Hoppa till huvudinnehåll

Morgonkollen: Oroligheter i Zimbabwe, kryptokapning, civil olydnad

Demonstranterna brände bilder av Zanus ledare, president Emmerson Mnangagwa
Demonstranterna brände bilder av Zanus ledare, president Emmerson Mnangagwa Bild: EPA-EFE/AARON UFUMELI Zimbabwe,Emmerson Mnangagwa

Inrikes:

Fenomenet civil olydnad har seglat upp som ett stort samtalsämne efter den senaste veckans två uppmärksammade fall då privatpersoner protesterat mot tvångsutvisningar av asylsökande i Sverige och Finland.

Brottslingar kan få pengar genom att tvinga dina digitala apparater att bryta kryptovaluta. Men det går att skydda sig, påpekar Cybersäkerhetscentret.

Utrikes:

Det styrande Zanu partiet i Zimbabwe hotar att krossa alla nya oppositionsprotester efter att tre demonstranter sköts ihjäl i huvudstaden Harare igår.

Turkiet hotar USA med motsanktioner efter att USA på onsdagen införde sanktioner mot Turkiets inrikes- och justitieministrar. Sanktionerna införs på grund av en tvist om den amerikanska pastorn Andrew Brunsin, som fängslades efter den misslyckade militärkuppen mot president Recep Tayyip Erdoğan för två år sedan.

Väder:

Det är mycket varmt i en stor del av landet. Svalare luft strömmar till norra Lappland norrifrån, kraftiga åskskurar förekommer lokalt i hela landet.