Hoppa till huvudinnehåll

Över 500 turister sitter fast på aktiv vulkan i Indonesien efter jordskalv

Räddningsarbetare röjer undan bråte på bergsvägar efter jordskalv och jordskred för att på folk som sitter fast på den aktiva vulkanen
Räddningsarbetare röjer undan bråte på bergsvägar efter jordskalv och jordskred för att nå folk som sitter fast på den aktiva vulkanen Räddningsarbetare röjer undan bråte på bergsvägar efter jordskalv och jordskred för att på folk som sitter fast på den aktiva vulkanen Bild: EPA-EFE/SAR HANDOUT Indonesien,Lombok,Mount Rinjani

Myndigheter i Indonesien har inlett en storoperation för att rädda 560 turister och guider som sitter fast på den aktiva vulkanen Rinjani efter en rad jordskalv på söndag.

Hundratals vandrare och guider, isolerades på Rinjani en dag efter en rad kraftiga jordskalv, av vilka den starkaste hade magnituden 6,4.

Över 100 efterskalv skakade ön på söndagen efter det kraftigaste skalvet.

Jordbävningarna som krävde minst 16 dödsoffer medan drygt 300 skadades, orsakade också jordskred som skar av stigar och vägar på berget.

Det gör det svårt för vandrare och guider att ta sig tryggt ner utan hjälp.

Helikoptrar och räddningsmanskap spanar nu efter människor på vulkanen som är ett populärt vandringsmål.

Rinjani som ligger 3 726 meter över havsytan, är den högsta punkten på Lombok som är en av Sundaöarna nära Bali.

Det näst högsta berget i Indonesien erbjuder hisnande vyer över Lombok och havet och är därför populärt bland utländska turister.

Helikoptrar har fällt vatten och mat till de strandsatta på berget och de torde klara sig i minst ett par dagar.

- Med tanke på förnödenheter så kan de klara sig åtminstone två dagar, säger räddningstjänstens talesperson Agus Hendra Sanjaya.

- Jag trodde att jag skulle dö, jag klamrade mig fast på marken och det kändes som om skalven pågick i evighet, berättar den 23-årige australiern John Robyn Buenavista som befann sig vid kratern då jordskalven började.

Buenavista lyckades ändå ta sig ner

Jordskalven på söndagen krävde minst 16 dödsoffer medan hundratals byggnader förstördes
Jordskalven på söndagen krävde minst 16 dödsoffer medan hundratals byggnader förstördes Jordskalven på söndagen krävde minst 16 dödsoffer medan hundratals byggnader förstördes Bild: EPA-EFE/EKA RAMADANI Indonesien,Lombok,Mount Rinjani

Över 200 thailändare

- 560 människor är fortfarande fast på berget, säger nationalparkens chef Rinjani, som säger att flera hundra turister lyckades ta sig ner under söndagens lopp.

En stor del av vandrarna är utlänningar och det är möjligt att det också finns finländare bland dem.

26 finländare hade meddelat Utrikesministeriet att de planerade att besöka Lombok som ligger bredvid Bali.

Många turister gör inte någon reseanmälan till ministeriet och det är möjligt att det finns finländare i området som man inte vet något om.

Lokala myndigheter säger att det finns amerikaner, fransmän, nederländare, tyskar och framför allt thailändare på den aktiva vulkanen.

President Joko Widodo besökte på måndagen överlevande som förlorade sina hem i skalven
President Joko Widodo besökte på måndagen överlevande som förlorade sina hem i skalven President Joko Widodo besökte på måndagen överlevande som förlorade sina hem i skalven Bild: EPA-EFE/AGUS SUPARTO Indonesien,Lombok,Mount Rinjani,Joko Widodo

Omfattande skador

Enligt Thailand finns det minst 239 thailändare på berget och många av dem har skickat vädjanden om hjälp via sociala medier.

- Det såg ut som om berget framför mig höll på att kollapsa och en del människor skadades av fallande stenar, beskriver thaituristen Funknathee Prapasawat på Facebook gårdagens skalv.

Marken skakade våldsamt och vandrarna lade sig ner på marken tills allt var över, skriver Funknathee.

Minst 16 människor omkom alltså i söndagens kraftiga jordskalv som utlöste panik och omfattande förstörelse på den tropiska vulkanön.

Hundratals byggnader förstördes och räddningsarbetet i drabbade samhällen fortsätter vid sidan om operationen på Rinjani.