Hoppa till huvudinnehåll

Facebook: Nytt försök att påverka kommande amerikanska val identifierat

Mark Zuckerberg grillas av den amerikanska kongressen.
Facebooks grundare och vd Mark Zuckerberg grillades av den amerikanska kongressen i april. Mark Zuckerberg grillas av den amerikanska kongressen. Mark Zuckerberg,Facebook,USA:s kongress

Facebook uppger att de upptäckt en koordinerad, politisk kampanj som tros försöka påverka det amerikanska mellanårsvalet i november.

I kampanjen deltar dussintals falska konton och sidor, uppger tre personer som fått information om upptäckten till New York Times.

Enligt företagets uttalande är undersökningen fortfarande i startgroparna.

- Vi har inte all information just nu, bland annat vem som ligger bakom det här, lyder Facebooks uttalande.

Facebook ska ha upptäckt dessa användarkonton för två veckor sedan. Bland de misstänkta profilerna fanns åtta Facebooksidor, 17 Facebookprofiler och sju användare på bilddelningssajten Instagram.

Användarna, som nu tagits bort, hade över 290 000 följare på Facebook. Företaget undersöker ärendet tillsammans med USA:s federala polis FBI.

Kampanjen kretsade kring polariserande samhällsfrågor

Enligt Facebook har kampanjen kretsat kring frågor som polariserar och splittrar, bland annat aktivitet kring händelser som påminner om den högerextrema demonstrationen i Charlottesville.

En specifik sida vid namn "Motståndet" skapade ett evenemang för att protestera mot demonstrerande nationalister. Protesten ska gå av stapeln i augusti i Washington men Facebook har tagit bort evenemanget.

Profilerna och sidorna förespråkade också en kampanj vid namn #AbolishICE som kräver att USA:s tull- och immigrationsmyndighet ICE läggs ned.

För drygt en månad sedan klättrade en kvinna med en banderoll där samma budskap (Abolish ICE) stod skrivet på Frihetsgudinnan i New York.

Kampanjens aktivitet på Facebooks plattform påminner om försöken att påverka det amerikanska presidentvalet 2016 - i vilka Ryssland misstänks vara inblandat.

Facebook: Vi kommer att hitta aktörerna som försöker missbruka vår plattform

Facebook har efter presidentvalet 2016 fått rikligt med kritik och försöker nu undvika att råka ut för liknande händelser.

Företaget har utökat sitt säkerhetsteam och anställt antiterrorexperter för att motarbeta spridningen av desinformation på sin plattform.

De använder sig också av artificiell intelligens och mänskliga faktagranskare för att upptäckta automatiserade profiler och suspekt aktivitet.

Förutom det här måste politiska annonsörer från USA registrera sig om de vill ha sina annonser på Facebook.

Facebooks cybersäkerhetschef Nathaniel Gleicher har tidigare i juli vägrat svara på om nya ryska kampanjer på Facebook uppdagats.

- Vi vet att ryssar och andra skumma aktörer kommer att försöka missbruka vår plattform, både före, under och efter mellanårsvalet, sade Gleicher.

Han uppgav att de konstant söker efter suspekt aktivitet och att de oundvikligen kommer att hitta sådan också.

Amerikanska underrättelsemyndigheter har i månader utlyst varningar om att Ryssland kommer att fortsätta underminera den amerikanska demokratin och att det utgör ett hot för årets mellanårsval.

- Det är oundvikligt att vi hittar bevis och att vi hittar andra aktörer, oavsett om de är från Ryssland, andra länder eller USA, som försöker missbruka vår plattform.

Källa: New York Times

Läs också