Hoppa till huvudinnehåll

Iivo Niskanen långt efter norska tätkvintetten – svenska OS-hjälten fick sin stav genom benet: ”Ser värre ut än det är”

Iivo Niskanen, Ruka 2017.
Iivo Niskanen (arkivbild). Iivo Niskanen, Ruka 2017. Bild: EPA / Markku Ojala Iivo Niskanen

Rullskidstävlingen Lysebotn Opp blev en helnorsk framgångshistoria. Iivo Niskanen var bästa finländare på 18:e plats – medan svensken Peppe Femling åkte på en mardrömsskada redan under uppvärmningen.

Det blev femdubbelt norskt i topp då dagens herrtävling i den traditionsenliga Blinkfestivalen avgjordes i Norge på torsdagen. Det var Simen Hegstad Krüger som knep segern i rullskidstävlingen närmast före Hans Christer Holund och Simen Andreas Sveen.

Iivo Niskanen var bästa finländare på de norska landsvägarna på torsdagen på en 18:e plats. Niskanen var i mål två minuter och 45 sekunder efter Krüger, som också tog OS-guld i Pyeongchang.

Dagens största snackis var ändå olyckan som svenska Peppe Femling råkade ut för redan under uppvärmningen.

Skidskytten Femling, OS-guldmedaljör också han, väjde för en bil och fick i samma veva sin egen stav genom benet.

"Det kunde ha gått värre"

– Det är väldigt trist, men det ser värre ut än vad det är. Jag vet inte hur det är med honom, men från de senaste rapporterna som jag har fått klarar sig Peppe bra. Han kan röra på tårna, säger Håkan Blidberg, medieansvarig i det svenska skidskytteförbundet, till NRK som också har en bild på skadan.

Enligt skidskyttelandslagstränaren Johan Hagström lyckades en del av staven sågas bort, men lite av den sitter fortfarande kvar i Femlings fot.

– Det hade kunnat gå värre. Hade kunnat krocka med bilen, men det är fortfarande otäckt och en stor skada. Han är på akuten nu och jag gissar att kirurgerna drar ut staven och röntgar, säger han till Sportbladet.

Femling tog OS-guld i Pyeongchang som en del av det svenska herrstafettlaget.

I dagens damtävling var Therese Johaug förkrossande överlägsen i sin första internationella tävling sedan dopningsavstängningen.

Källor: SVT, NRK, Sportbladet