Hoppa till huvudinnehåll

Stor vattenläcka i Nådendal och Reso - dricksvatten bör kokas

vattenläcka i Reso
vattenläcka i Reso Bild: Yle / Kimmo Gustafsson Reso

Uppdaterad. Den stora vattenläckan i Reso och Nådendal påverkar vattendistributionen nu också i grannkommunerna Masku och Nousis. Mer än 50 000 personer berörs av vattenläckan.

Invånarna uppmanas att använda så lite vatten som möjligt. Trycket är lågt, och invånarna uppmanas att koka allt dricksvatten.

Reso stads samhällsingenjör Marika Nurmikko säger till Yle att det är en fog i ett stort vattenrör som hör till den stamlinje som förser båda städerna med vatten som har gått sönder.

Enligt Nurmikko har felet lokaliserats, men det är omöjligt att säga hur länge det tar innan felet är reparerat.

– Det dröjer nog timmar innan felet har reparerats, men något exaktare än så kan jag inte säga, säger Nurmikko.

Vattnet är slut i vattentornet i Reso och vattentrycket har kollapsat på ett mycket stort område. Åbonejdens Vatten har öppnat två resrervrör från Åbo, men vattnet räcker inte långt.

Reparationsarbetena beräknas pågå hela tisdagen.

Vattentrycket har kollapsat

Verkställande direktör Aki Artimo på Åbonejdens vatten säger att vattenanvändningen nu bör begränsas till ett minimum både i Reso och Nådendal.

– Vatten kan användas till det mest nödvändiga, men på grund av att vattnet är slut i vattentornet i Reso har vattentrycket kollapsat på ett mycket stort område och därför hoppas vi att kunderna inte använder vatten i onödan. Då vattentrycket sjunker i vattenrören ökar risken för att vattnet är smutsigt, säger Artimo.

vattenläcka i Reso
vattenläcka i Reso Bild: Yle / Kimmo Gustafsson Reso

Koka dricksvatten och vatten som används till matlagning

På måndagseftermiddagen uppmanar både Reso och Nådendals stad sina invånare att koka dricksvatten och vatten som används till matlagning i fem till tio minuter. Tvättvatten behöver inte kokas.

"Vi får se hur länge butikernas dricksvatten räcker"

Nådendalsbon Heidi Aaltonen säger att det är lite kämpigt så här mitt i semestertider med vattenproblem och små barn.

Hon har två pojkar, 3 och 6 år som inte gärna vill ha kolsyrat vatten på flaska.

Hennes familj är dessutom mitt inne i en köksrenovering, så i deras fall är det extra dålig tajming på den här vattenläckan. De bor på Luonnonmaa och har ingen spis i bruk.

– Jag har precis varit till Nådendals centrum för att koka lite vatten så att vi ska kunna borsta tänderna senare i kväll. Vi får också se hur länge butikernas dricksvatten räcker, inte minst med tanke på att det nu också är väldigt varmt ute.

– Förhoppningsvis kan de åtgärda det här problemet snabbt, då den här tillvaron skapar en hel del utmaningar. Inte bara för min familj, utan för alla här i Nådendal och Reso.

Uppdaterat klockan 17:30 med städernas uppmaningar och klockan 19:50 med kommentarer av Nådendalsbon Heidi Aaltonen.

Uppdaterat 31.7.2018 klockan 6:48 med uppgifter om att vattendistributionen påverkar nu också grannkommunerna Masku och Nousis.

Läs också