Hoppa till huvudinnehåll

Juniorlejonens anfallare tar ställning för pressfrihet och mot Trump: ”En ledare som försöker begränsa pressfriheten är en diktator”

Aapeli Räsänen skjuter
Aapeli Räsänen. Aapeli Räsänen skjuter Bild: Anders Marshall / All Over Press Aapeli Räsänen,Finlands herrjuniorlandslag i ishockey,ishockey

Den fria pressen är inte folkets fiende, skriver Aapeli Räsänen på Twitter som ett svar på Donald Trumps senaste kommentarer kring medierna och det han kallar för falska nyheter.

USA:s president Donald Trump har länge varit på kollisionskurs med medierna i USA. Bland de som ofta står i centrum för Trumps ilska är dagstidningarna New York Times och Washington Post samt tv-kanalen CNN.

Allt som ofta använder sig Trump av termen falska nyheter då han hänvisar till dessa medier. Nyligen hade presidenten ett möte med New York Times utgivare Arthur Gregg Sulzberger och har efteråt hamnat i ett ordkrig.

Efter mötet har Trump twittrat att medierna har fått en stämpel som folkets fiende och att de är ofosterländska medan Sulzberger har svarat att presidentens språk bidrar till hot mot journalister och kommer att leda till våld.

Räsänen tar ställning mot Trump

Nu har Juniorlejonens anfallare Aapeli Räsänen tagit ställning mot Trump. Räsänen ger sin syn i ett inlägg på sociala medier där han svarar Trump om medierna är folkets fiende.

– Nej. Amerika och demokratin i västvärlden baserar sig på frihet; yttrandefrihet, fri marknad och pressfrihet. Den fria pressen har genom historien varit på folkets sida, på de förtryckta nationernas sida och gett en röst åt de röstlösa.

– En ledare som försöker begränsa pressfriheten är en totalitär ledare, en diktator. Den fria pressen är inte folkets fiende utan tvärtom, fiende är totalitarism och diktatorer, skriver Räsänen.

Aapeli Räsänen draftades av Edmonton Oilers för två år sedan och spelar just nu för Boston College i NCAA-serien.