Hoppa till huvudinnehåll

Sveriges mål: Lika många EM-medaljer som Finland – omsusade Bahta en av dem som förväntas leverera

Meraf Bahta.
Meraf Bahta. Bild: imago/IBL/All Over Press Meraf Bahta

Samtidigt som fallet Meraf Bahta fortfarande utreds av antidopningsmyndigheter presenterar Sverige sin trupp och sina medaljmål inför friidrotts-EM. Det är 63 svenska friidrottare som åker till Berlin och de förväntas hämta hem tre-fyra medaljer.

Totalt 63 svenska friidrottare kommer att tävla i friidrotts-EM, slår det svenska friidrottsförbundet nu fast. Lika som det finska idrottsförbundet har Sverige också prickat in tre-fyra medaljer som sitt mål.

Vem det är som väntas leverera? Framförallt diskuskastaren Daniel Ståhl, stavhopparen Armand Duplantis – och långdistanslöparen Meraf Bahta.

– Det är klart att de är lite mer favoriter, men jag tycker också om de som kan överraska och nya som tar för sig, resonerar förbundskapten Karin Torneklint för SVT.

Med andra ord är det ett av Sveriges största medaljhopp som fortfarande är ett osäkert kort. Efter att ha missat tre gånger med Wadas vistelserapportering riskerar nämligen Meraf Bahta att bli avstängd.

Hoppas på det bästa

Friidrottsförbundets generalsekreterare Stefan Olsson tror ändå på att Bahta frias efter omprövning.

– I den begäran om omprövning som vi sänt till Dopingkommissionen lyfter vi de bakomliggande orsakerna till att rapporteringen inte helt fungerat i detta fall.

– Flera av dessa är personliga, till exempel kopplade till läs- och skrivsvårigheter och olyckliga sjukdomsfall, och andra är rent administrativa såsom inloggningsproblem och kompletterande rapportering via mejl, konstaterar Olsson för Sportbladet.

"Som att spela rysk roulette"

Den omprövningen pågår som bäst.

– Juristerna gör vad de kan för att fatta ett beslut så snart som möjligt. Men det kan finnas uppgifter som de måste inhämta för bedömning och det är svårt att bedöma hur lång tid det tar, säger Tommy Forsgren, ansvarig för bestraffningsärenden i dopningskommissionen, för tidningen.

Dopningskommissionens ordförande Åke Andrén-Sandberg påpekar i sin tur att friidrottsförbundet kan tillåta Bahta att tävla, även om omprövningen får ett negativt resultat och ett dopningsbrott skulle börja utredas.

Men det rekommenderar han inte.

– Då är det att spela rysk roulette, säger Andrén-Sandberg för Sportbladet.

Se den svenska truppen i sin helhet på SVT:s sidor här.

Vem når mer sannolikt sitt medaljmål?

Sverige
80.3% (188 röster)
Finland
15.0% (35 röster)
Båda
4.7% (11 röster)
Antal avgivna röster: 234