Hoppa till huvudinnehåll

Omtalade Pipolahemmet i Karislojo får fortsätta - men inte ta emot nya invånare

Bilden föreställer ett rum som ses genom en glasdörr. I förgrunden syns gröna växter.
Rinnekotisäätiö vill lägga ner Pipolahemmet eftersom invånarna saknar till exempel egna badrum. Nu tar Eino Raunion säätiö över verksamheten, men de måste modernisera både lokalerna och vården (arkivbilden är inte tagen på boendet). Bilden föreställer ett rum som ses genom en glasdörr. I förgrunden syns gröna växter. Bild: Yle/Ulrika Stagnäs-Lund Vasa,hälsovård,sjukvård,hälso- och sjukvård,carl och carolina

Hemmet för personer med intellektuell funktionsnedsättning har varit nedläggningshotat sedan stiftelsen Rinnekotisäätiö tog över för ett par år sedan. Stängningsdatumet var redan bestämt till sista juli. Nu får hemmet trots allt fortsätta sin verksamhet men i krympt format.

Rinnekotisäätiö motiverade nedläggningsbeslutet med dagens krav på boenden som Pipolahemmet inte uppfyller.

Boendet är fördelat i flera olika byggnader. En del av dem är som vanliga småhus.

Namninsamling och t-skjortor

Rummen som invånarna bor i är små och de saknar eget badrum - de uppfyller därför inte kravet för personlig integritet.

Nedläggningsbeslutet har väckt stor uppståndelse både på riksplan och i Karislojo. Många av invånarna på hemmet har bott där i tiotals år och de och deras anhöriga motsatte sig en flytt.

Karislojobor organiserade namninsamling och det trycktes till och med t-skjortor för att stöda Pipola som också har varit en betydande arbetsgivare i Karislojo.

En annan aktör var intresserad av att ta över efter Rinnekotisäätiö men de drog sig ur tidigare den här sommaren.

RFV var på inspektion

Medan invånarnas hemkommuner, bland dem Lojo, febrilt letade efter nya hem för invånarna i Pipolahemmet, meddelade stiftelsen Eino Raunion säätiö att de vill ta över verksamheten så att hemmet inte behöver stänga. Stiftelsen drev verksamheten vid Pipola i tiotals år innan Rinnekotisäätiö tog över.

De övervakande myndigheterna vid regionförvaltningsverket besökte därför boendet i mitten av juli och behandlade ansökan i brådskande ordning.

Eino Raunion säätiö tar över i augusti

Regionförvaltningsverket kom i sista minuten med ett beslut som innebär att stiftelsen kan driva verksamheten från och med onsdag (1.8).

- Vi har informerat Eino Raunio-stiftelsen om att de kan fortsätta i Pipolahemmet så att de nuvarande invånarna får bo kvar, uppger överinspektören Jaana Jokiniitty vid Södra Finlands regionförvaltningsverk.

- Det kräver ändå att såväl invånaren, hens anhöriga och hens hemkommun tycker Pipola är i invånarens bästa intresse, preciserar Jokiniitty.

Ingen behöver flytta

Pipola har för närvarande betydligt färre invånare än under tidigare årtionden. Just nu bor 20 personer vid Pipola. En stor del av dem behöver mycket hjälp med sina dagliga bestyr medan några klarar av mycket på egen hand.

Regionförvaltningsverket har beviljat tillstånd för nio platser inom resurserat serviceboende. Stiftelsen hade ansökt om lov för 20 platser.

I praktiken får de nuvarande 20 invånarna ändå bo kvar. Men om platser blir lediga får nya invånare inte tas emot så länge invånarantalet är över nio.

Ingen behöver alltså flytta.

- Förflyttningar som det redan fanns beslut om, kan inställas, säger Jokiniitty.

Myndigheterna: Pipola måste uppdateras

Hemmet kommer att ha en personalstyrka på 17 personer. Med det uppnår de personaldimensioneringskravet på 0,8 per invånare.

Det nya lovet kräver ändå att Eino Raunion säätiö inom loppet av två år moderniserar både lokalerna och vården. En plan för uppdateringen ska vara klar redan våren 2019.