Hoppa till huvudinnehåll

Från apvideo till nazistcitat – avstängda Mancini känner sig missförstådd i rasismskandalen: "Om jag vore rasist skulle jag säga att jag är det"

Pascal Mancini är sprinterlöpare.
Också tidigare har Mancini varit i blåsväder: 2012 åkte han fast för dopning och var avstängd i två års tid. Pascal Mancini är sprinterlöpare. Bild: imago/Beautiful Sports/ All Over Press Pascal Mancini

Sprinterlöparen Pascal Mancini stängdes först av från EM-stafetten – nu har det schweiziska friidrottsförbundet gått längre och stängt av honom från EM helt och hållet. Rasism och högerradikala åsikter på offentliga kanaler ligger bakom beslutet.

– Medierna vill förgöra mig genom att hindra mig från att springa så att jag inte kan leva på min sport, och stoppa min idrottskarriär på grund av mina åsikter, skrev Mancini på Facebook när det blev hett om öronen.

Offentliga sympatier för högerradikala budskap och populära nynazisthälsningar blev till slut för mycket för friidrottsförbundet, som först bara stängde av Mancini från stafetten 4 x 100 meter.

Inte mycket senare kom nästa bakslag för idrottaren: Friidrottsförbundet drog in Mancinis licens och han får därmed inte tävla i EM överhuvudtaget.

Missförstånd

På tisdagen anade Mancini att han skulle stängas av och då erbjöd han schweiziska NZZ en intervju för att diskutera det han upplevde att var ett missförstånd.

– Jag tror inte att jag gjort något fel, säger Mancini.

I intervjun menar han att missförståndet fick sin början redan då han lade ut en apvideo på sociala medier.

Videon lades ut efter VM-finalen i fotboll och uppfattades allmänt som en skymf mot det franska laget.

– I apvideon handlade det om människorna som orsakade kalabalik på Champs-Elysées efter finalen. De irriterade mig och därför lade jag ut apvideon, säger Mancini till NZZ.

– Det har ingenting med rasism att göra. Jag förstår inte hur journalisterna är de enda som inte förstår sig på det, lägger han till.

Fel val av forum blev ödesdigert

Mancini har lagt ut en hel del högerradikalt material på sociala medier men oftast på sina privata sidor.

– Jag skriver vad jag tänker och vet att en del människor är kritiska. Därför lägger jag ibland ut material för att provocera lite, säger 29-åringen.

Hans avstängning baserar sig ändå inte på det han lagt ut på privata kanaler, utan på att han citerat nynazistiska Léon Degrelle på sin officiella idrottarsida.

Det var för mycket för friidrottsförbundet: Mancini hade inte uttryckt sig som privatperson, utan som schweizisk idrottare.

– Jag tyckte helt enkelt om citaten, inte visste jag att han var en SS-chef och nynazist, säger Mancini.

Sprinterlöparen konstaterar att han accepterar konsekvenserna, även om han menar att fallet varit ett slag i ansiktet på yttrandefriheten.

– Jag säger vad jag tänker, också i offentligheten. Om jag vore rasist, skulle jag säga att jag är det.

Se hela NZZ-artikeln om händelseförloppet här (på tyska).