Hoppa till huvudinnehåll

EIF:s nya träningschef: Min uppgift är att ge stöd åt juniortränarna

En fotbollsspelare springer med bollen i fötterna medan några spelare jagar honom.
EIF:S B-juniorer spelar i Bollförbundets serier. (Arkivbild). En fotbollsspelare springer med bollen i fötterna medan några spelare jagar honom. Bild: Patric Westerlund / Yle fotboll,fotbollsspelare,Ekenäs,Raseborg,Juniorfotboll,Ekenäs IF,eif:s b17

EIF:s nya träningschef Jens Mattfolk vill inte vara en som snokar och håller koll på juniorlagen. Han vill stöda juniortränarna. Bra att föreningen har en anställd träningschef, säger han.

- Mycket av jobbet handlar om att komma ut till juniorlagen och se deras träningar, vara aktiv där, träffa lagens tränare och stöda dem i sitt arbete.

Han hoppas att juniortränarna och lagen tar emot hjälpen från en anställd träningschef med tacksamhet.

- Många tränare behöver säkert en input från sidan, jag kan ge tips och idéer och feedback på det tränarna gör.

- Den optimala situationen är att alla tränare vill bli bättre och jag har aldrig försökt säga att jag på något vis skulle vara fullärd som tränare, säger Mattfolk.

Han säger att en tränare kan fortsätta utvecklas så länge tränaren fortsätter jobba.

UEFA A-tränarlicens i fickan

Jens Mattfolk har jobbat som tränare för EIF:s herrlag där han tidigare också spelade. Han har också spelat för Närpes Kraft.

Mattfolk har UEFA A-tränarlicens vilket är den näst högsta graden man kan få som fotbollstränare i Finland.

- UEFA Pro-licensen är den högsta man kan ta i Finland och den kommer jag att ta i något skede under de närmaste åren. Det förutsätter att jag blir antagen till den, det finns inte så många platser per år i den utbildningen.

Porträttbild på Jens Mattfolk.
Från och med första augusti är Jens Mattfolk träningschef i Ekenäs IF:s fotbollssektion. Porträttbild på Jens Mattfolk. Bild: Bubi Asplund / Yle fotboll,Fotbollstränare,Ekenäs,Ekenäs IF,Raseborg,Västnyland,Jens Mattfolk,lärare

Jens Mattfolk har inte fungerat som juniortränare tidigare. Åtminstone inte i ordets rätta bemärkelse.

- På Bollförbundets tränarutbildningar har vi haft olika talanglag, regionlag och så, men som juniortränare har jag aldrig jobbat.

Under höstens lopp kommer Mattfolk att bekanta sig med de möjligheter Finlands bollförbund har att erbjuda.

- Jag vet inte exakt vilka program och vilket stöd för föreningarna Bollförbundet har att erbjuda. Jag tror jag vet på nivån på EIF:s juniorfotboll.

Träningschefen kan inte kolla 15 lag

EIF har i dag ett femtontal juniorlag. En deltidsanställd träningschef kan omöjligtvis hålla ett öga på alla lag.

- Visst måste man kunna lita på att verksamheten snurrar på precis som den ska fast man inte är där. Tanken är ju inte att man på något sätt ska övervaka någonting utan man deltar på ett naturligt sätt.

Grunden i verksamheten bygger fortfarande på tränarna som leder sina lag― Jens Mattfolk, EIF

Han säger att han kan fokusera på ett par lag under en vecka då han deltar i ett par träningar.

- Följande vecka fokuserar jag sedan på några andra lag.

- Grunden i verksamheten bygger fortfarande på tränarna som leder sina lag. Träningschefen kan komma in och stöda där.

Träningschefen är också anträffbar per telefon, eftersom han givetvis inte kommer att vara närvarande vid alla juniorlagsträningar.

- Jag hoppas att tränarna gör det och jag hoppas vi kan bygga upp ett bra samarbete.

- Det som är bra är att jag inte har någonting att göra med herrlaget utan jag kan helt och hållet koncentrera mig på det här.

Mattfolk säger att det är viktigt att juniorerna, flickor och pojkar, ska trivas i föreningen.

Alla ska kunna spela fotboll på den nivå de vill spela― Jens Mattfolk, EIF
.

- Vill någon junior satsa helt och träna och spela mer än laget gör så borde vi skapa förutsättningar för det. Det ska också vara möjligt att träna färre gånger i veckan och kanske spela en match nu och då.

Han säger att det kan vara utmanande och att det är något som juniortränare ibland lyfter fram.

- Grupperna är inte alltid så homogena, men vi ska skapa de här förutsättningarna och alla vill ju bli bättre inom idrott.

Mattfolk fortsätter som heltidsanställt ombud vid Finlands svenska lärarförbund.

- Det här är en bra lösning för juniorfotboll sker ju kvällstid. Väldigt lite juniorfotboll sker dagtid då jag jobbar med mitt andra jobb. säger han.

Slutade med herrlaget i juni

Under de första sex månaderna fungerade Mattfolk tillsammans med spanske Gabri Garcia Xatart som tränare för EIF:s herrlag.

- Jag visste att jag skulle söka jobbet som träningschef. Det mesta med herrlaget skedde dagtid då jag var på mitt andra jobb.

Efter att ha diskuterat saken med herrlagets manager Peter Haglund bestämde sig Mattfolk för att hålla sin första semester på fem och ett halvt år.

- Det har varit riktigt skönt att ha en likadan semester som många andra har och fått vara mycket hemma, ler Mattfolk.

Han understryker att det att han lämnade laget absolut inte berodde på några som helst schismer inom laget.

Svårbesegrat EIF

EIF-herrarnas säsong har varit en verklig dans på rosor. Laget kom ändå till semifinal i finska cupen i våras och i landets näst högsta serie division 1 har framgångarna följt varandra.

Efter 15 spelade omgångar är EIF på delad första plats tillsammans med Helsingfors IFK.

De flesta inom laget som uttalat sig om orsakerna bakom framgången har sagt att det är hårt arbete som lett till detta.

Jens Mattfolk konstaterar att laget är väl sammansatt. Förutom att många spelare har gjort en väldigt bra säsong säger han att EIF:s mittfältstrio (Riku Selander, Jacob Bushue, Atte Sihvonen) är väldigt svåra att möta.

- De killarna slutar aldrig att löpa, de slutar aldrig att ta fighten eller duellen och de blir väldigt jobbigt för motståndaren.

- Motståndarna har inte hittat någon medicin mot detta.

Kan gå hur långt som helst

Han säger att det här laget kan gå hur långt som helst.

- Jag tycker laget bara ska köra på, de har inget att förlora. Det är KPV och HIFK som har tryck på sig, säger Mattfolk om de storsatsande lagen.

Ekenäs IF mot KTP.
EIF, här med Ville Sevón, har förlorat endast en seriematch den här säsongen. Ekenäs IF mot KTP. Bild: Yle / Patric Westerlund Ekenäs IF,KTP (Fotboll)

Mattfolk skulle gärna se att några EIF-adepter skulle få chansen i division 1 under hösten.

- Eftersom laget inte har någon press på sig kunde det vara läge för det, funderar han.

Du tycker inte att truppen borde förstärkas utifrån?

- Jag har ingen koll på det ekonomiska läget, men hittar man någon billig och bra ska man ta honom för att ha tillräckligt stor trupp.

- Jag vet inte hurudana planer de har och det är ju nog andra personer som ska svara på den frågan.

En fotbollschock för övriga Finland

Mattfolk har inte svårt att hitta ord på hur stort det skulle vara om EIF skulle gå till ligakval eller rentav stiga direkt till landets högsta fotbollsserie ligan:

- Det skulle vara en fotbollschock för övriga Finland. Det skulle vara jättestort och spännande och jag tycker de här grabbarna förtjänar mera publik än de drygt 600 som nu kommit till Centrumplan i Ekenäs, säger han.

Artikeln korrigerad 31.7 klockan 21.10. Det stod felaktigt att Mattfolk skulle vara anställd på deltid av Finlands svenska lärarförbund. Han är anställd på heltid av förbundet.