Hoppa till huvudinnehåll

Kemikalieutsläppet i Svartbäcken undersöks som grov miljöförstöring – Polisen misstänker att någon släppt ut kemikalier med flit

Brunt slam i Svartbäcken.
På måndagen avlägsnades kemikalierna. Brunt slam i Svartbäcken. Bild: Olli-Pekka Kursi / Yle Helsingfors,bäck,miljöbrott,Utsläpp,Svartbäcken,kemikalieutsläpp

Polisen misstänker att någon släppt ut kemikalier i Svartbäcken i östra Helsingfors med flit. Under förundersökningen har en person varit gripen.

Under veckoslutet upptäcktes ett kemikalieutsläpp i Svartbäcken i Botby i Helsingfors. Kemikalierna gjorde vattnet blåaktigt och giftigt.

Nu misstänker polisen att någon handlat avsiktligt.

Förorenat vatten i Svartbäcken.
Vattnet var gråblått och giftigt. Förorenat vatten i Svartbäcken. Bild: Poliisi Svartbäcken,miljöförstöring

På en gårdsplan i anslutning till en fastighet i Gårdsbacka har någon låtit ett miljöskadligt ämne rinna ner i en dagvattenbrunn.

– Ämnet kom till Svartbäcken via dagvattenbrunnen och ämnet spred sig åtminstone en kilometer. I det här skedet undersöker vi frågan som misstanke om grov miljöförstöring, säger brottsutredare Sampsa Marttila från Helsingforspolisen.

Polisen har hittat spår i asfalten på gårdsplanen där man misstänker att brottet utförts. Spåren pekar på att några tunnor som funnits på området vid fastigheten har flyttats i närheten av dagvattenbrunnen.

Oklart vilket ämne det är frågan om

En person har varit gripen under förundersökningen, och polisen har redan förhört personen i fråga.

– Under förundersökningen undersöker vi ännu vilket eller vilka ämnen som släppts ut i dagvattenbrunnen, och hur stor mängd som runnit ut i bäcken. Miljöskador och risker utreds som bäst tillsammans med miljömyndigheterna.

Efter kemikalieutsläppet har man hittat både levande fiskar och några enstaka döda fiskar i bäcken. På måndagen hade kemikalieutsläppen avlägsnats från bäcken. Kemikalierna hade inte hunnit ta sig ut till havet.

Polisen tar emot tips och observationer gällande fallet på numret 0295 475 343.

Artikeln baserar sig på Poliisi tutkii Itä-Helsingin Mustapuron kemikaalipäästöä törkeänä ympäristön turmelemisena skriven av Ilona Koivisto.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen