal i Lovisa vände sig till sociala medier för att få extraknäck. Hon lade ut en förfrågning på Facebook där hon undrade om någon behöver en djurvakt under sommaren.

- Djurskötare är mitt drömyrke och jag blev nyss färdigutbildad djurskötare. Nu tänkte jag försöka samla på mig arbetserfarenhet genom att lägga ut ett inlägg på Facebook och se om det nappar, säger Saarinen.

en flicka sitter på gräsmattan med sin svarta hund.
Johanna Saarinen är djurskötare och har erbjudit sig som djurvakt på sociala medier. en flicka sitter på gräsmattan med sin svarta hund. Bild: Jeanette Broman / Yle Liljendal,hundvakt

I de olika Facebookgrupperna kan man med jämna mellanrum stöta på inlägg där människor erbjuder hjälp. Det kan handla om i princip hurdan hjälp som helst.

Det vanligaste som erbjuds är unga som ställer upp som barnvakter.

- Det är många som visat intresse för mitt inlägg, men det är det väldigt få som det sedan blir något av, säger Saarinen.

Saarinen har också ett annat jobb så att vakta djur är mer en extra grej.

- Jag förväntar mig inte att jag plötsligt skulle ha hundra kunder på en dag och hoppas att ingen annan heller gör det då de lägger ut en annons på Facebook, säger Saarinen.

Sommaren uppmuntrar folk att börja sälja självplockade bär

I Sibbo bor en familj som började med bärplockning för tre år sedan.

- Det är ett bra sätt att förtjäna lite fickpengar och dessutom är det roligt att gå i skogen, säger Mika Myllynen, som är pappan i familjen.

Det var Myllynens fru som kom på idén att börja plocka bär. Efter en stund deltog familjens äldre barn också i bärplocket.

Det är ett tungt jobb nog. Familjen stiger upp klockan fem på morgonen för att plocka och kommer tillbaka sju-åtta timmar senare― Mika Myllynen

Familjen har plockat cirka 730 liter blåbär på två veckor. Den torra sommaren har också påverkat dem.

- Visst finns det färre blåbär i skogen i år så lika mycket bär som i fjol blir det inte, säger Myllynen.

Blåbärsplockning i skogen
Blåbärsplockning i skogen Bild: Yle/Stefan Paavola blåbärsplockare

Familjen har använt Facebook för marknadsföringen.

- Sibboborna har hittat oss bra. Nu kan vi inte ta emot fler beställningar före vi vet hur höstens bärläge ser ut, säger Myllynen.

Pengarna som familjen samlar in via bärplockningen delas upp på basis av hur mycket var och en har plockat.

Läs också