Hoppa till huvudinnehåll

Helsingfors fängelse börjar reglera rökning - fångarna får tre rökpauser per dag

En tänd tobak som hålls fast mellan två finger
Arkivbild. Tobak. En tänd tobak som hålls fast mellan två finger Bild: Henrietta Hassinen / Yle tobak,tobaksprodukter,tobaksindustri,tobaksrökning,tobaksberoende,rökförbud,passiv rökning,hälsa

Fångarna i Helsingfors fängelse har fram tills nu fått röka obegränsat i sina celler. Men nu inleds ett pilotprojekt där möjligheten att röka begränsas. Orsaken till regleringen är att personalen utsatts för passiv rökning.

Endast på ett fåtal nyrenoverade avdelningar har det funnits specifika ställen att röka på där röken mekaniskt sugs bort. I övrigt har fångarna fått röka i cellerna. Därifrån har röken sedan spridit sig till allmänna utrymmen.

Leo Immonen, överinspektör och arbetsskyddschef vid Brottspåföljdsmyndigheten, berättar att Helsingfors fängelse frivilligt ställer upp som provkanin för det nya pilotprojektet.

- Det har länge pågått en diskussion kring att personalen utsätts för passiv rökning. Vi gav de olika enheterna i uppgift att fundera på hur man skulle kunna implementera ett förbud. Helsingfors fängelse erbjöd sig att utföra ett pilotprojektet, säger Immonen.

Helsingin vankila
Pilotprojektet inleds i Helsingfors fängelse. Helsingin vankila Bild: Juha Kivioja / Yle Helsingfors fängelse,fångar,fångenskap,Brottspåföljdsmyndigheten

Man ska få röka tre gånger om dagen

Pilotprojektet innebär att fångarna inte kommer att ha tillgång till sina egna cigaretter eller tändare utan de får dem av vakterna då de ska röka. Rökningen sker sedan utomhus.

Möjligheten att röka kommer till en början att erbjudas fångarna tre gånger om dagen. Det är ett beslut som centralförvaltningen vid Brottspåföljdsmyndigheten fattat.

- Under våren har det diskuterats hur mycket man ska få röka. Vi kom fram till att möjligheten att röka ska erbjudas minst tre gånger om dagen, med jämna mellanrum. Om resurserna räcker är det inte omöjligt att antalet utökas senare, säger Immonen.

Nu måste jag väl sluta begå brott när man inte ens får röka här inne längre

Men hur blir det med e-cigaretter och övriga nikotinprodukter?

- Till en början gäller förbudet alla tobaksprodukter, även e-cigaretter. Nikotinsubstitut kommer däremot att kunna fås av personalen.

Poängen med pilotprojektet är enligt Immonen att få erfarenhet om hur man bättre kan organisera rökningen på fängelser. Målet är att Finland ska ha rökfria fängelser år 2020. Han säger att det inte i första hand handlar om fångarna, utan om personalen.

- Det är inte acceptabelt att personalen dagligen utsätts för passiv rökning.

En hand håller i en elektonisk cigarett.
Arkivbild. Elektrisk cigarett. En hand håller i en elektonisk cigarett. Bild: EPA / Robin Utrecht e-cigaretter,elektronisk cigarett

Mätningar avslöjade hur utsatt personalen varit

Under våren utfördes mätningar i Helsingfors fängelse i samarbete med Arbetshälsoinstitutet för att kartlägga hur mycket tobaksrök personalen utsätts för. Resultaten bekräftade det man redan tidigare misstänkt.

- Det sattes mätare på personalen, dels på sådana som jobbar på avdelningar där man röker i cellerna och dels på sådana som jobbar på avdelningar där man inte gör det. Skillnaden i mängden passiv rökning de utsattes för var enorm, berättar Immonen.

Förutom att det är en hälsorisk för personalen säger Immonen att den nya regleringen även kan vara bra för brandsäkerheten.

- Fångarna kommer nu endast att ha tillgång till tändare och tändstickor då de ska röka, det vill säga utomhus i närvaro av vakter.

eldslåga ur cigarrettändare
Enligt Immonen kan den nya regleringen även vara bra för brandsäkerheten. eldslåga ur cigarrettändare Bild: YLE / Hanna Othman tändare,skadegörelse

Fångarna missnöjda med förändringen

En 18-årig man som avtjänar sitt straff i Helsingfors fängelse berättar för Yle att sju av tio personer på hans avdelning röker. Han är själv rökare och ser inte fram emot de nya restriktionerna.

- Det kommer säkert vara jobbigt för dem som sitter livstid då även rökningen tas ifrån dem, funderar han.

Immonen berättar också att en fånge sagt att "Nu måste jag väl sluta begå brott när man inte ens får röka här inne längre".

Den nya regleringen kan också påverka arbetsmängden för personalen.

- Vi vet inte ännu hur det kommer gå men jag kan tänka mig att det säkert blir lite större arbetsbörda i och med att fångarna ska föras ut för att röka, bedömer Immonen.

Immonen berättar att det inte tillsatts några extra resurser för pilotprojektet. Enligt honom har ändå Helsingfors fängelse planerat regleringen så att man ska kunna erbjuda fångarna tre rökpauser om dagen.

Rostig plåthink med cigarettfimpar utomhus.
Rökning kommer endast vara tillåtet utomhus. Rostig plåthink med cigarettfimpar utomhus. Bild: Sebastian Dahlström cigarettrökning

Artikeln har uppdaterats 1.8.2018 eftersom Brottspåföljdsmyndigheten klockan 13.30 meddelat att man inleder försöket med fem cigaretter om dagen istället för tre. Rökpauserna kommer ändå att vara tre stycken.