Hoppa till huvudinnehåll

Exklusiv intervju med Daniel Ortegas högra hand: ”Vi har kuvat statskuppen”

Enligt Paul Oquist, Ortegas högra hand, har regeringen inga paramilitära styrkor. Det har däremot oppositionen, som är hårt beväpnad.
Enligt Paul Oquist, Ortegas högra hand, har regeringen inga paramilitära styrkor. Det har däremot oppositionen, som är hårt beväpnad. Enligt Paul Oquist, Ortegas högra hand, har regeringen inga paramilitära styrkor. Det har däremot oppositionen, som är hårt beväpnad. Bild: Erika Brenner Nicaragua

- Jag avgår inte eftersom det skulle förvärra situationen i landet. Regeringen har inget med de paramilitära styrkorna att göra. Det finns inga problem mellan regeringen och katolska kyrkan. Landet håller på att normaliseras.

Det här sade Nicaraguas president Daniel Ortega till amerikanska Fox News för en vecka sedan i den första intervju han gett till ett internationellt medium på 11 år.

Den förinspelade intervjun sändes medan regeringsstyrkor mördade ytterligare tre personer som del av konflikten, som har varat i över tre månader och krävt 458 människoliv.

Enligt den Interamerikanska kommissionen för mänskliga rättigheter, IACHR, är konflikten nu i sin tredje och mest repressiva fas. Hundratals människor anhålls eller blir kidnappade, oppositionsledare fängslas, anklagade för terrorism enligt en lag som nyligen antogs.

Folk går under jorden eller flyr landet. Offentligt anställda, inklusive läkare, som inte håller med regeringen eller som har hjälpt demonstranter, avskedas i hundratal.

Ortega är “en patologisk lögnare” som “försöker manipulera den globala offentliga opinionen”, anser direktören för Human Rights Watch i Amerika, José Miguel Vivanco.

José Pallais från det liberala partiet PLC, anser att Ortega slösade bort en viktig möjlighet att vittna i ett globalt medium.

För att komplettera den korta och fragmentariska intervjun med Ortega talade YLE med presidentens högra hand och privata sekreterare, Paul Oquist, i en exklusiv intervju.

Kravallpolis stoppar en fredlig demonstrations framfart. I bakgrunden affisch med president Daniel Ortegas och hustrun och tillika vicepresident Rosario Murillo. Deras budskap är: ”Kärlek till Nicaragua”
Kravallpolis stoppar en fredlig demonstrations framfart. I bakgrunden affisch med president Daniel Ortegas och hustrun och tillika vicepresident Rosario Murillo. Deras budskap är: ”Kärlek till Nicaragua” Kravallpolis stoppar en fredlig demonstrations framfart. I bakgrunden affisch med president Daniel Ortegas och hustrun och tillika vicepresident Rosario Murillo. Deras budskap är: ”Kärlek till Nicaragua” Nicaragua

Långvarigt kuppförsök

- De har i lång tid försökt genomföra en statskupp, försäkrar Oquist utan inledningsfraser.

Han tar emot på sitt kontor som ligger bredvid parlamentet. På dörren står det ”Regeringens privata sekretariat”.

- De började med protesterna mot kanalen, stödda av MRS (sandinistiskt utbrytarparti, red.anm.) men de lyckades inte, fortsätter amerikanskfödda Oquist som talar spanska med lätt accent.

2013 började bönder längs med kanalrutten protestera mot det som ansågs vara världens största infrastrukturprojekt.

I dag är det tyst omkring kanalen men bönderna har fortsatt demonstrera ett hundratal gånger eftersom deras jord ändå kan exproprieras enligt en omstridd lag om kanalen.

Protesterna har dock nästan varje gång mötts med våld och polis.

-Så försökte kuppmakarna med branden, det lyckades inte heller, fortsätter Oquist.

Han hänvisar till en våldsam brand som bröt ut i naturreservatet Indio Maíz i början av april. En flock studenter gick ut på gatorna i protest mot regeringens enligt dem dåliga hantering av branden men blev kvästa av ungsandinisterna, regeringens mobbar.

Bara en vecka senare var studenterna på gatorna igen, denna gång tillsammans med pensionärer i universitetsstaden Leon, i protest mot en reform av pensionslagen. Även denna demonstration blev angripen av mobbarna. En pensionär blev skadad.

En busslast sandinister på väg till firandet av årsdagen för revolutionen den 19 juli. ”Daniel avgår inte”, står det på skylten. Enligt en färsk undersökning betraktar sig 23 procent av befolkningen som sandinister, fem procent som anhängare av Ortega.
En busslast sandinister på väg till firandet av årsdagen för revolutionen den 19 juli. ”Daniel avgår inte”, står det på skylten. Enligt en färsk undersökning betraktar sig 23 procent av befolkningen som sandinister, fem procent som anhängare av Ortega. En busslast sandinister på väg till firandet av årsdagen för revolutionen den 19 juli. ”Daniel avgår inte”, står det på skylten. Enligt en färsk undersökning betraktar sig 23 procent av befolkningen som sandinister, fem procent som anhängare av Ortega. Bild: Erika Brenner Nicaragua

Falska rykten och psykologisk terror

- Då spred de rykten om att en student hade dödats för att locka fler studenter till kuppförsöket. De lyckades, menar Oquist.

För några timmar senare var hundratals unga på gatorna i huvudstaden Managua. Men enligt många vittnesmål var det en videosnutt av den skadade pensionären, inte en död student, som drev dem.

De unga blev igen hårt angripna av mobbarna utan att polisen, som också var på plats, ingrep.

Nästa dag, den 19 april, ökade protesterna och då dödades två studenter. Så exploderade hela landet: unga och gamla, fattiga och rika gick ut på gatorna i protest i hundratusental, universitet ockuperades, gator och vägar över hela landet barrikaderades.

- Detta var tack vare fake news och psykologisk terror, kuppmakarnas viktigaste vapen, slår Oquist fast.

Bakom kuppförsöket: USA, civila samhället, högerorganisationer, katolska kyrkan och narkotikakarteller.

Oquist anser att USA är bakom det han kallar ett kuppförsök.

- Sedan William Walkers tid har USA motarbetat Nicaragua, försäkrar han.

Walker var en legosoldat som 1856 utnämnde sig själv till Nicaraguas president.

Nu finns det igen starka krafter i USA som vill fälla regeringen, anser Oquist, som medger att jätten i norr även har varit nöjd med Ortegas regering som har varat i elva år och som har inneburit stabilitet, ekonomisk växt och liten migration till USA.

- Men en grupp med bas i Florida arbetar direkt emot Nicaragua, anser Oquist och nämner republikanen Ted Cruz, som hör till initativtagarna till ”Nica Act”, en lag genom vilken USA kan frysa internationella lån till Nicaragua om inte regeringen respekterar demokrati och mänskliga rättigheter. Hittills har ”Nica Act” godkänts av representanthuset.

Dessutom har National Democratic Institute (NDI), en icke-statlig nordamerikansk organisation som stödjer demokratiska institutioner runt om i världen, gett stöd till det civila samhället och högerorganisationer i Nicaragua, enligt Oquist.

Sandinisternas och Nicaraguas flagga utanför Parlamentet.
Sandinisternas och Nicaraguas flagga utanför Parlamentet. Sandinisternas och Nicaraguas flagga utanför Parlamentet. Bild: Erika Brenner Nicaragua

- NDI har tränat dem i informationsteknologier och sociala nätverk, verktyg i kuppförsöket, säger han.

Även narkotikatrafiken är inblandad, enligt presidentrådgivaren som tillägger att knarkkartellerna, som härjar speciellt i Mexiko och i grannländerna Guatemala, El Salvador och Honduras, aldrig har fått fotfäste i Nicaragua.

- De utnyttjar anarkin för att vinna territorier, säger Oquist utan att komma in på vilket intresse kartellerna har i en statskupp eller hur de deltar.

Oquist är tydligare vad angår den katolska kyrkans roll och motsäger därmed presidenten som säger att det ”inte finns problem mellan kyrkan och regeringen” - fastän biskopar både har mottagit dödshot och blivit angripna av mobbar:

- Det är tydligt att biskoparna deltar i kuppförsöket. De har hjälpt studenterna, de har varit vid barrikaderna och vi har hittat vapen i kyrkorna, säger Oquist.

- De kan inte både vara aktörer och medlare, fortsätter han och hänvisar till att katolska biskopar fungerar som medlare i ett försök till dialog mellan regeringen och oppositionen.

Många av de tusentals enorma plakaten över hela landet på Ortega och Murillo har skändats av demonstranter.
Många av de tusentals enorma plakaten över hela landet på Ortega och Murillo har skändats av demonstranter. Många av de tusentals enorma plakaten över hela landet på Ortega och Murillo har skändats av demonstranter. Bild: Erika Brenner Nicaragua

MR-organisationerna opålitliga

Enligt den lokala MR-organisationen ANPDH har 448, av dem 338 civila, dödats i förbindelse med konflikten. Enligt ANDPH, liksom de andra lokala och internationella MR-organisationerna, IACHR samt FN:s kommissariat för mänskliga rättigheter, är regeringsstyrkorna - polisen, kravallpolisen, paramilitära och mobbar - ansvariga för de flesta morden.

Oquist beklagar de många dödsfallen men litar inte på de lokala MR-organisationerna.

- De har i åratal motsatt sig regeringen och deras rapporter är partiska och dokumenterar endast motståndets offer, inte regeringens.

Och eftersom de internationella organisationerna förlitar sig på de lokala organisationernas dokumentation är de inte pålitliga, anser han.

Därför har regeringen bett IACHR stödja Parlamentets Sanningskommission och de nicaraguanska åklagarna. Rättvisa ska skipas och de skyldiga finnas och dömas, vem det än handlar om, slår Oquist fast.

Men han kan inte säga när undersökningarna kommer att visa resultat.

Banderoll utanför Parlamentet med regeringens slagord: ”Vi vill ha fred”.
Banderoll utanför Parlamentet med regeringens slagord: ”Vi vill ha fred”. Banderoll utanför Parlamentet med regeringens slagord: ”Vi vill ha fred”. Bild: Erika Brenner Nicaragua

Statskuppen kuvad - men oppositionen fortsätter våldet

- Vi måste sluta med våldet, skapa förtroende, fred och försoning, fortsätter Oquist.

Därför är han förtalare för att dialogen, som inleddes i maj, men som har avbrutits många gånger, återupptas.

- Men det är under förutsättningen att våldet upphör. Då kan vi tala om nyval, folkomröstning, vad som helst.

I juli fällde regeringen under ”operation rengöring” alla barrikader, vägspärrar och besatta universitet, över hela landet. Det enliga synliga motståndet är nu mindre, fredliga demonstrationer.

Som Oquist själv säger:

- Vi har kuvat statskuppen, det ska alla veta.

Varifrån kommer våldet då?

- Från oppositionen. De har paramilitära styrkor med militära vapen och fortsätter våldet, menar presidentens högra hand.

Läs mera:

Så här urartade läget i Nicaragua till inbördeskrigets rand - från pensionsprotester till människorättsbrott

I Nicaragua har de senaste fyra månaderna kantats av protester, våld, generalstrejker och enligt FN allt värre människorättsbrott. Demonstrationer som först riktades mot en pensionsreform har blivit allt blodigare då den mäktiga presidenten Daniel Ortega med hårda tag håller sig kvar vid makten.