Hoppa till huvudinnehåll

210 år sedan slaget vid Oravais – firas med pompa och ståt i fyra dagar

Göran Backman och Lilian Petterson-Smeds från Oravais historiska förening.
Göran Backman och Lilian Petterson-Smeds från Oravais historiska förening. Göran Backman och Lilian Petterson-Smeds från Oravais historiska förening. Bild: Yle/Anna Kurtén Oravais

I år har det gått 210 år sedan slaget vid Oravais som blev avgörande för Finlands framtid. Det uppmärksammas den 2-5 augusti med olika evenemang.

Det är Oravais historiska förening som uppmärksammar 210års-jubileet och håller i trådarna för festligheterna.

Ordförande Göran Backman berättar att det är en ganska internationell prägel på evenemanget. Historiska grupper från Sverige, Norge, Lettland och Ryssland gästar Oravais för att delta i firandet.

- På torsdag presenterar vi Finland 100 år. Det har hänt jättemycket just i våra områden, Oravais, Vörå och Maxmo.

På fredag blir det workshops och föreläsningar och på lördag äger det stora publikevenemanget rum.

Historisk mat och 1700-talsdans

Vid slagfältet i Oravais finns ett musealt område med ett furirsboställe, soldattorp och minnessten. Framför furirsbostället kommer det att finnas ett tältläger med ett tiotal tält där man lever fältliv.

Publiken kan besöka området på lördag klockan 12-15.

Bland annat ordnas guidade turer och de olika traditionsgrupperna har planerat eget program för publiken. Man kan provsmaka historisk mat, dansa 1700-talsdans och beskåda hantverk.

Lilian Petterson-Smeds, verksamhetsledare för Oravais historiska förening och föreningens ordförande Göran Backman.
Pettersson-Smeds och Backman framför furirsbostället. Lilian Petterson-Smeds, verksamhetsledare för Oravais historiska förening och föreningens ordförande Göran Backman. Bild: Yle/Anna Kurtén Oravais

Sedan fortsätter programmet med slaget på slagfältet.

- Det är en riktig upplevelsedag för hela familjen. Det är både spänning och så är det väldigt lärorikt – en historisk upplevelse, säger Göran Backman.

Lilian Pettersson-Smeds instämmer.

- Det är vår stora passion att levandegöra historien. Evenemanget passar hela familjen, från minstingar till farmor och farfar.

Beredda på stor publik

Det har också producerats en kortfilm om slaget vid Oravais och den kommer att visas för publiken på lördag.

Hur stor publik väntar ni er?

- Jag har ingen aning, men vi är beredda på väldigt mycket folk. På 200-årsjubileet var det 7 000- 8000 besökare, säger Backman.

- Efter 200-årsjubilet har många frågat när vi ska göra det på nytt, så vi hoppas att folk tar tillfället i akt och kommer till slagfältet på lördag.

Slagfältet i Oravais
Oravais slagfält. Slagfältet i Oravais Bild: YLE/Rolf Granqvist oravais slagfält

Det har varit mycket intressant att ställa till med ett så pass stort evenemang, berättar projektledaren Lilian Pettersson-Smeds.

- När man har ett historiskt intresse, som jag själv har, är det väldigt givande att få ta del av det här. Man lär sig jättemycket själv också.

Hela programmet för jubileet hittar man här: http://www.oravais1808.fi/aktuellt/slaget-vid-oravais-210-ar/