Hoppa till huvudinnehåll

Barnfamiljer trötta på köttbullar och skrattande korvar – efterlyser vegetarisk mat på restauranger

En liten flicka med ljusröd keps äter vattenmelon. Framför sig har hon en talrik med köttbullar, en kycklingklubba och potatismos.
My Holm äter vattenmelon, köttbullar, kyckling och potatismos om vartannat. En liten flicka med ljusröd keps äter vattenmelon. Framför sig har hon en talrik med köttbullar, en kycklingklubba och potatismos. Bild: Mika Puska / Yle köttbullar,barnmat,Tallrik,måltider,Kycklingklubba,potatismos,My Holm

Den som vill äta vegetarisk mat kan i dag välja mellan många olika restauranger och maträtter – om man är vuxen.

En kvinna håller i en barnmeny; grillad lax, sallad, broiler och köttbullar.
En kvinna håller i en barnmeny; grillad lax, sallad, broiler och köttbullar. Bild: Mika Puska / Yle menyer,barnmat,barnmeny
En skylt med barnmeny; potatismos, köttbullar, knackkorvar, sås och varma grönsaker.
En skylt med barnmeny; potatismos, köttbullar, knackkorvar, sås och varma grönsaker. Bild: Mika Puska / Yle menyer,barnmat,köttbullar,knackkorv

Menyerna står uppradade på trottoaren utanför varje restaurang. I Nådendal har de flesta restauranger också barnmenyer.

Men barn och barnfamiljer möter ofta ett likadant utbud överallt - köttbullar och knackkorvar, ibland kycklingklubbor eller hamburgare. Det finns sällan ett vegetariskt alternativ, trots att allt fler familjer hemma nog äter mera grönt.

Familjen Venla och Panu Paajanen, Liisa Reunanen och en nyfödd baby äter på restaurang.
Familjen Venla och Panu Paajanen, Liisa Reunanen och deras nyfödda baby äter på restaurang på barnens villkor. Familjen Venla och Panu Paajanen, Liisa Reunanen och en nyfödd baby äter på restaurang. Bild: Mika Puska / Yle restauranger,barnmat,menyer,Liisa Reunanen

– Vi äter allt, men med ett litet barn och ett till på kommande så äter vi gärna vegetariskt, närproducerat och ren mat. Då skulle man ju vilja kunna välja vegetariskt på restauranger med, säger Erica Saarela-Holm från Vanda.

Unnar sig nog knackkorv, men alternativ skulle vara välkomna

Visserligen är familjen på resa och på semester, så då får man unna sig att äta annat också.

Raul Holm och Erica Saarela-Holm.
Raul Holm och Erica Saarela-Holm. Raul Holm och Erica Saarela-Holm. Bild: Mika Puska / Yle måltider,Muminvärlden,Erica Saarela-Holm

– Jag tänker som så att om vi äter någorlunda hälsosamt året runt, så kanske det inte gör så mycket om man äter någon knackkorv, någon köttbulle och franskisar nu som då. Men nog skulle det ju vara välkommet med lite andra alternativ, säger Saarela-Holm.

Ju längre resan blir och ju fler restauranger barnfamiljerna besöker, desto större blir önskan om andra alternativ.

En familj med mamma, pappa och tre barn sitter vid ett restaurangbord.
Alexandra, Willy och Winston Sjöholm med sina föräldrar. En familj med mamma, pappa och tre barn sitter vid ett restaurangbord. Bild: Mika Puska / Yle Muminvärlden,måltider,barnmat,mats sjöholm

– Man kan ju välja att gå till en vegetarisk restaurang, men jag tror nog att folk skulle välja vegetariskt från barnmenyerna på andra restauranger också om det skulle finnas, säger Raul Holm.

Mer mån om vad man sätter i sig

Muminvärlden har över 200 000 besökare varje år, och många äter också en måltid där. Där erbjuder man också vegetariska alternativ, bland annat falafel och vegeburgare.

– Folk frågar om allergirätter och om vegetariskt. Det är mest vuxna som frågar efter vegetariskt. Tidigare var det inte så många barn som var vegetariska, men nuförtiden är det många, säger marknadsföringsdirektör Ann-Karin Koskinen.

Ann-Karin Koskinen i Muminvärlden i Nådendal.
Ann-Karin Koskinen. Ann-Karin Koskinen i Muminvärlden i Nådendal. Bild: Mika Puska / Yle Muminvärlden,ann-karin koskinen

Är vegetarisk mat bara en övergående trend?

– Inte skulle jag säga det. Folk har nog alltid varit medvetna om vad man borde äta för att leva sunt, men nuförtiden känner de mer och mer till och är måna om vad de sätter i sig, anser Erica Saarela-Holm.

Alla familjer vi talade med i Nådendal önskar fler alternativ på barnmenyerna, och gärna vegetariska alternativ.

Fanny Massalin sitter vid ett restaurangbord med en röd mössa med spets och vita prickar.
Fanny Massalin lyssnar noga då mamma berättar vad som finns på menyn. Fanny Massalin sitter vid ett restaurangbord med en röd mössa med spets och vita prickar. Bild: Mika Puska / Yle restauranger,barnmat,menyer,barnmeny
Familjen Linda Massalin, Vesa Ovaska och Fanny Massalin studerar en meny på en restaurang.
Familjen Linda Massalin, Vesa Ovaska och Fanny Massalin. Familjen Linda Massalin, Vesa Ovaska och Fanny Massalin studerar en meny på en restaurang. Bild: Mika Puska / Yle Nådendal,restauranger,menyer,barnmat,Fanny Massalin

Familjen Saarela-Holm har på sina resor stött på servitörer och kockar, som har varit väldigt oförstående till att barn vill ha annat än köttbullar eller knackkorvar.

– Det är något som restaurangerna måste ta till sig om de i fortsättningen också vill ha barnfamiljer, och varför inte familjer utan barn också, tycker Saarela-Holm.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland