Hoppa till huvudinnehåll

Kvinnor måste kräva mera om de ska nå toppen säger Rysslands kvinnliga företagsledare - "Kvinnor måste vara snabbare och fiffigare och visa det varje dag"

Tre kvinnor står uppställda på rad och poserar: Ksenia Sosnina, Anne Lammila och Jevgenia Dimitrieva.
Ksenia Sosnina, Anne Lammila och Jevgenia Dimitrieva. Tre kvinnor står uppställda på rad och poserar: Ksenia Sosnina, Anne Lammila och Jevgenia Dimitrieva. Bild: Yle/Kerstin Kronvall företagsledare,Ryssland

Kvinnor kräver inte lika mycket lön som män och kvinnor är dåliga på att delegera. Det var två påståenden som kom upp då det finska generalkonsulatet i Sankt Petersburg ordnade ett seminarium om kvinnor i näringslivet.

Den stora frågan som överskuggade allt var ändå hur näringslivet ska bli mera jämställt och hur samhället ska utnyttja all den kunskap och begåvning som finns inte bara hos män utan också bland kvinnor.

Man kan inte utesluta hälften av befolkningen, sa generalkonsul Anne Lammila.

I Ryssland är kvinnor på höga poster fortfarande undantag. Inom politiken finns det bara några få. Centralbankens chef Elvira Nabiullina och Federationsrådets ordförande Valentina Matvienko är lysande undantag i den manliga massan på toppen.

Kvinnor som ledare

Inom näringslivet i Ryssland finns det bara få kvinnor som nått riktigt långt. Bara 8 % av företagsledarna är kvinnor. Två ryska kvinnor som leder stora företag deltog i paneldiskussionen på generalkonsulatet.

Det är dumt att öva sig i att spela schack om man är bäst på att klättra i träd― Ksenia Sosnina

Ksenia Sosnina som är generaldirektör för Rysslands största företag inom skogsindustrin, Ilim Group, var den ena. Den andra var Jevgenija Dmitrieva som är generaldirektör för finska svetsföretaget Kemppi i Ryssland. De talade båda om att vara målmedveten och inte vika undan.

Ksenia Sosnina talade varmt för att man ska välja sin karriär inom det område som känns rätt.

- Det är dumt att öva sig i att spela schack om man är bäst på att klättra i träd, sa hon.

Med det ville hon understryka att det man har en naturlig dragning till också kan leda en rätt i arbetslivet. Men också skolan måste hjälpa till.

Kvinnliga företagsledare i diskussion med varandra.
Seminariet gav kvinnor chansen att knyta kontakter Kvinnliga företagsledare i diskussion med varandra. Bild: Yle/Kerstin Kronvall företagsledare,Ryssland

Hon kritiserade det ryska skolväsendet för att vara kvar i det tänkesätt som behövdes för hundra år sedan då landet skulle bli läskunnigt. Nu kan alla läsa, men skolsystemet har inte utvecklats.

- Skolan måste hjälpa såväl flickor som pojkar att hitta sina starka sidor och sin begåvning. Det är till nytta för såväl samhället som för individen, sa Sosnina.

Omgivningens förväntningar styr fel

Jevgenija Dmitrieva tycker att kvinnor alltför ofta väljer ett yrke som de själva egentligen inte är intresserade av utan som på något sätt motsvarar omgivningens förväntningar.

Själv var hon redan som ung säker på att hon ville bli chef för ett stort företag. En nyårsafton gav hon sig själv ett löfte om att bli chef för ett utländskt storföretag i Ryssland. Löftet styrde sedan hennes val, och slutligen blev hon chef på Kemppi.

Jevgenia Dimitrieva ler mot kameran.
Jevgenia Dimitrieva Jevgenia Dimitrieva ler mot kameran. Bild: Yle/Kerstin Kronvall Ryssland,företagsledare

Under hennes tid i ledningen har företagets resultat förbättrats avsevärt. Jevgenija är stolt över att vara med och föra in helt nya tekniska lösningar i svetsbranschen. Hon känner sig som en banbrytare.

Hon har upptäckt att många kvinnor i chefsposition tar på sig för mycket arbete. De verkar tro att inget blir gjort om de inte gör det själva. Många sliter ut sig på det sättet. Jevgenija uppmanar kvinnor att delegera uppgifter.

- Man måste ge sina medarbetare möjlighet att utvecklas och ta ansvar, säger Dmitrieva.

Hon anser att en kvinna måste kämpa mycket hårdare än en man för att nå framgång i Ryssland.

- Kvinnor måste vara snabbare och fiffigare och dessutom visa det i sitt arbete varje dag, säger hon.

Kvinnor säljer sig för billigt

Bland seminariedeltagarna fanns det många som i sin chefsroll har sett hur kvinnor inte kräver lika mycket lön som män. Kvinnor förhandlar med sig själv och prutar på kraven innan de förhandlar med arbetsgivaren, sa en av cheferna i salen.

Generalkonsul Anne Lammila berättade om bakgrunden till jämställdheten i Finland. Hon betonade strukturerna, som politiska rättigheter och socialpolitiska beslut. I praktiken alltså allmän och lika rösträtt för alla sedan 1906, och sådant som föräldraledigheter och dagvård.

Den som säger att det är så ljuvligt att bara vara hemma ljuger― Anne Lammila

Lammila har märkt att det ryska samhället är väldigt konservativt när det gäller könsroller. Hon ser också en häpnadsväckande motreaktion mot den påtvingade jämställdheten i Sovjetunionen. Då skulle alla kvinnor ut i arbetslivet. Nu tycker många att det är ett privilegium att stanna hemma med barnen.

- Den som säger att det är så ljuvligt att bara vara hemma ljuger, om man har en god utbildning så vill man utveckla också den för att känna sig lycklig, säger Anne Lammila.

Finland är ett positivt exempel

År 2018 är utlyst till företagens år i Ryssland. Det var en av orsakerna till att generalkonsulatet ville satsa på en diskussion om kvinnor i näringslivet. En annan orsak är att det i Ryssland finns ett stort intresse för just det temat. Finland framstår som ett exempel att ta efter.

Det är också bra att kunna lyfta fram positiva teman i diskussionen mellan våra länder nu då så mycket är präglat av motsättningar, säger generalkonsul Lammila.

I Sydafrika har vi inga kvinnokvoter men trots det är nästan hälften av våra parlamentariker och regeringsmedlemmar kvinnor― Wendy Appelbaum

Seminariet på Generalkonsulatet i Sankt Petersburg hade också långväga besök, en internationellt sammansatt grupp från Women’s Leadership Board, alltså styrelsen för kvinnligt ledarskap, vid Harvarduniversitetet i USA var med.

En av damerna i gruppen var Wendy Applebaum som har en vingård i sitt hemland Sydafrika

- I Sydafrika har vi inga kvinnokvoter men trots det är nästan hälften av våra parlamentariker och regeringsmedlemmar kvinnor, säger Applebaum.

Det började med Nelson Mandela som då han fick makten 1994 meddelade att han vill se hälften kvinnor i parlamentet.

Wendy Applebaum beskriver sig själv som extremt energisk, och uppmanar andra kvinnor att rikta sin energi rätt. Hon tycker att alla borde gå in för att göra männen i deras liv delaktiga i vardagen. Man ska dela sådant som hushållsjobb och uppfostran. Särskilt mycket energi ska man sätta på att uppfostra pojkar. De ska förstå vikten av jämställdhet.

- Om vi lyckas med det kommer vi också att mötas på lika villkor i näringslivet och vid förhandlingsborden, säger Wendy Applebaum.

Flera av deltagarna betonade kvinnors ansvar för att stötta andra kvinnor i karriären. Generalkonsul Lammila citerade den tidigare utrikesministern i USA, Madelaine Allbright: ”Det finns en särskild plats i helvetet för kvinnor som inte främjar andra kvinnors karriär.”