Hoppa till huvudinnehåll

Aftonbladet: NHL-målvakten Anders Nilsson har fortfarande regnbågsflaggan på hjälmen för öppnare ishockey: ”Hade slutat med hockey om jag varit homosexuell”

Anders Nilsson är ishockeymålvakt.
Nilsson upplever att attityderna går mot det öppnare – men långsamt. Anders Nilsson är ishockeymålvakt. Bild: �Icon Sportswire (A Division of XML Team Solutions) All Rights Reserved Anders Nilsson

Den svenska ishockeymålvakten Anders Nilsson kom att bli den första med regnbågsflagga på hjälmen i NHL hösten 2016. Flaggan sitter kvar i dag och Vancouver Canucks-målvakten vill se öppnare ishockey så att alla vågar spela.

I Stockholm Pride-tider intervjuade Aftonbladet målvakten Anders Nilsson, som aktivt talat för öppnare ishockey redan länge.

– För mig var det en självklarhet. Jag har vänner som är homosexuella både i Sverige och USA, och vissa vågar inte ens berätta för sina familjer. Så jag kände att det minsta jag kunde göra för att stötta dem är att trycka upp en regnbågsflagga på hjälmen, säger Nilsson.

Mycket jobb återstår ännu, speciellt bland unga ishockeyspelare, för att skapa ett öppnare klimat i omklädningsrummen.

– Det är det jag kan känna själv nu, att om jag hade varit homosexuell så hade jag slutat med hockey när jag var tonåring. Det sägs att det ska finnas 3–4 stycken i varje lag som är homosexuella… Men nej, absolut inte. De har slutat när de var barn. De har inte vågat fortsätta spela, säger Nilsson.

Barn behöver förebilder

Redan innan Nilsson började med regnbågsflaggan på hjälmen hann NHL ta ställning mot homofobi. Andrew Shaw fick böter och matchstraff efter att ha uttryckt sig homofobiskt mot domarna.

Året därpå fick Anaheim Ducks-stjärnan Ryan Getzlaf betala för en homofobisk kommentar i slutspelet.

Hoppa över Twitterpostning

Att dylika kommentarer ger straff direkt är viktigt. Nilsson betonar att det är ledarna som ska ta ansvar och säga ifrån direkt.

– Vi måste komma längre hos de unga, det är där det är som tuffast och det hänger mycket på ledarna. Om någon säger ”bögjävel” eller ”du spelar som en kärring”, så måste ledarna säga ifrån. Annars blir det okej.

Dessutom lyfter Tre Kronor-keepern upp en positiv aspekt med att komma ut inför laget.

– Om någon faktiskt kommer ut så kan du få ofantlig sammansvetsning. Du kan få jättebra lagkemi och svetsa ihop laget och få mycket bättre prestationer på isen. Alla sluter upp på ett sätt, säger han.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport