Hoppa till huvudinnehåll

Lilla Sniff överraskade gårdsägarna i Karis: "Plötsligt låg det ett föl i snödrivan"

En man i orange t-skjorta och rutiga shorts och en kvinna i blågrå t-skjorta och shorts klappar om ett svart åsneföl med vit mule. Två åsnor betar i bakgrunden.
Peik Grönholm och Karina Heerman klappar om den lilla nykomlingen. En man i orange t-skjorta och rutiga shorts och en kvinna i blågrå t-skjorta och shorts klappar om ett svart åsneföl med vit mule. Två åsnor betar i bakgrunden. Bild: Nicole Hjelt / Yle Åsna,öronen,Hovdjur,Karis,Karina Heerman

Karina Heerman och Peik Grönholm har haft åsnor på sin gård i Backgränd i Karis i fem år. På lördag (4.8) öppnar de portarna för allmänheten under Åsneförbundets evenemang Öppna åsnegårdars dag. Då bjuder olika gårdar runtom i Finland in nyfikna för att stifta bekantskap med de långörade djuren.

På Kansbacka lillgård i Karis kan du träffa två äldre damer vid namn Molly och Fia, lurviga Fanny med fölet Sniff och även nyfikne Affe; far till lilla Sniff.

"Vi tänkte att hon hade ätit för mycket"

Affe och Fanny lyckades dölja sin kärleksaffär väl, för det var inte förrän Heerman och Grönholm inte kunde hitta Fanny när hon skulle in till natten som de började ana ugglor i mossen.

- Visst hade vi märkt att hon var lite rund men vi tänkte att hon bara ätit för mycket, berättar Peik Grönholm roat.

Ett åsneföl hoppar av glädje. I bakgrunden gräs, staket och en röd stuga.
Sniff tar ett skutt av glädje när det bär av mot hagen. Ett åsneföl hoppar av glädje. I bakgrunden gräs, staket och en röd stuga. Bild: Nicole Hjelt / Yle Åsna,öronen,Hovdjur,Karis,Calles café

Det var en kylig marskväll som Fanny lyste med sin frånvaro. Snart hittade paret Heerman och Grönholm henne med en liten överraskning i snödrivan.

Tre åsnor, en vit med svarta fläckar och två svarta. En av de svarta åsnorna är ett föl. Den vita åsnan blickar mot kameran medan de svarta äter hö.
Den lilla familjen. Tre åsnor, en vit med svarta fläckar och två svarta. En av de svarta åsnorna är ett föl. Den vita åsnan blickar mot kameran medan de svarta äter hö. Bild: Nicole Hjelt / Yle Åsna,öronen,Hovdjur,Karis,föl,Calles café

- Det blev bråttom att få in dem i värmen men de klarade sig väl och båda mår bra, berättar Grönholm.

Minstingen led av en envis snuva som nyfödd och fick därmed namnet Sniff.

Bugar för bröd

En med några fler år på nacken är den numerade pensionerade cirkusstjärnan Fia. Hon har uppträtt på stora arenor i Tyskland men tillbringar nu sina pensionsdagar i Karis. Ibland vaknar ändå de gamla cirkuskonsterna till liv, berättar Heerman.

Vit åsna bredvid ett träd på en sandplan. En varm sommardag. I förgrunden ett badkar med vatten.
Fia njuter av sina pensionsdagar. Vit åsna bredvid ett träd på en sandplan. En varm sommardag. I förgrunden ett badkar med vatten. Bild: Nicole Hjelt / Yle Åsna,öronen,Hovdjur,Karis,Calles café

- En dag när jag hämtade bröd till henne så bugade hon plötsligt flera gånger. Hon brukar också ge hov ibland och kan säkert en massa andra konster som vi inte har sett.

"Det var hästtokig man skulle vara"

Heerman har alltid vurmat för åsnor.

- När jag var yngre tyckte folk jag var konstig, det var hästtokig man skulle vara, säger hon.

På gården finns också några hästar men för fem år sedan beslöt Heerman och Grönholm att förverkliga drömmen om en åsna.

En grå åsna med vit mule äter hö från golvet i ett stall.
Molly var först av de fem åsnorna. En grå åsna med vit mule äter hö från golvet i ett stall. Bild: Nicole Hjelt / Yle Åsna,öronen,Hovdjur,Karis,Calles café

- Då fick Molly komma hit, men sedan tyckte vi hon var lite ensam utan en åsnekompis och så kunde vi inte välja bara en, berättar Heerman och blickar mot Mollys fyra stallkamrater.

Heermans och Grönholms gård är rätt så ovanlig mätt i finländska mått. Om man jämför med antalet hästar i Finland, kring 74 400, så är åsnepopulationen på 400 individer ganska anspråkslös.

Stabilt lynne

Heerman som har lång hästvana säger att åsnorna skiljer sig ganska mycket från hästarna.

- De är mer självständiga. En åsna kan få för sig att bli ensam kvar i hagen medan hästarna gärna håller sig till flocken, berättar hon.

En grå och en vit åsna bredvid varandra betar i hagen. I bakgrunden ett träd.
De äldre damerna Molly och Fia är bästa vänner. En grå och en vit åsna bredvid varandra betar i hagen. I bakgrunden ett träd. Bild: Nicole Hjelt / Yle Åsna,öronen,Hovdjur,Karis,Calles café

Åsnan är inte heller lika otålig, menar Heerman.

- De är inte lika beroende av att ständigt ha uppgifter som hästar är. Hästarna vill gärna ha hjärngymnastik medan en åsna har ett väldigt stabilt lynne, den är alltid lika, förklarar hon.

Hemlighetsfullt djur

Åsnan visar inte heller lika tydligt om den mår dåligt. Därför blir den lätt utnyttjad på till exempel turistorter, menar Heerman.

- Åsnor är ganska hemlighetsfulla av sig så de döljer det väl om de har ont. Därför kanske inte heller turister förstår när åsnorna lider, säger hon.

En vit åsna med mörka ögon i närbild.
Åsnor tenderar vara slutna djur. En vit åsna med mörka ögon i närbild. Bild: Nicole Hjelt / Yle Åsna,öronen,Hovdjur,Karis,ögonen,Calles café

Åsnorna vid Kansbacka lillgård används både som riddjur och för att dra kärra. Fia är tillräckligt stor för att bära vuxna ryttare medan Molly tar sig an de yngre. Fanny och Affe är ännu unga men de är tänkta att användas för ridning senare.