Hoppa till huvudinnehåll

Therese Johaug förkrossande överlägsen i comebacken på rullskidor – slog Pärmäkoski med fyra minuter

Therese Johaug.
Therese Johaug (arkivbild). Therese Johaug. Bild: imago sportfotodienst/All Over Press Therese Johaug

Nästan två minuter snabbare än tvåan Charlotte Kalla. Över fyra minuter snabbare än Krista Pärmäkoski. Therese Johaug var i en klass för sig i sin första officiella tävling efter dopningsavstängningen – en seger hon tillägnar sin döda kompis Vibeke Skofterud.

I april blev Therese Johaug klar att tävla igen efter en 18 månader lång dopningsavstängning. På torsdagen var det dags för internationell comeback – på rullskidor.

Scenen: Blinkfestivalen – ett 7,5 kilometer långt lopp.

Ett lopp där Johaug visade sig vara klasser bättre än det namnstarka motståndet.

Johaugs segertid var 31.46,3, en förbättring på över en minut på norskans personbästa i loppet och samtidigt ett nytt banrekord. Det trots att norskan bröt sin stav i början av loppet.

"Jag tävlade för en väldigt god väninna i dag"

Tvåan Charlotte Kalla var 1.47 långsammare. Bästa finländska var Krista Pärmäkoski som kom i mål 4.36 efter Johaug och slutade på tolfte plats. Kaisa Mäkäräinen var i mål en halv minut efter Pärmäkoski och skidskytten slutade på 14:e plats.

Johaug ville ändå inte rikta allt för stor fokus på den egna prestationen efter segern. Istället hedrade hon Vibeke Skofterud, som tidigare i veckan avled i en vattenskoterolycka, efter tävlingen.

– Jag tävlade för en väldigt god väninna i dag. Vibeke var med mig från start. Hon var en fantastisk person som jag kommer att sakna, säger Johaug till NRK.

– Hon var en av de starkast lysande stjärnorna då jag började med längdåkning. Hon var en person som spred så mycket energi och god stämning runt sig, fortsätter hon.

Samtliga resultat från tävlingen hittar ni här.