Hoppa till huvudinnehåll

NBA-stjärnan LeBron James anklagar Trump för idrottslig apartheid: "Jag kan inte luta mig tillbaka och inte säga något"

LeBron James talar.
NBA-stjärnan LeBron James kritiserar Trump i mycket hårda ordalag. LeBron James talar. LeBron James

Enligt NBA-stjärnan LeBron James använder USA:s president Donald Trump idrotten för att dela in människor i olika läger. Eftersom idrotten för James var ett sätt för honom att för första gången komma i kontakt med vithyade personer är tankesättet främmande. "Jag kan inte luta mig tillbaka och inte säga något", säger James till CNN.

LeBron James beskriver något som kunde klassas som en idrottslig apartheid.

– Något som jag noterat under de senaste månaderna är att han liksom använder idrotten för att dela in oss, och det är något jag inte kan relatera till, säger James i en interju för CNN.

Trumps utspel om att NFL-spelare inte får knäböja vid den amerikanska nationalsången har varit en het potatis under sommaren. Relationerna mellan Vita huset och NFL-ligan och dess spelare är minst sagt ansträngda.

LeBron James vill därför vara med och påverka:

– Jag kan inte luta mig tillbaka och inte säga något, förklarar han.

LeBron James spelar basket i Cleveland Cavaliers.
NBA-stjärnan LeBron James. LeBron James spelar basket i Cleveland Cavaliers. Bild: EPA/CJ GUNTHER LeBron James,Cleveland Cavaliers

James anser att deltagande i idrott för ungdomar är en av de mest inkluderande upplevelserna under sin uppväxt.

– Idrotten var första gången jag umgicks med vita. Jag fick en chans att se dem och lära mig om dem, och de fick chansen att lära sig om mig. Och jag var liksom, oj wow, allt detta tack vare idrotten, gläds James.

"Skulle aldrig sitta ansikte mot ansikte med Trump"

James har startat ett fondprojekt för att förebygga marginalisering av unga i riskzonen. För honom är ungdomar en hjärtesak. Han påminner om att flera av vår tids mest inflytelserika personer vandrat en lång och smal väg till toppen:

– Om man tittar på några av de största ledarna i vår tid ser du Muhammad Ali, Martin Luther King och alla bakslag de gick igenom. De brukar alltid säga ”OK det här ger ännu mer motivation, det här är ännu ett sätt för mig att vara mer mäktig.”

– Och det är orsaken till varför vi är här idag, avslutar James.

James vet inte ännu vad han ska göra då den aktiva karriären som NBA-spelare tar slut, men han öppnar för en framtida politisk karriär.

CNN:s journalist är intresserad av vad James skulle säga åt Trump om de båda möttes. Svaret är snabbt:

– Jag skulle aldrig sitta mittemot Trump, säger James.

Källa: CNN

Läs också