Hoppa till huvudinnehåll

Sydösterbottniska företag och högskolor har dålig koll på varandra - företag borde från början jobba aktivt med studerande

Företagen presenterade sig för studerande under sommarjobbsträffen på Technobothnia i Vasa.
Företag presenterar sig för studerande under sommarjobbsträff i Vasa. Företagen presenterade sig för studerande under sommarjobbsträffen på Technobothnia i Vasa. Bild: Yle/Joni Kyheröinen studerande,arbetsgivare,Vasa,sommarjobb

Det finns ett behov av att utveckla samarbetet mellan sydösterbottniska företag och yrkeshögskolorna. Det visar ett projekt som pågår vid Kristinestads näringslivscentral.

- Många företag har väldigt dålig koll på vad skolor erbjuder och samtidigt har många högskolor i Seinäjoki och Vasa dålig koll på vad det finns för företag här i Sydösterbotten. Där finns det nog att jobba med, säger projektledaren Anthony Hannus.

En man i 30-årsåldern står framför en röd husvägg.
Anthony Hannus En man i 30-årsåldern står framför en röd husvägg. Bild: Yle/Juho Teir projekt,Kristinestad,Österbotten,näringsliv,anthony hannus

Enligt Hannus borde samarbetet utvecklas, så att företagen skulle få bättre användning för de resurser som vissa högskolor har och samtidigt också få ett bättre kontaktnät till högskolevärlden och studerande.

Projektet har pågått redan i några månader och har fått god respons från företagen och högskolorna.

- Företagen visade att det finns intresse och de sade att de har haft dålig koll men vill bli bättre. Högskolorna har också varit väldigt positiva. De vill och behöver skapa samarbete med företag för att överleva.

Vill skapa fler jobb och öka folkmängden

Tanken med projektet är att samarbetet mellan företagen och högskolorna utmynnar i fler jobb och fler människor som flyttar till regionen.

- Knyter man ett förhållande till studerande och berättar om möjligheterna så finns det alltid folk som vill flytta tillbaka. Tidigare hade man den bilden att det inte fanns jobb, men nu finns det faktiskt mycket jobb, konstaterar Hannus.

- Många företag har svårt att få tag på kvalificerade anställda, så genom att skapa ett förhållande tidigt så berättar man om möjligheterna. Alla vill ju inte flytta tillbaka, men de som vill flytta tillbaka ska ha den möjligheten.

Yrkeshögskolan Novias logotyp klistras på ett fönster. Bilden tagen i Vasa.
Yrkeshögskolan Novia Yrkeshögskolan Novias logotyp klistras på ett fönster. Bilden tagen i Vasa. Bild: Yle/Annika Bodman yrkeshögskolor,yrkeshögskolan novia

Företagen bör samarbeta aktivt med studerande

Ett exempel på samarbete kunde vara att företagen fungerar som mentorer för studerandena redan från första början.

- Vissa skolor har föreslagit att företagen är med från första början med studerandena och ger dem praktik, sommarjobb och ett slutarbete, påpekar Hannus.

- Redan från första skoldagen är man med och samarbetar aktivt med studerande och då är det ju klart att de har lättare att flytta tillbaka till hemtrakterna och den arbetsplats man redan har ett förhållande med.

Projektet pågår till slutet av september, men redan nu har man tankar om en fortsättning.

- Vi har redan ansökt om en förlängning. Det här är som sagt en kartläggning. Om vi får en förlängning på projektet så ska vi med pilotprojekt försöka få igång ett riktigt samarbete.